Την απρόβλεπτη πορεία του κορωνοϊού αποδεικνύουν τα σχεδόν 400 νέα κρούσματα της σημερινής επιδημιολογικής έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Έπειτα από τέσσερις συνεχείς ημέρες – από το περασμένο Σάββατο έως και την περασμένη Τρίτη- όπου καθημερινά τα κρούσματα ήταν κάτω από 200, και μετά τη χθεσινή, αναμενόμενη, άνοδο στα 248 κρούσματα, ο σημερινός απολογισμός των 372 νέων θετικών στον κορωνοϊό κρουσμάτων έδειξε πόσο εύκολα μπορεί να εκτροχιαστεί η κατάσταση. Ναι μεν οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές περίμεναν αύξηση των κρουσμάτων μετά τον εντοπισμό την περασμένη Τρίτη επιδημικής εστίας σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων στα Γιαννιτσά Πέλλας με εκατοντάδες εργαζόμενους, αλλά ο απολογισμός του δεύτερου 24ωρου ελέγχων και ιχνηλάτησης ήταν χωρίς αμφιβολία βαρύς.
Στο μεταξύ, προβληματισμός επικρατεί στην Επιτροπή των ειδικών αλλά και στην κυβέρνηση για το τι πρέπει να γίνει στην Αττική, η οποία και αυτή εμφανίζει αυξημένη συγκέντρωση κρουσμάτων. Υπάρχουν σκέψεις για περιορισμό των συναθροίσεων σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, όπως και για αυστηροποίηση της χρήσης της μάσκας. Αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν αύριο Παρασκευή, ενώ δεν επιβεβαιώνονται ακόμη οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για υποχρεωτική μάσκα παντού.
Τα 114 κρούσματα προέρχονται από το εργοστάσιο στην Πέλλα
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από 372 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν σήμερα, περίπου τα μισά είναι προερχόμενα από συρροές, από συγκεκριμένες επιδημικές εστίες. Ειδικότερα, αναφέρεται πως τα 114 συνδέονται με τη συρροή στη βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων στην Πέλλα, άλλα 34 συνδέονται με συρροή σε βιομηχανία ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο Αττικής και ακόμη 21 προέρχονται από διάφορες γνωστές συρροές προηγούμενων ημερών.
Τα 114 νέα κρούσματα κορωνοϊού από τη συγκεκριμένη βιομηχανική μονάδα κατανέμονται σε τέσσερις περιφερειακές ενότητες από όπου προέρχονται οι εργαζόμενοι και προστίθενται στο υψηλό επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής, όπου η επιδημία δεν φαίνεται να περιορίζεται, στις συρροές που έχουν εντοπιστεί σε δομές προσφύγων και μεταναστών καθώς και στη μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού, σε τουλάχιστον 25 Περιφερειακές ενότητες της χώρας σε ημερήσια βάση.
Δυσοίωνες εκτιμήσεις για τον τελικό αριθμό των κρουσμάτων από την εστία στην Πέλλα
Η διαδικασία διερεύνησης κρουσμάτων και ιχνηλάτησης επαφών συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό αλλά και με δυσοίωνες εκτιμήσεις για τον τελικό αριθμό των κρουσμάτων από αυτήν την εστία και για τους κύκλους μεταδόσεων που έχουν ήδη ανοίξει. Από την περασμένη Τρίτη μέχρι σήμερα που ανακοινώθηκε η συγκεκριμένη συρροή έχουν εντοπιστεί 160 κρούσματα κορωνοϊού.
Μάλιστα, διεξάγεται σε μεγάλη γεωγραφική έκταση, σε τέσσερις περιφερειακές ενότητες, στην Πέλλα, την Ημαθία, την Πιερία, το Κιλκίς. Παράλληλα στις υγειονομικές αρχές αυτών των περιοχών έχει σημάνει συναγερμός. Νωρίτερα το μεσημέρι της Πέμπτης είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Πρεζεράκου, του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλου και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, όπου και αναλύθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή.
Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας τα νοσοκομεία με εντολή Κικίλια
Έπειτα από εντολή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, οι διοικητές της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Παναγιώτης Μπογιατζίδης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Δημήτρης Τσαλικάκης, έθεσαν τα νοσοκομεία των Νομών Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας και Κιλκίς σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. Ο δε πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας δρομολόγησε επιπλέον ελέγχους από τα κλιμάκια και τις ΚΟΜΥ του Οργανισμού στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.
Εκτός από τις περιοχές Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Κιλκίς και Καστοριάς που βρίσκονται στη δίνη της συρροής λόγω του εργοστασίου, κρούσματα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο σε τουλάχιστον άλλες 20 περιοχές της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ακόμη πως τουλάχιστον 30 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση (18 από αυτά συνδέονται τη συρροή στη βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων).
Τοπικά lockdown σε τέσσερις νομούς
Η επιδημιολογική επιβάρυνση των περιοχών Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας και Κιλκίς, οδήγησε το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας στην απόφαση της εφαρμογής τοπικού lockdown σε αυτές, που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης. Είχε προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.
Στις ανωτέρω περιοχές θα μεταβούν ειδικά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ) και της ΕΛ.ΑΣ. για εντατικοποίηση των ελέγχων και για την πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας τους
Ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκαν τα εξής περιοριστικά μέτρα:
–Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.
–Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κ.λπ.
–Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
–Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
–Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
-Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται μπορεί να γίνει αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.
Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 14 ημέρες από την Παρασκευή 11-09-2020 και ώρα 06.00 έως και την Παρασκευή 25-09-2020 και ώρα 06.00.