Με αδημονία αναμένει η διεθνής επιστημονική κοινότητα – και όχι μόνο – τα πολυαναμενόμενα στοιχεία από την πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής του εμβολίου που εξελίσσουν το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca για την ασθένεια Covid-19. Η ιατρική επιθεώρηση The Lancet ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αύριο, Δευτέρα, θα δημοσιεύσει πιθανότατα τα εν λόγω στοιχεία, αφού η εργασία της επιστημονικής ομάδας βρισκόταν στην τελική φάση της σύνταξης και της προετοιμασίας της.
Το πιθανό εμβόλιο βρίσκεται ήδη στις μεγάλης κλίμακας δοκιμές σε ανθρώπους της Φάσης 3 για να εκτιμηθεί αν μπορεί να προστατεύσει από την Covid-19, όμως αυτοί που το αναπτύσσουν δεν έχουν ακόμη αναφέρει τα αποτελέσματα της Φάσης 1, που θα έδειχναν αν είναι ασφαλές και αν προκαλεί ή όχι ανοσολογική απάντηση.
Σε εκτενές ρεπορτάζ του το Bloomberg εστιάζει στο πολλά υποσχόμενο εμβόλιο που ανέπτυξε η ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής την 58χρονη Σάρα Γκίλμπερτ, τα τρίδυμα παιδιά της οποίας (ηλικίας 21 ετών) συμμετέχουν στην δοκιμή. Η Σάρα Γκίλμπερτ αναφέρει στο πρακτορείο πως δεν συζήτησε και πολύ το θέμα με τα παιδιά της, τα οποία σπουδάζουν βιοχημεία, επειδή δεν ήταν και πολλές ώρες στο σπίτι. Η αλήθεια είναι πως τους τελευταίους μήνες εργάζεται με εξαντλητικά ωράρια, όπως εξάλλου και όλα τα μέλη των επιστημονικών ομάδων που προσπαθούν να βάλουν τέλος στην πανδημία.
Oxford’s Covid-19 vaccine, devised by Sarah Gilbert, is months ahead of the competition https://t.co/LFEGUaw8Ms
— Bloomberg (@business) July 19, 2020
Όπως υπενθυμίζει το Bloomberg, τον Απρίλιο η Οξφόρδη έκλεισε μια συμφωνία με τον βρετανικό γίγαντα της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca Plc με την προοπτική να ηγηθεί στην παραγωγή και την παγκόσμια διανομή, αλλά και να «τρέξει» περισσότερες δοκιμές ανά τον κόσμο. Η AstraZeneca συμφώνησε να διανείμει το εμβόλιο σε μη κερδοσκοπική βάση κατά τη διάρκεια της κρίσης, αν αποδειχθεί αποτελεσματικό, και πέτυχε συμφωνίες με πολλούς παρασκευαστές ώστε να παράγει περισσότερες από 2 δισ. δόσεις.
Η Σάρα Γκίλμπερτ, που επί δύο δεκαετίες εργαζόταν στην «αφάνεια» πάνω στην ανάπτυξη εμβολίων, πλέον βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής του διεθνούς Τύπου. Μπορεί η ίδια να θεωρεί τη δημοσιότητα ως ένα περισπασμό, όπως αναφέρει στο Bloomberg, όμως, ως επικεφαλής μιας ερευνητικής ομάδας που βρίσκεται πολύ πιο «μπροστά» από άλλες στην ανάπτυξη ενός πιθανού εμβολίου είναι λογικό να προσελκύει το ενδιαφέρον. Το εμβόλιο της Οξφόρδης έχει ήδη αφήσει πίσω άλλες επιστημονικές ομάδες στην «κούρσα» ανάπτυξης του εμβολίου, αφού έχει ήδη ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές της Φάσης 3, ή τελικού σταδίου, με χιλιάδες συμμετέχοντες από τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και, σύντομα, και τις ΗΠΑ.
Σε 4 μήνες ολοκλήρωσαν μια διαδικασία που κανονικά διαρκεί 5 χρόνια
Σύμφωνα με το Bloomberg, στα τέλη Απριλίου η ομάδα της Οξφόρδης ολοκλήρωσε μια διαδικασία που φυσιολογικά κρατά 5 χρόνια σε λιγότερο από 4 μήνες, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει δοκιμή σε 1.100 ανθρώπους.
Όταν η Γκίλμπερτ κατέθεσε ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής στις Αρχές Ιουλίου, ένας μέλος της σύγκρινε την προσπάθειά της με κάποιον που μπαίνει σε μια αποθήκη και βγαίνει με έναν κινητήρα αεροσκάφους τζετ. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Κέιτ Μπίνγκχαμ, επικεφαλής της Ειδικής Ομάδας Εμβολίων της Βρετανίας, δήλωσε για τη Γκίλμπερτ ότι η ομάδα της είναι πολύ μπροστά συγκριτικά με άλλους ερευνητές και δεν αποκλείεται να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό των 10.000 ανθρώπων που συμμετέχουν στην δοκιμή ευρείας κλίμακας, προτού άλλοι μπουν καν σε αυτή τη φάση.