*Γράφει η Μίνα Αγγελίνη

Βάζοντας στο μικροσκόπιο τον τρόπο μετάδοσης του νέου κορωνοϊού που καλπάζει ανά την υφήλιο εν μέσω θέρους, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών είχαν υψηλό ιικό φορτίο.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο CNN, τα μικρά παιδιά είχαν δέκα έως 100 φορές περισσότερο γενετικό υλικό του νέου κορωνοϊού στη ρινική τους κοιλότητα σε σχέση με τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες.

H μελέτη των επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Jama Pediatrics», δεν έριξε φως στην δυνατότητα μετάδοσης του νέου κορωνοϊού, ωστόσο, εγείρει ερωτήματα για το πόσο εύκολα μπορεί να μεταδοθεί ο νέος κορωνοϊός από τα μικρά παιδιά με το άνοιγμα των βρεφικών σταθμών και σχολείων

«Παρατηρήσαμε ότι, από τα παιδιά που βρέθηκαν θετικά στον SARS CoV-2 , τα μικρότερα σε ηλικία φάνηκαν να έχουν ιικό νουκλεϊκό οξύ – υψηλό ιικό φορτίο στη μύτη τους – σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες» , υποστηρίζει στο CNN ο επικεφαλής της μελέτης , καθηγητής Τέιλορ Χιλντ Σαρτζεντ , ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Νοσοκομείο Παίδων «Lurie» του Σικάγο.

«Κι έτσι όταν … ελέγξαμε τους αριθμούς διαπιστώσαμε ότι στην πραγματικότητα υπήρχε μια στατιστικά σημαντική υψηλότερη ποσότητα των γονιδίων που σχετίζονται με ασθένειες του αναπνευστικού όπως το Sars, η οποία εντοπίστηκε στη μύτη των παιδιών κάτω των πέντε ετών, σε σύγκριση με μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες».

Ο Χιλντ Σάρτζεντ και η ομάδα του ανέλυσαν 145 δείγματα επιχρίσματος που συλλέχθηκαν από ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα της νόσου Covid-19 σε μία εβδομάδα από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Τα 46 από αυτά ήταν από παιδιά κάτω των 5 ετών, τα 51 ήταν από 5 έως 17 ετών και τα 48 ενήλικες, μεταξύ 18 και 65 ετών.

Τα δείγματα συλλέχθηκαν μεταξύ τέλους Μαρτίου έως τέλους Απριλίου από διάφορους ασθενείς που είχαν διακομιστεί στο νοσοκομείο ή απλά είχαν κάνει ένα διαγνωστικό τεστ.

«Διαπιστώσαμε ότι, τα άτομα κάτω των 5 ετών είχαν στατιστικά σημαντική μεγαλύτερη ποσότητα σωματιδίων του νέου κορωνοϊού στη μύτη που σχετίζεται με «μια 10πλάσια έως 100πλάσια ποσότητα κορωνοϊού στην ανώτερη αναπνευστική οδό…» έγραψαν οι ερευνητές στο έγγραφο τους.

«Οποιοσδήποτε δάσκαλος ή παιδίατρος θα σας πει, ότι τα μικρά παιδιά είναι αρκετά αποτελεσματικοί μικροί φορείς μετάδοσης ιών, γιατί αρρωσταίνουν πολύ το χειμώνα », είπε. “Νομίζω ότι κοιτάζοντας άλλους ιούς που είναι παρόμοιοι … φαίνεται ότι είναι πιθανότερο τον νέο κορωνοϊό να τον μεταδίδουν τα μικρά παιδιά».

Υπάρχουν ειδικοί που ισχυρίζονται ότι δεν τους εξέπληξαν τα ευρήματα ωστόσο, επισημαίνουν ότι «είναι καλό που έχουμε αυτή τη μελέτη».

«Είναι πολύ καλό να έχουμε επιπλέον ιολογικά δεδομένα για παιδιά ασθενείς», δήλωσε η καθηγήτρια Αλπάνα Γουάγκμερ του Παιδιατρικού Νοσοκομείου του Σιάτλ.
«Οι συντάκτες της έρευνας έκαναν καλή δουλειά συγκρίνοντας ένα αρκετά καλό δείγμα από διαφορετικές ηλικιακές ομάδες χρησιμοποιώντας έναν αρκετά απλό ερευνητικό σχεδιασμό για να εξετάσουν τις διαφορές στο ιικό φορτίο σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες», υποστηρίζει η Γουάγκμερ, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής στο τμήμα μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μάικλ Σμιτ, γιατρός μολυσματικών ασθενειών στο Παιδικό Νοσοκομείο του Λος Άντζελες δηλώνει:

«Γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι, για ορισμένους ιούς του αναπνευστικού συστήματος, τα μικρότερα παιδιά είναι το έδαφος αναπαραγωγής και είναι το τμήμα του πληθυσμού που το διαδίδει στην υπόλοιπη κοινότητα», υπογραμμίζει ο Σμιτ, που είναι επίσης και επιδημιολόγος του νοσοκομείου.

«Έτσι, είναι ένα γνωστό φαινόμενο στην παιδιατρική ότι τα μικρότερα παιδιά μπορούν να είναι οι κύριοι παράγοντες της εξάπλωσης των ασθενειών στην κοινότητα», προσθέτει.