Σε 125 ανέρχονται τα σημερινά εγχώρια κρούσματα του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ενώ δηλώθηκαν και άλλα 25 που αφορούν σε τουρίστες. Για πρώτη φορά, λοιπόν, έπειτα από πέντε συνεχόμενες ημέρες, ο αριθμός των κρουσμάτων πέφτει κάτω από τα 200, στα 150 κρούσματα.

Δυστυχώς, όμως, δύο ακόμη συμπολίτες μας έχασαν τη μάχη για τη ζωή λόγω επιπλοκών από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στους 231. Διασωληνωμένοι παραμένουν 26 ασθενείς, ενώ μέχρι και σήμερα το απόγευμα είχαν πραγματοποιηθεί 12 νέες εισαγωγές ατόμων με COVID-19 στα νοσοκομεία αναφοράς.

Η μικρή αριθμητική μείωση των ημερήσιων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των εισαγωγών για νοσηλεία, πάντως δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό καθώς, κατά την πρωινή τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δρομολογήθηκε η εξειδίκευση των μέτρων που αφορούν στη χρήση της μάσκας, στην εφαρμογή των τοπικών περιορισμών (lockdown) καθώς και του τρόπου επιστροφής των πολιτών στο εργασιακό περιβάλλον μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Το αμέσως επόμενο διάστημα οι συναρμόδιοι φορείς, κατόπιν των σχετικών εισηγήσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, θα προβούν σε αναλυτικές ανακοινώσεις. Στόχος των νέων μέτρων δεν είναι μόνο η ασφαλής επάνοδο των πολιτών στην καθημερινότητα με τις θερινές διακοπές αλλά και η σταδιακή μείωση του αριθμού των κρουσμάτων.

Ο χάρτης των νέων κρουσμάτων

Αναλυτικά, τα 150 κρούσματα που είχαν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ έως και τις 15:00 μ.μ. της Δευτέρας 17/8/2020 έχουν ως εξής:
– 17 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– 8 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
– 46 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 14 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

– 30 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 7 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας,
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε Βοιωτίας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας,
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας,
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κυκλάδων,
– 7 κρούσματα στη Λάρισα,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων,
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, τα οποία συνδέονται με γνωστή συρροή.

Αρνητικές πρωτιές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι τόσο η Περιφέρεια Αττικής όσο και εκείνη της Θεσσαλονίκης παραμένουν πρώτες σε ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, η πρώτη με 46 και η δεύτερη με 30. Ωστόσο καταγράφουν μικρή μείωση, καθώς χθες Κυριακή στην Αττική αναφέρθηκαν 73 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 37.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί προβληματισμό στους ειδικούς, καθώς λόγω των θερινών διακοπών τον Αύγουστο τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα έχουν αδειάσει από κόσμο και δεν θα έπρεπε να παρουσιάζουν αυξητική τάση. Όμως, η σταδιακή επιστροφή των εκδρομέων στα μεγάλα αστικά κέντρα από τις τουριστικές περιοχές φαίνεται να αυτό που ωθεί σε άνοδο τα ημερήσια κρούσματα σε πόλεις όπως η Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από τα σημερινά 46 κρούσματα στην Αττική, τα 14 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι σε άλλη περιοχή της χώρας, όπως επίσης και με τα 7 από τα 30 σημερινά κρούσματα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Αντιθέτως, καλύτερη ήταν σήμερα η εικόνα στις νησιωτικές τουριστικές περιοχές, αφού στις Κυκλάδες δηλώθηκε μόνο 1 κρούσμα, άλλο 1 στα Δωδεκάνησα, 7 στην Κρήτη, 3 στη Χιο και 1 στη Λέσβο. Δύο κρούσματα δηλώθηκαν και στην Περιφέρεια Χαλκιδικής. Αυτό κατά τους ειδικούς αποδίδεται στην εφαρμογή των τοπικών περιοριστικών μέτρων που αφορούν στη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και τον περιορισμό του συνωστισμού σε κλειστούς χώρους.

Το προφίλ των κρουσμάτων

Η μέση ηλικία των δηλωθέντων κρουσμάτων COVID-19 είναι τα 40 έτη, με τη νόσο πλέον να προσβάλλει τόσο άνδρες, όσο και γυναίκες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω, με τους άνδρες να αποτελούν την πλειοψηφία αυτών που έχουν χάσει τη ζωή τους από τον νέο κορωνοϊό.

Τέλος, διασωληνωμένοι παραμένουν 26 ασθενείς με νόσο COVID-19 στις ΜΕΘ των νοσοκομείων αναφοράς, με το 69,6% να είναι άνδρες και το υπόλοιπο ποσοστό να αφορά γυναίκες. Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι 66 ετών με τo 52,2% να έχει υποκείμενο νόσημα ή να πρόκειται για ηλικιωμένους 70 ετών και άνω.

Διαβάστε ακόμη:

Μητσοτάκης για κορωνοϊό: Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα

Είναι οριστικό: Τα σχολεία ανοίγουν στις 7 Σεπτεμβρίου

Κορωνοϊός: Ανησυχούν οι ειδικοί για τα ορφανά κρούσματα – «Κλειδιά» οι μάσκες και η τηλεργασία