Μια καινοτόμο εφαρμογή (app) για τον ταχύτερο εντοπισμό ατόμων που αγνοούνται στην Ελλάδα ανέπτυξε η COSMOTE σε συνεργασία με «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Το Missing Alert App δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να συμβάλλουν, σε πραγματικό χρόνο, στις έρευνες εντοπισμού αγνοουμένων συνανθρώπων μας, αλλά και να προστατεύσουν αγαπημένα τους πρόσωπα -παιδιά καθώς και ενήλικες με υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης- ενδυναμώνοντας τον κοινωνικό κύκλο αλληλεγγύης.

Περισσότερα από 1.600 περιστατικά εξαφάνισης ανηλίκων έχει διαχειριστεί τα 24 χρόνια δράσης του «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Ενώ από τον Ιανουάριο του 2020, μετά από υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο οργανισμός έχει αναλάβει πάνω από 23 έρευνες για τον εντοπισμό ενηλίκων (18 έως 60 ετών) που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η εγχώρια και διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι οι πρώτες ώρες από την εξαφάνιση ενός ατόμου παίζουν καθοριστικό ρόλο για τη θετική έκβαση των ερευνών και τον εντοπισμό του. Και όσοι έχουν βιώσει το τραυματικό γεγονός της εξαφάνισης μέλους της οικογένειάς τους το γνωρίζουν αυτό από πρώτο χέρι.

Το βίωμα αυτό αποτέλεσε και την αφορμή για τον σχεδιασμό του καινοτόμου ελληνικού app. Μια ομάδα νέων ανθρώπων που είχαν τη δυσάρεστη εμπειρία της εξαφάνισης στο οικογενειακό περιβάλλον τους έλαβαν μέρος στο Hackathon, τον διαγωνισμό καινοτομίας της COSMOTE, καταθέτοντας μια σχετική πρόταση για την αντιμετώπιση της εξαφάνισης παιδιών και ενηλίκων.

Η COSMOTE ανέλαβε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Missing Alert App, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του «Χαμόγελου του Παιδιού» σε θέματα εξαφανίσεων. 

Η νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα είναι διαθέσιμη δωρεάν και έχει ως στόχο τον ταχύτερο εντοπισμό των εξαφανισμένων ατόμων στη χώρα μας. Οι πολίτες μπορούν να συμβάλλουν, σε πραγματικό χρόνο, στις έρευνες εντοπισμού αγνοουμένων συνανθρώπων μας, αλλά και να προστατεύσουν αγαπημένα τους πρόσωπα – παιδιά καθώς και ενήλικες με υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης.

Κατεβάζοντας το app στο κινητό τους μέσω του Google Play, οι χρήστες μπορούν:

– Να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τις τρέχουσες εξαφανίσεις παιδιών και ενηλίκων καθώς και για την εξέλιξή των ερευνών.

– Να βοηθούν το έργο του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», παρέχοντας πληροφορίες για κάποια υπόθεση, όπου και αν βρίσκονται ανά πάσα στιγμή, μέσω chat ή τηλεφώνου.

– Nα κάνουν αναζήτηση περιστατικών εξαφάνισης βάσει διαφορετικών κριτηρίων (π.χ. ημερομηνία εξαφάνισης, απόστασης από τους ίδιους).

– Να κοινοποιούν περιστατικά εξαφάνισης, μέσω των προσωπικών τους social media, κινητοποιώντας με αυτόν τον τρόπο και άλλους εθελοντές.

– Να προστατεύουν οικεία τους πρόσωπα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης (π.χ. λόγω άνοιας, νοητικής στέρησης), δηλώνοντας προληπτικά τα στοιχεία τους -μέσω του app- ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία αναγγελίας εξαφάνισης και έναρξης της έρευνας, σε περίπτωση που χρειαστεί.

Την εφαρμογή διαχειρίζεται αποκλειστικά η εξειδικευμένη ομάδα του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», η οποία διοχετεύει τις πληροφορίες των χρηστών στην ΕΛ.ΑΣ. καθώς και σε άλλους θεσμικούς συναρμόδιους φορείς για τη διαχείριση κάθε περιστατικού εξαφάνισης στην Ελλάδα.

Κατεβάστε, λοιπόν, δωρεάν στο κινητό σας το Missing Alert App και συμβάλλετε κι εσείς στον έγκαιρο εντοπισμό ατόμων, ενηλίκων και παίδων, που αγνοούνται, βάζοντας τέλος στην αγωνία των οικογενειών τους αλλά και των ίδιων.