Ηχηρό μήνυμα-προειδοποίηση ότι η κατάσταση μπορεί πολύ γρήγορα να ξεφύγει και χρειάζεται εγρήγορση έστειλε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, επιστρέφοντας εκτάκτως σήμερα, Τρίτη, μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Φορώντας μάσκα, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι πρόκειται για «πρωτόγνωρη κατάσταση και όχι μια απλή γρίπη» και αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η χώρα μας γνωρίζει αύξηση των κρουσμάτων, ξεκαθαρίζοντας πως η εμφάνισή του έγινε κατ’ εξαίρεση και ακριβώς λόγω των αυξημένων κρουσμάτων.
Επιχειρώντας να εξηγήσει την έξαρση της πανδημίας, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας απέδωσε τα αυξημένα νούμερα των κρουσμάτων στις εξής αιτίες:
– Αυξημένος έλεγχος, αύξηση της κινητικότητας στην πατρίδας μας, όπως σε πολλές χώρες, λόγω της άρσης των μέτρων.
– Αυξημένη μεταδοτικότητα σε συνθήκες συνωστισμού (π.χ. κρεατοβιομηχανία στην Καβάλα, γάμοι σε Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη και Λάρισα, μπαρ στον Βόλο). Ειδικά σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη, μόνο δύο γάμοι έχουν δώσει έως τώρα 67 επιβεβαιωμένα κρούσματα -45 στη Θεσσαλονίκη και 22 στην Αλεξανδρούπολη.
– Μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες, καθώς και πολλά άτομα, που είναι ασυμπτωματικά.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, από την επιδημική καμπύλη φαίνεται ότι έχουμε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εισαγομένων κρουσμάτων λόγω του ανοίγματος του τουρισμού. Ωστόσο, το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα εγχώρια κρούσματα. Από την άλλη, ωστόσο, τα καλά νέα, είναι ότι δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα Υγείας. «Ο κίνδυνος υπάρχει, πρέπει να ρίξουμε το δείκτη R κάτω από το 1, ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Η κατάσταση μπορεί γρήγορα να μας ξεφύγει. Κάθε κρούσμα δίνει, κατά μέσο όρο, άλλο ένα» σημείωσε ο καθηγητής.
Σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας, την χαρακτήρισε ιδιαίτερα δύσκολη, ιδιαίτερα με τις υψηλές θερμοκρασίες, όμως η επιστημονική κοινότητα θεωρεί πως η χρήση της είναι επιβεβλημένη, ιδίως σε περιπτώσεις που είναι αδύνατη η τήρηση των αποστάσεων. «Τα επιστημονικά δεδομένα επιβάλλουν τη χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα όταν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις. Η μάσκα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την χρήση ασπίδας» ξεκαθάρισε ακόμη.
Οι εξελίξεις με τα φάρμακα και το εμβόλιο
Μιλώντας για τα φάρμακα και το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ο λοιμωξιολόγος σημείωσε πως τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να είναι το νέο όπλο στη μάχη κατά της Covid-19. «Η δεξαμεθαζόνη φαίνεται να μειώνει τους θανάτους, η ρεμδεσιβίρη το μόνο αξιόλογο φάρμακο για αντιμετώπιση της νόσου μέχρι στιγμής. Νέο φάρμακο μπλοκάρει τα κύτταρα του ιού στον πνεύμονα» συμπλήρωσε.
Παράλληλα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, καθώς «κάποια φάρμακα δεν κατάφεραν να πιάσουν τα αποτελέσματα που περιμέναμε».
«Δεν υπάρχει μαγική λύση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Υπάρχει ελπίδα για ένα ασφαλές εμβόλιο» είπε. «Αυτό δεν σημαίνει πως σίγουρα θα έχουμε εμβόλιο, αλλά φτάσαμε γρήγορα στα τελευταία στάδια». Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως η φαρμακευτική βιομηχανία ξεπερνά τους ανταγωνισμούς για ανακάλυψη θεραπειών και συνεχίζεται η παγκόσμια συνεργασία.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγείται και η κυβέρνηση αποφασίζει. Διέψευσε ότι υπάρχει δική του, προσωπική διαφοροποίηση με τα μέτρα που λαμβάνονται και υπογράμμισε ότι όλοι μαζί, Πολιτεία και ειδικοί, δίνουν τη μάχη.
ΕΟΔΥ: 121 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 47 στη Θεσσαλονίκη και 26 στην Αττική
Λίγο πριν ξεκινήσει η έκτακτη ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Νίκο Χαρδαλιά, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 121 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα πέντε εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ήταν τριψήφιος για δεύτερη φορά μετά το Σάββατο και είναι ένας άκρως ανησυχητικός απολογισμός, με την κυβέρνηση και την επιστημονική κοινότητα να παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.855, εκ των οποίων το 54,6% αφορά άνδρες. 1.325 (27,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.403 (49,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Η κατανομή των κρουσμάτων
Τα 121 κρούσματα εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές:
– Πέντε (5) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– Επτά (7) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
– Είκοσι έξι (26) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
– Σαράντα επτά (47) κρούσματα στη Θεσσαλονίκη,
– Οκτώ (8) κρούσματα στη Χαλκιδική, πέντε από τα οποία συνδέονται με βάπτιση,
– Οκτώ (8) κρούσματα στη Λάρισα,
– Επτά (7) κρούσματα στην Κέρκυρα,
– Δύο (2) κρούσματα στην Ημαθία,
– Ένα (1) κρούσμα στην Καβάλα,
– Δύο (2) κρούσματα στις Σέρρες,
– Ένα (1) κρούσμα στην Αρκαδία,
– Ένα (1) κρούσμα στην Αχαΐα,
– Ένα (1) κρούσμα στη Δράμα,
– Ένα (1) κρούσμα στον Έβρο,
– Ένα (1) κρούσμα στην Εύβοια,
– Ένα (1) κρούσμα στην Κοζάνη,
– Ένα (1) κρούσμα στην Πέλλα,
– Ένα (1) κρούσμα στη Χίο.
Παράλληλα, 13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. Τρεις (23,1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ έχουμε 209 νεκρούς συνολικά στη χώρα. 67 (32,1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 45 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).