Ιδιαίτερη ανησυχία έχουν προκαλέσει στις υγειονομικές αρχές τα 43 κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν χθες, οι εικόνες συνωστισμού στα πανηγύρια, αλλά και η κατάσταση που επικρατούσε χθες στον Προμαχώνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ανέφερε πως είναι ιδιαίτερα ανήσυχος τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους ειδικούς, για την καλύτερη αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η χώρας μας είναι πλεόν ακόμα πιο έτοιμη για να αντιμετωπίσει πιθανό δεύτερο κύμα του ιού, ενώ ανέφερε ότι όσον αφορά τα πανηγύρια δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο απαγόρευσης προς το παρόν, αλλά κυρίως το ενδεχόμενο επιτήρησης. Τέλος, ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτή την πιθανότητα να επιβάλλονται στοχευμένες καραντίνες σε περίπτωση που κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.

Από την άλλη, το ίδιο ανήσυχοι εμφανίστηκαν και οι Νίκος Σύψας και Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6. Οι δυο τους στάθηκαν περισσότερο στις εικόνες από τα πανηγύρια, με τον κ. Σύψα να τονίζει χαρακτηριστικά όταν αν αυτά συνεχισούν «θα έχουμε σίγουρα ατύχημα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Βατόπουλος, ανέφερε ότι «τα πανηγύρια μπορεί να εξελιχθούν πολύ άσχημα σε υγειονομική βόμβα».

Μητσοτάκης: «Δεν κινούμαστε στην κατεύθυνση της απαγόρευσης των πανηγυριών, αλλά εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα»

Για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας και για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας, μίλησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ραδιοφωνική συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η χώρα μας είναι πιο έτοιμη για να αντιμετωπίση πιθανό δεύτερο κύμα του ιού.

«Είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Είμαστε πιο έτοιμοι, έχουμε πιο πολλά μόνιμα κρεβάτια ΜΕΘ, έχουμε καλύτερη κατανόηση για το πώς αντιμετωπίζουμε τον κορωνοϊό και ελπίζουμε ότι θα έχουμε περισσότερα θεραπευτικά πρωτόκολλα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσο για τις εικόνες χαλάρωσης που υπάρχουν τις τελευταίες μέρες, ο πρωθυπουργός δήλωσε ανήσυχος, όμως, όπως είπε «τη θεωρώ αναμενόμενη μετά από μήνες πειθαρχίας. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους πιο ευάλωτους να είμαστε υπεύθυνοι στις συμπεριφορές μας. Αυτό σημαίνει να φοράμε μάσκες όπου είναι απαραίτητη».

Και πρόσθεσε ότι «τα πανηγυρία μας έχουν προβληματίσει, τα εχουμε συζητήσει με τις επιτροπές. Χρειάζεται προσοχή. Δεν κινούμαστε στην κατεύθυνση της απαγόρευσης αυτή τη στιγμή αλλά εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα. Έχω ζητήσει τη γνώμη της επιτροπής να τοποθετηθεί, μπορούμε να πέρασουμε ωραίο καλοκαίρι χωρίς τις δραστηριότητες που θα μας προκαλέσουνε πρόβλημα».

Το ενδεχόμενο στοχευμένων καραντίνων άφησε ανοιχτό μιλώντας για τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «δεν έχουμε ένδειξη ότι υπάρχει αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων και διαχειριζόμαστε με επιτυχία τα εισαγόμενα κρούσματα. Δεν μπορώ να υπογράψω συμβόλαιο με το μέλλον αλλά εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα χρειαστεί να πάμε σε μια γενική καραντίνα, όμως βεβαίως μπορεί να πηγαίνουμε σε στοχευμένες καραντίνες».

Όσο για τη λειτουργία των σχολείων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «τα σχολεία θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο με όλα τα μέτρα αλλά αν έχουμε ένα κρούσμα δεν θα κλείσουν όλα τα σχολεία».

