Σε διαχειρίσιμο επίπεδο φαίνεται πως παραμένουν τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, εν αναμονή και της ολοκλήρωσης των τεστ στους Βρετανούς τουρίστες, μετά την επανέναρξη των απευθείας πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο. Από τα 35 κρούσματα του τελευταίου 24ώρου, που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα, τα 18 είναι «εισαγόμενα», ωστόσο μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων στα αστικά κέντρα, με Αττική και Θεσσαλονίκη να καταγράφουν συνολικά 13.
Πιο αναλυτικά, όπως έγινε γνωστό, τα 13 νέα κρούσματα κορωνοϊού είναι εισαγόμενα, επιβεβαιώθηκαν δηλαδή σε πύλες εισόδου της χώρας. Παράλληλα, στην Αττική εντοπίστηκαν δέκα νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ τρία επιβεβαιώθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Νέοι φορείς της νόσου Covid-19 βρέθηκαν επίσης σε Λάρισα, Δράμα και Κοζάνη.
Σημειώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα έχει φθάσει πλέον τα 3.939, εκ των οποίων το 54,9% αφορά άνδρες. Από αυτά, τα 1.069 (27,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 2.035 (51,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, σύμφωνα με τη γραπτή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, 14 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 58 έτη. Τρεις (21,4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 78,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, την ώρα που 123 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τα αναλυτικά στοιχεία για τη γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού:
– 13 σε ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 5 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
– 10 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής
– 3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης
– 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Δράμας
– 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης
– 1 στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας
– 1 στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.
Την ίδια ώρα, αύξηση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων κορωνοϊού που πλέον διαμορφώνεται στα 35 κρούσματα ανά ημέρα, από 25 στην προηγούμενη έκθεση, διαπιστώνει το Παρατηρητήριο Covid-19, με την ένατη έκθεσή του, που αφορά στο διάστημα 8-15 Ιουλίου.
Ωστόσο, την ίδια ώρα, ο επιδημιολογικός δείκτης Rt βρίσκεται σταθερά κάτω από το 1 (στο 0,4). Η παραμονή του δείκτη σε επίπεδα χαμηλότερα της μονάδας και το γεγονός ότι συνυπάρχει με αυξημένο σε σχέση με την τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου, ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, δείχνει ότι συνολικά η πορεία της επιδημίας δεν φαίνεται να επηρεάστηκε σημαντικά από την αύξηση του ποσοστού των επαφών.
Σημειώνεται ότι σε ημερήσια βάση σημαντικός αριθμός κρουσμάτων είναι εισαγόμενα, ενώ τα υπόλοιπα μοιράζονται ανά την Ελλάδα, π.χ. Ξάνθη, Καστοριά, Αττική, Θεσσαλονίκη. Από τις πύλες εισόδου τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών επί του συνόλου δειγμάτων εντοπίζονται στον Προμαχώνα.
Ως εκ τούτου, και δεδομένου του επιδημιολογικού προφίλ των Βαλκανικών χωρών συνολικά αποφασίστηκε η διέλευση από τον Προμαχώνα αποκλειστικά με την επίδειξη αρνητικού PCR τεστ. Επιπρόσθετα, η συρροή κρουσμάτων που είχε εντοπιστεί στην Ξάνθη με επίκεντρο τον Εχίνο, μολονότι εξακολουθεί να παράγει νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση, δε φαίνεται να έχει την ίδια ένταση με τον Ιούνιο.
Την τελευταία εβδομάδα μεταξύ 8ης και 9ης έκθεσης, τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη σημείωσαν αύξηση κρουσμάτων και πλέον κινούνται μεσοσταθμικά περί τα 8 κρούσματα ανά ημέρα. Η αύξηση αυτή των κρουσμάτων επιβάλλει την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, ενώ εντείνονται και αυστηροποιούνται πανελλαδικά οι έλεγχοι από μικτά κλιμάκια σε όλους τους χώρους μαζικής συνάθροισης.
Το ποσοστό πληρότητας απλών κλινών Covid-19 πανελλαδικά είναι 7% και των κλινών ΜΕΘ 13%. Ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων μειώθηκε στο 0,14, με το μέσο όρο ημερών μεταξύ θανάτων να ανέρχεται σε περισσότερες από 6. Υπό αυτό το πρίσμα, ο ρυθμός διπλασιασμού τόσο των κρουσμάτων, όσο και των θανάτων ανήλθε στις 97 από 91 και 94 από 86 μέρες αντίστοιχα, σημειώνοντας πρόσθετη επιβράδυνση σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα.
Το πλήθος των τεστ ανά χίλιους κατοίκους αυξήθηκε περαιτέρω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 33 σε 37. Μεσοσταθμικά διενεργήθηκαν τον Ιούλιο μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο 5000 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος κατά 1000 σε σχέση με την προηγούμενο μήνα και οδηγούμενος από την ανάγκη για αυξημένο πλήθος δειγματοληπτικών ελέγχων στις πύλες εισόδου της χωράς. Από το πλήθος των ελέγχων το 0,7% επιστρέφει θετικό κατά μέσο όρο, όταν τα σχετικά ποσοστά σε Τσεχία, Βέλγιο, και Αυστρία είναι 2,7%, 1,2% και 1,1% αντίστοιχα.
Πιο συγκεκριμένα, και για το μεσοδιάστημα μεταξύ όγδοης και ένατης έκθεσης προόδου στην Ελλάδα διενεργήθηκαν 150 τεστ ανά θετικό κρούσμα όταν π.χ. στην Αυστρία, τη Τσεχία και το Βέλγιο τα αντίστοιχα νούμερα πλησίασαν το 80, 37 και 87. Η διασπορά στην Ελλάδα είναι 3,89 (από 2,36) κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, στην Αυστρία 9,17 (από 10,47), στη Τσεχία 8,79 (από 10,15) και στο Βέλγιο 8,52 (από 7,74).