Το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ενέκρινε τη δεξαμεθαζόνη, ένα φθηνό και ευρέως χρησιμοποιούμενο στεροειδές, ως συμπληρωματική θεραπεία για την Covid-19, μετά από μια δοκιμή στη Βρετανία που έδειξε ότι το φάρμακο μείωσε τα ποσοστά θανάτου σε νοσοκομειακούς ασθενείς.

Το υπουργείο περιέλαβε τη δεξαμεθαζόνη ως επιλογή θεραπείας μαζί με το αντιιικό φάρμακο της Gilead Sciences Inc., ρεμντεσιβίρη, σε πρόσφατη αναθεώρηση του εγχειριδίου του. Η αναθεώρηση παρουσιάστηκε ευρέως από τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης και προβλήθηκε από το Reuters.

Μάλιστα, οι μετοχές της Nichi-Iko Pharmaceutical Co, μεταξύ εκείνων των εταιρειών που παράγουν το φάρμακο, κέρδισαν έως και 6,5% στο ξεκίνημα των συναλλαγών.

Σε αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα, έπειτα από δοκιμή που έκαναν ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο, προέκυψε ότι η δεξαμεθαζόνη ήταν το πρώτο φάρμακο που έσωσε ζωές ασθενών με Covid-19, ενώ οι επιστήμονες δήλωσαν ότι αυτή ήταν μια σημαντική ανακάλυψη στη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τα πλήρη αποτελέσματα της μεγάλης τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής που κυκλοφόρησε την περασμένη Παρασκευή στη New England Journal of Medicine, επιβεβαίωσαν τα οφέλη για άτομα με προχωρημένη ή μέτρια νόσο.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Καμπανάκι κινδύνου από τα 17 κρούσματα στην Αττική