Προστασία στον κορωνοϊό παρείχε το υποψήφιο εμβόλιο που αναπτύσσει η Moderna, σε μια κλινική δοκιμή που επικεντρώθηκε σε 16 πίθηκους κι αποτέλεσε ένα ενθαρρυντικό βήμα στη «μάχη» κατά της πανδημίας.

Δύο εμβολισμοί παρείχαν προστασία από τη βαριά έκθεση στον ιό σε δύο διαφορετικά επίπεδα δοσολογίας, δήλωσε η Moderna σε ευρήματα που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη στην έκδοση New England Journal of Medicine. Τα πρώτα αποτελέσματα δεν έδειξαν κανένα σημάδι δημιουργίας βαριάς ασθένειας, ένα πρόβλημα που περιστασιακά σχετίζεται με τα εμβόλια.

Τα αποτελέσματα, εάν επαληθευτούν και στον άνθρωπο, υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο μπορεί να είναι σε θέση να προστατεύσει έναντι της Covid-19 τόσο στον άνω όσο και στον κάτω αεραγωγό. Σε όλους τους πιθήκους που έλαβαν τις υψηλές δόσεις του εμβολίου, δεν ανιχνεύθηκε ιική αντιγραφή στις μύτες τους, δύο ημέρες μετά την μόλυνση από τον ιό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης. Και δεν παρατηρήθηκε ιική αντιγραφή στο πνευμονικό υγρό των 7 από τα 8 ζώα που έλαβαν και τις δύο ομάδες δόσης. Και οι 16 πίθηκοι έδειξαν, τουλάχιστον, κάποιο σημάδι προστασίας, με περιορισμένη φλεγμονή των πνευμόνων να παρατηρείται και στις δύο ομάδες.

Ενώ τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πολύ μεγαλύτερο τεστ για τη Moderna, με τη συμμετοχή 30.000 ανθρώπων. Η δοκιμή της τρίτης φάσης για τον προσδιορισμό της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του εμβολίου θα αρχίσει να παράγει δεδομένα τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Το εμβόλιο χρησιμοποιεί το messenger RNA, μια συνθετική μορφή γενετικού υλικού από τον ιό που έχει σχεδιαστεί για να ωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος σε λειτουργία «επίθεσης». Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρέχει 955 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του εμβολίου.