Μανώλης Καλατζής

Στα 25 εκτοξεύτηκαν, σήμερα, τα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Κυπριακού Υπουργείου Υγείας, από σύνολο 1850 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν σήμερα 25 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Τα κρούσματα εντοπίστηκαν ως ακολούθως:

Ιδιωτική πρωτοβουλία: Το άτομο επέστρεψε από Ελλάδα και υποβλήθηκε ιδιωτικά σε εργαστηριακή εξέταση.

Πρόγραμμα εξέτασης 10000 εργαζομένων: Το άτομο είναι Βουλγάρα που ήρθε στις 25/7 στην Κύπρο με αρνητικό τεστ. Έκανε την εξέταση πριν εργοδοτηθεί σε ξενοδοχειακή μονάδα στην Επαρχία Αμμοχώστου, μετά από αίτημα του εργοδότη της.

Ειδικές ομάδες: 2 άτομα που είχαν συμπτώματα και παραπέμφθηκαν από τον Προσωπικό τους Ιατρό στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας.

Πτήσεις: 1 άτομο που ήρθε στην Κύπρο από Βυρητό

Ιχνηλάτηση: 9 επαφές του κρούσματος γυναίκας από την Ουκρανία που ανακοινώθηκε στις 28/7 στην Λεμεσό

5 επαφές χθεσινού κρούσματος που εργάζεται σε ασφαλιστική εταιρεία στην Λεμεσό

1 επαφή από κρούσμα που ανακοινώθηκε στις 29/7 από την Λεμεσό

5 επαφές κρούσματος που είχε έρθει από τις ΗΠΑ

Τονίζεται ότι τα 15 από τα 20 άτομα της ιχνηλάτησης, προγραμματίστηκαν για δειγματοληψίες στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης και έπρεπε να παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό, παραβίασαν την καραντίνα τους για να μεταβούν σε ιδιωτικό εργαστήριο να κάνουν την εξέταση ιδιωτικά. Αυτό αποτελεί παραβίαση των πρωτοκόλλων.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 1114.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται εφτά άτομα, ένα εκ των οποίων στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Η κατάσταση της υγείας και των έξι νοσηλευόμενων ασθενών είναι σταθερή.