*Γράφει η Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Σε πλήρη λειτουργια είναι τα σχολεία από χθες με την πρώτη ημέρα επιστροφής στα θρανία να είναι αναγνωριστική για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Αν και κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά πώς θα εξελιζθεί η φετινή χρονιά, το μόνο βέβαιο είναι οτι οι μαθητές επέστρεψαν χωρίς προβλήματα στην νέα κανονικότητα και στην πλειονότητα τους προσαρμόστηκαν με τις οδηγίες για χρήση μάσκας, αντισηψία , αποστάσεις και διαφορετικά διαλείμματα παρόλο που όλοι ήθελαν να τα πουν με τους συμμαθητές τους μετά το καλοκαίρι.

Παραφωνίες προκάλεσε μικρή μερίδα γονέων που δεν ήθελε να φορέσουν τα παιδιά τους μάσκες με αποτέλεσμα να τα πάρουν και να φύγουν ή να υπάρξει ακόμα και κρούσμα βίαςστα Χανιά με ξυλοδαρμό καθηγητή, τη σύλληψη του πατέρα που τον χτύπησε και αναφορά στον Εισαγγελέα.

Ποικίλα σχόλια προκάλεσαν εν τω μεταξύ κάποιες μάσκες λόγω της αστοχίας στις προδιαγραφές με αποτέλεσμα πολλές να έχουν μέγεθος μεγαλύτερο από το κανονικό και για το λόγο αυτό η ΚΕΔΕ αποφάσισε την αναστολή παραγωγής των μασκών εν αναμονή των νέων προδιαγραφών που θα ορίσει το υπουργείο Υγείας.

Στο Καστελόριζο για τον αγιασμό παρέστη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερία Σακελλαροπούλου.  «Φέτος μπορείτε να αντιγράφετε» το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις μάσκες και στις αποστάσεις προς τους μαθητές από το 7ο δημοτικό σχολείο στους Αγίους Αναργύρους το οποίο και επισκέφτηκε.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξή της στο «Πρώτο ΘΕΜΑ» δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν τμήματα ή σχολικές μονάδες, σε περίπτωση κρουσμάτων ,λέγοντας οτι θα είναι και αυτό μέρος της νέας πραγματικότητας. Σε κάθε περίπτωση επόμενο «στοίχημα» για το υπουργείο Παιδείας είναι η κάλυψη των κενών με αναπληρωτές καθώς ειδικά στα δημοτικά που δεν υπάχρουν πολλοί εκπαιδευτικοί στην τάξη , αν δενυπάρχει δάσκαλος το τμήμα θα είναι δύσκολο να ενωθεί με κάποιο άλλο. Το υπουργείο απαντά οτι εφέτος οι προσλήψεις αναπληρωτών έγιναν πολύ νωρίτερα.

Το μέγεθος της μάσκας

Σχετικά με αναρτήσεις στα social media με φωτογραφίες από μάσκες που διανεμήθηκαν στα σχολεία, με διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες από τις προδιαγραφές των ειδικών, αλλά και για τις αντιδράσεις από τους αρνητές της μάσκας  η κυρία Κεραμέως είπε στον ANT1, ότι «στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων όλα κύλησαν πολύ ομαλά και πρέπει να ευχαριστήσουμε εκπαιδευτικούς γονείς και μαθητές που εφάρμοσαν υποδειγματικά μέτρα που είναι δύσκολα και δυσάρεστα, αλλά είναι σωτήρια και απαραίτητα για την υγεία όλων μας. Είδαμε παιδιά να βάζουν την μάσκα στην καθημερινότητα τους».

Η κυρία Κεραμέως υπογράμμισε ότι δεν είναι δικής της αρμοδιότητας η αποστολή και παράδοση των μασκών στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, λέγοντας πάντως ότι έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για να παραδοθούν οι μάσκες στα σχολεία.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, που ανέλαβε και την ευθύνη, έγινε παρανόηση στη διατύπωση για τις διαστάσεις που οδήγησε σε υπερμεγέθεις μάσκες.  Σύμφωνα με την ανακοίνωση «οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών. Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου».

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας υπογραμμίζει πως επαναδιατύπωσε ευκρινώς τις σωστές προδιαγραφές και θα τις αποστείλει εκ νέου στην ΚΕΔΕ, που είναι αρμόδια για το διαγωνισμό της προμήθειάς τους, ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια να έχουν το σωστό μέγεθος.

