Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις, παρατήρησαν σημαντική αύξηση σε περιστατικά αναπνευστικών προβλημάτων κατά τις ημέρες που προηγούνται μιας καταιγίδας. Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στο JAMA Internal Medicine.

Εδώ και αρκετές δεκαετίες, έχει υπάρξει μια θεωρία για αυξημένα περιστατικά έκτακτης ανάγκης από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αναπνευστικές δυσκολίες πριν από μια καταιγίδα. Το φαινόμενο σημειώθηκε πρώτη πρώτη φορά το 1983 στην Αγγλία και έπειτα δύο φορές στην Αυστραλία, το 1987 και το 2016. Εκείνη την εποχή, οι επιστήμονες δεν είχαν κάποια εξήγηση, αν και υπήρχε μια υπόθεση σύνδεσης της κατάστασης με την αυξημένη γύρη στην ατμόσφαιρα.

Στο πρόσφατο εγχείρημα, οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα από Εθνικό Πρόγραμμα Υγείας αναφορικά με περιστατικά ατόμων άνω των 65 ετών με αναπνευστική δυσφορία κατά τα έτη 1999 έως 2012, εξετάζοντας παράλληλα τα καιρικά φαινόμενα που επικρατούσαν σε κάθε περίπτωση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρξε, πράγματι, άνοδος σε επείγοντα περιστατικά για παθήσεις του αναπνευστικού όπως Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή άσθμα πριν από καταιγίδες, ενώ προεκτείνοντας τα δεδομένα προς εκτίμηση της κατάστασης στο σύνολο του πληθυσμού, κατέληξαν πως τα περιστατικά έφταναν περίπου τα 52.000.

Έχοντας αποκλείσει τη γύρη ως αιτία της κατάστασης, κατέληξαν πως πιθανότερο ένας συνδυασμός των αιωρούμενων μικροσωματιδίων που η συγκέντρωσή τους στην ατμόσφαιρα αυξάνεται ενόσω συμβαίνουν αλλαγές στην πίεση του αέρα πριν την καταιγίδα μαζί με τον άνεμο που σηκώνει σκόνη να ευθύνεται για τα κρούσματα. Διαπίστωσαν επίσης ότι πολύ συχνά, οι ασθενείς που ζητούσαν βοήθεια λίγο πριν η καταιγίδα είχαν υψηλότερη θερμοκρασία, στοιχείο που μαρτυρά ότι το σώμα τους αντιδρούσε στην ύπαρξη περισσότερων σωματιδίων στους πνεύμονές τους.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πως, καθώς η θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται και οι καταιγίδες γίνονται πιο δυνατές και συχνές, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα πιθανώς να αντιμετωπίσουν δυσκολίες.