*Γράφει η Ισμήνη Χαραλαμπουπούλου

Προβληματισμός έχει προκληθεί στο υπουργείο Παιδείας μετά και τις συγκεντρώσεις της Κυριακής και τους γονείς που αμφισβητούν τη χρήση μάσκας. Ο προβληματισμός εστιάζεται όχι τόσο στις συγκεντρώσεις αλλά στους γονείς που εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην αφήσουν τα παιδιά τους να πάνε με μάσκα στα σχολεία.

Παρόμοια αγωνία για το πώς πρέπει να συμπεριφερθούν υπάρχει και στους εκπαιδευτικούς. Χαρακτηριστικήείναι η δήλωση για προστασία από την πολιτεία μπροστά στο κίνημα των αρνητών της μάσκας μέσω του ΘΕΜΑ 104,6 από τον πρόεδρο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Θανάση Κικινή.«Έχουμε δεχθεί επιστολές με απειλές γονέων με ένδικα μέσα για να μην φορέσουν τα παιδιά τους μάσκα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικινής.Το υπουργείο απαντά ότι αυτό που προέχει είναι η ασφαλής επιστροφή των μαθητών στο σχολείο με βάση τα μέτρα που υπέδειξαν οι ειδικοί.

Νέα ΚΥΑ με όλους τους κανόνες λειτουργίας σχολείων – κυλικείων

Στα μέτρα που θα εφαρμοστούν στα σχολεία από 14 Σεπτεμβρίου αναφέρθηκε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς που ανακοίνωσε πως θα εκδοθεί ΚΥΑ για το πώς θα λειτουργήσουν σχολεία, φροντιστήρια, κέντρα γλωσσών και βιβλιοθήκες.

Αναφορικά με τη χρήση μάσκας, υπενθύμισε πως είναι υποχρεωτική από τους μαθητές στους εσωτερικούς χώρους και τους εξωτερικούς όπου υπάρχει συνωστισμός, ενώ τόνισε πως λόγω της πανδημίας δεν θα πραγματοποιούνται εκδρομές, σχολικά πρωταθλήματα και ανταλλαγές μαθητών μεταξύ άλλων.

Ο κ. Χαρδαλιάς πρόσθεσε πως το προσωπικό των κυλικείων πρέπει να εφαρμόζει σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής και πως πρέπει να διατίθενται μόνο συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά. Οι μαθητές πρέπει να διατηρούν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον 1,5 μέτρου κατά την αναμονή τους στην ουρά του κυλικείου.Επίσης, επανέλαβε πως «δεν υπάρχει καμία τιμωρία για οτιδήποτε», απλά «δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε μαθητές χωρίς μάσκα».

Αναφορικά με τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών αυτά θα λειτουργήσουν με τους κανόνες οι οποίοι πρόκειται να εφαρμοστούν και στις σχολικές μονάδες.Στόχος μας, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, είναι να προστατεύσουμε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, γενικά όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.

Η χρήση μάσκας

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για μαθητές, εκπαιδευτικούς σε όλες τις τάξεις, καθώς και το λοιπό προσωπικό.

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων, καθώς και στους εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμός, όπως ενδεικτικά κατά την προσέλευση και αποχώρηση από τη σχολική μονάδα, καθώς και σε περίπτωση συνωστισμού στα κυλικεία εξωτερικού χώρου, όπως και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.

Η χρήση της χειρουργικής μάσκας έναντι της υφασμάτινης μπορεί να προκριθεί από το θεράποντα γιατρό για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.

Από την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας εξαιρούνται μαθητές με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς, καθώς και μαθητές με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα, οι οποίοι προσέρχονται κανονικά στο σχολείο αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Για την προστασία της σχολικής κοινότητας δεν πραγματοποιούνται εκδρομές, εκπαιδευτικές επισκέψεις, μαθητικά συνέδρια, σχολικά πρωταθλήματα και προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και εκπαιδευτικών.

Διδακτικές επισκέψεις και περίπατοι δύνανται να διεξάγονται ανά τμήμα με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Κυλικεία

Σχετικά με τη λειτουργία των κυλικείων ισχύουν τα εξής:

– Το προσωπικό πρέπει να εφαρμόζει σχολαστικά τους γενικούς κανόνες καθαριότητας, απολύμανσης χώρων και ατομικής υγιεινής.
– Το προσωπικό πρέπει να εφαρμόζει τα γενικά μέτρα προφύλαξης και πρόληψης μετάδοσης του ιού, όπως αποχή από την εργασία σε περίπτωση εμφάνισης πυρετού ή άλλων συμπτωμάτων συμβατών με τον Covid-19, χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμός.
– Η χρήση προστατευτικής μάσκας και γαντιών κατά τη διάρκεια της εργασίας στο κυλικείο είναι υποχρεωτική.
– Τα κυλικεία πρέπει να διαθέτουν μόνο τρόφιμα και υγρά που είναι συσκευασμένα ή έχουν ετοιμαστεί από το κυλικείο πριν την ώρα διάθεσής τους σε ατομικές συσκευασίες που προστατεύονται από κατάλληλο υλικό.
– Οι μαθητές πρέπει να διατηρούν αποστάσεις 1,5 μέτρου κατά την αναμονή και εξυπηρέτηση από το κυλικείο.
– Στα κυλικεία εσωτερικού χώρου πρέπει κατά την αναμονή να γίνεται πάντα χρήση μάσκας.
– Υποχρεωτική η ύπαρξη αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος χεριών δίπλα στο ταμείο του κυλικείου, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν μαθητές.

Φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία φροντιστηρίων, κέντρων ξένων γλωσσών, φορέων παροχής και εκπαίδευσης δραστηριοτήτων και πάσης φύσεως συναφών δομών γίνεται με βάση τους κανόνες λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Ειδικότερα:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς
Τήρηση μέγιστων δυνατών αποστάσεων
Αποφυγή συγχρωτισμού, καθαρισμός αιθουσών και εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση
Εξασφάλιση επαρκούς φυσικού αερισμού των αιθουσών
Ύπαρξη αντισηπτικού

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Σε αναστολή η έρευνα για το εμβόλιο της AstraZeneca – Ασθενής εμφάνισε σοβαρή ανεπιθύμητη αντίδραση

Μπερλουσκόνι: «Πραγματική κόλαση ο κορωνοϊός» – Η αναφορά στον Πλάτωνα