«Είχαμε μια έντονη ανησυχιά για την περίπτωση της Σερβίας, πήραμε γρήγορα την απόφαση και έγινε κατανοητή. Διαπιστώσαμε ότι είχαμε μεγαλύτερο πρόβλημα στα χερσαία σύνορα από ό,τι στα αεροδρόμια», ανέφερε χαρακτηριστικά για τις εικόνες που είδαμε στον Προμαχώνα.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην προτίμηση που δείχνουν οι τουρίστες στη χώρα μας, λέγοντας πως «όσο βλέπουν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει με προβληματισμό την κρίση τόσο περισσότεροι από τους πολύ λίγους που θέλουν να ταξιδέψουν θα επιλέξουν την Ελλάδα. Έχει να κάνει και με τον επαγγελματισμό που εκπέμπουμε με την ηλεκτρονική ειδική φόρμα». Ανέφερε μάλιστα πως «ο αλγόριθμος γίνεται πιο έξυπνος και έτσι έχουμε την δυνατότητα να έχουμε καλύτερη εικόνα και για τη χώρα αλλά και για άλλες χώρες».

Τέλος, ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε πως «ω μη γένοιτο αν χρειστεί θα κλείσουμε ξανά τις πύλες εισόδου προς χώρες αν δούμε έξαρση των κρουσμάτων».

Σύψας: «Αν συνεχιστούν τα πανηγύρια θα έχουμε σίγουρο ατύχημα»

Ορθή χαρακτήρισε την ανησυχία μετά τα 43 νέα κρούσματα χτες, καθώς έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τα βόρεια σύνορά μας όσο οι χώρες του βορρά (Σερβία, Αλβανία, Β. Μακεδονία, Βουλγαρία) έχουν μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο και παρότι έχουμε κλείσει τα σύνορα μας, έχοντας αφήσει μία από τις 7 εισόδους, παρόλα αυτά είχαμε σημαντικό πρόβλημα είπε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Σύψας.

Ο πρώτος κίνδυνος για το καλοκαίρι, που είναι ο εισαγόμενος τουρισμός, υπάρχει, είπε ο κ. Σύψας, αναγκάστηκε η πολιτεία να πάρει τα μέτρα τα οποία πήρε, δηλαδή να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για τη Σερβία και πραγματικά είναι ένα πολύ ανησυχητικό γεγονός, όπως ανέφερε ο καθηγητής, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο στο άμεσο μέλλον να δούμε μέτρα για οποιαδήποτε χώρα έχει υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, επισημαίνοντας πως είναι πιθανόν να ληφθούν κι άλλα μέτρα, αν χρειαστεί.

Σχολιάζοντας το άνοιγμα των συνόρων με τη Βρετανία, ο κ. Σύψας είπε πως υπάρχουν επιδημιολογικοί παράγοντες, οικονομικοί παράγοντες και πολιτικοί παράγοντες, πρόκειται δηλαδή για έναν συνδυασμό, διατηρώντας πάντα, σε κάθε περίπτωση, όχι μόνο στο άνοιγμα των συνόρων με τη Βρετανία, μεγάλες επιφυλάξεις και μεγάλη επιφυλακή, θα γίνουν πολλά τεστ σε όλες τις αφίξεις από Μεγάλη Βρετανία και αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, σημείωσε ο κ. Σύψας, αναμφίβολα η Βρετανία θα κλείσει, όπως συμβαίνει και για κάθε χώρα.