Μετά την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, ότι κρίνεται αναγκαία η επαναδιατύπωση των αρχικών προδιαγραφών των μασκών, τις οποίες η ίδια συνέταξε και στις οποίες οφείλεται το θέμα που προέκυψε με το μέγεθος συγκεκριμένου αριθμού μασκών για συγκεκριμένες ηλικίες παιδιών, η ΚΕΔΕ ανακοίνωσε ότι «ζητήσαμε από τους αναδόχους του διαγωνισμού να σταματήσουν την παραγωγή τους, επανεκκινώντας τη με βάση τις νέες προδιαγραφές που θα μας αποσταλούν από το Υπουργείο Υγείας».

Κρούσμα βίας

Σε ό,τι αφορά στο κρούσμα βίας εναντίον εκπαιδευτικού στα Χανιά, από γονέα ο οποίος αρνήθηκε να φορέσει μάσκα στα παιδιά του, η υπουργός Παιδείας είπε ότι επικοινώνησε και με τον εκπαιδευτικό και τον Διευθυντή του σχολείου, «τους είπα ότι θα κάνουμε οτιδήποτε για την προστασία όλων των εκπαιδευτικών, αμέσως ετοιμάσαμε αναφορά για την εισαγγελία. Στο πρόσωπο αυτού του εκπαιδευτικού βλέπω τους εκπαιδευτικούς όλης της χώρας και τονίζω ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές».

Αναφορικά με τις καταγγελίες εκπαιδευτικών για κενά χιλιάδων θέσεων στα σχολεία, η κυρία Κεραμέως είπε ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών έγιναν πολύ νωρίτερα από άλλα χρόνια, ενώ «σε ό,τι αφορά τις απουσίες εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες είπε ότι υπάρχουν διατάξεις για άμεσες προσλήψεις με τρίμηνες συμβάσεις εκπαιδευτικών, ώστε να υπάρξει αναπλήρωση των κενών και να καλυφθούν όλα τα κενά. Έχει γίνει πρόβλεψη για επιπλέον 200 εκατ. ευρώ για αυτές τις προσλήψεις αλλά και την ενίσχυση του ολοήμερου σχολείου αλλά και για την τηλεκπαίδευση, εφόσον χρειαστεί να δημιουργηθούν τμήματα».
.
Ζαχαράκη (ΘΕΜΑ 104,6): Μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουν καλυφθεί τα κενά με αναπληρωτές
.
«Ικανοποιημένη» από την πρώτη ημέρα στα σχολεία δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα μιλάμε για 14.480 σχολεία και περίπου 1,4 εκατ. μαθητές.

Όσον αφορά τη χρήση μάσκας από τους μαθητές η κυρία Ζαχαράκη είπε ότι «τα παιδιά προσπαθούν, ήταν όλα προσηλωμένα στις δασκάλες. Φαίνεται ότι τα παιδιά πειθαρχούν. Χθες έδειξαν αξιοθαύμαστη συνέπεια. Κανείς δεν θα επιθυμούσε πρώτη επαφή των παιδιών στα σχολεία με τη μάσκα. αλλά είναι μια εικόνα που καθιστά ασφαλή τα παιδιά τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένεις».

«Το μόνο που μας προβλημάτισε η επίθεση γονέα στην Κρήτη. Θα στηρίξουμε, θα είμαστε στο πλευρό των εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί έρχονται για να εφαρμόσουν αυτά που λέμε εμείς. Δεν είχαμε αντιδράσεις που ήταν πηγή προβληματισμού. Μεμονωμένα περιστατικά θα αντιμετωπιστούν άμεσα» διεμήνυσε η υφυπουργός Παιδείας.

Ερωτηθείσα για το λάθος με τις μάσκες η κυρία Ζαχαράκη σημείωσε ότι «είχαν δοθεί οι διαστάσεις από την επιτροπή. Προφανώς πρέπει να πούμε οτι στην αστοχία που υπήρξε θα υπάρξει διόρθωση. Εδώ είμαστε για να διορθώνουμε τις ανορθογραφίες».

Η κυρία Ζαχαράκη παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν ελλείψεις σε καθηγητές» αλλά τόνισε ότι «άμεσα συγκεντρώνονται τα κενά για να τα ελέγξουμε. Σήμερα παίρνουμε τα κενά για να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση πρόληψης αναπληρωτών τις επόμενες 10 ημέρες».

Διαβεβαίωσε, δε, ότι «μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουν καλυφθεί τα κενά σε αναπληρωτές».