Όπως επεσήμανε ο κ. Σύψας από τότε που άνοιξαν τα σύνορα, από τις 15 Ιουνίου δηλαδή, το ¼ των κρουσμάτων είναι ορφανά, δηλαδή είναι έλληνες οι οποίοι δεν ταξίδεψαν και δεν ήρθαν σε επαφή με ταξιδιώτες κάτι που σημαίνει, όπως είπε ο καθηγητής, ότι υπάρχει διασπορά του ιού στην κοινωνία μας και κάθε γεγονός υπερμετάδοσης (σ σ πανηγύρι, συνωστισμός, μπαράκια) μπορεί να οδηγήσει σε τοπικές εκρήξεις, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά επικίνδυνο αυτό που γίνεται και τονίζοντας πως αυτοί που διοργανώνουν τέτοιου είδους καταστάσεις ίσως να μην αντιλαμβάνονται ποιο κίνδυνο αναλαμβάνουν λέγοντας «αν μετά από ένα πανηγύρι σε δέκα μέρες δούμε ότι είχαμε εκατό κρούσματα ανάμεσα στους μετέχοντες και ενδεχομένως και κάποιο θάνατο ποια θα είναι η θέση αυτών που το διοργάνωσαν;».

Σε ερώτηση αν χρειάζεται να απαγορευτούν τέτοιου είδους εκδηλώσεις, ο κ Σύψας απάντησε πως η πολιτική ηγεσία πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, δηλαδή να λάβει μέτρα, εκφράζοντας την άποψη ότι μπορεί να υπάρξει έξαρση του ιού μέσα στο καλοκαίρι και μπαίνουμε σε μία εξαιρετικά επικίνδυνη φάση χαλάρωσης, όπως τη χαρακτήρισε, κάνοντας λόγο για «σίγουρο ατύχημα αν συνεχιστούν αυτού του είδους τα πανηγύρια και οι συνωστισμοί».

Σημείωσε τέλος, πως μέσα με τέλη Φθινοπώρου αναμένεται ένα δεύτερο κύμα του ιού και αναφορικά με τα εμβόλια της κοινής γρίπης θα υπάρξει πρόβλημα ανεφοδιασμού και θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες.

Ακούστε εδώ όσα είπε ο Νίκος Σύψας στον ΘΕΜΑ 104,6


Βατόπουλος: Τα πανηγύρια μπορεί να εξελιχθούν πολύ άσχημα σε υγειονομική βόμβα

Την ανησυχία του για τα πανηγύρια μετά τις εικόνες που καταγράφηκαν σε Αλίαρτο και Γουδή μετέφερε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Περισσότερο με ανησυχούν τα πανηγύρια που μπορεί να είναι πιο μεγάλες εστίες υπερμετάδοσης, Είδατε τι συμβαίνει στη Σερβία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βατόπουλος.

Ερωτηθείς αν πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα για αυτού του είδους τις κοινωνικές εκδηλώσεις, ο καθηγητής Μικροβιολογίας απάντησε ότι «σε πρώτη φάση θα πρέπει να το δουν οι τοπικοί παράγοντες. Καταλαβαίνω ότι ένα πανηγύρι για ένα μικρό χωριό είναι το σημαντικότερο γεγονός του έτους αλλά ένα τέτοιο πανηγύρι μπορεί να εξελιχθεί πολύ άσχημα σε υγειονομική βόμβα, αν και δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ τέτοιους όρους».

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι «όλοι πρέπει να το πάρουμε στα σοβαρά (σ.σ. την κρίση του κορωνοϊού)» προσθέτοντας ότι «είναι μια κατάσταση ασταθής αλλά ελεγχόμενη».

Ο κ. Βατόπουλος χαρακτήρισε, επίσης, «αναμενόμενο» το ότι υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα γιατί, όπως είπε, «ξέραμε ότι όταν ανοίξουν τα σύνορα με χώρες που έχουν περισσότερα κρούσματα από εμάς ότι θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα».

«Το ότι τα βρίσκουμε είναι καλό γιατί σημαίνει ότι το σύστημα είναι καλό. Η συμβουλή μου είναι ότι πρέπει ο κόσμος να πειθαρχήσει τα μέτρα» πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος.

«Το ότι δεν έχουμε κρούσματα οφείλεται στο ότι πήραμε μέτρα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αλλα σημαίνει ότι το αντιμετωπίζουμε» κατέληξε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.