Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός (ΠΟΥ), ο οποίος ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνονται καθημερινά από τον κορωνοϊό παγκοσμίως υπερβαίνει τους 160.000 εδώ και μία εβδομάδα. Πριν από λίγες ημέρες ο Οργανισμός είχε διαμηνύσει ότι η πανδημία επιταχύνεται και πως δεν είμαστε «καν κοντά» στο τέλος της.

«Εδώ και μία εβδομάδα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ξεπερνά τις 160.000 την ημέρα. Το 60% όλων των κρουσμάτων Covid-19, που έχουν καταμετρηθεί έως σήμερα, έχει καταγραφεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, τα κράτη που απέτυχαν να χρησιμοποιήσουν κάθε μηχανισμό που είχαν στη διάθεσή τους στη μάχη κατά του κορωνοϊού θα δυσκολευτούν να τον νικήσουν.

«Ορισμένες χώρες… ακολούθησαν μια κατακερματισμένη προσέγγιση. Αυτές οι χώρες θα έχουν έναν μακρύ, δύσκολο δρόμο μπροστά τους», σημείωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, χωρίς να ξεχωρίζει κάποιο κράτος.

«Ιταλία και Ισπανία κατάφεραν να περιορίσουν την επιδημία»

«Δεν θα κουραστούμε ποτέ να λέμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να εξέλθουμε αυτής της πανδημίας είναι να υιοθετήσουμε μια καθολική προσέγγιση», τόνισε ο Γκεμπρεγέσους, απευθύνοντας για μία ακόμη φορά έκκληση να τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, να εντοπίζονται και να απομονώνονται τα περιστατικά, να τίθενται σε καραντίνα οι επαφές τους και να χρησιμοποιείται μάσκα, όταν είναι απαραίτητο.

Πρέπει να «κάνουμε τα πάντα», επέμεινε, επισημαίνοντας πως οι χώρες που έχουν υιοθετήσει αυτήν «την καθολική προσέγγιση» έχουν καταφέρει να αναχαιτίσουν τη διασπορά του κορωνοϊού.

«Ένα από τα διδάγματα της πανδημίας είναι ότι όποια κι αν είναι η κατάσταση μιας χώρας, μπορεί να αντιστραφεί. Δεν είναι ποτέ πολύ αργά», υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ συμπλήρωσε μάλιστα ότι η Ιταλία και η Ισπανία, αν και αντιμετώπισαν μια «αποθαρρυντική κατάσταση», όταν βρίσκονταν στο επίκεντρο της πανδημίας τον Μάρτιο, κατάφεραν να περιορίσουν την επιδημία χάρη σε έναν «συνδυασμό ηγεσίας, σεμνότητας, ενεργούς συμμετοχής κάθε μέλους της κοινωνίας και εφαρμογής μιας καθολικής προσέγγισης».

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο»

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό στην περιοχή από το Μαρόκο μέχρι το Πακιστάν, ανακοίνωσε το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ανατολικής Μεσογείου.

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο» στην περιοχή αυτήν, προειδοποίησε σε διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Άχμεντ Αλ Μαντάρι.

«Πριν από λίγες ημέρες, η περιοχή μας ξεπέρασε ένα σημαντικό και ανησυχητικό όριο, αυτό του ενός εκατομμυρίου μολύνσεων», εξήγησε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΠΟΥ Ανατολικής Μεσογείου, ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19 στην περιοχή, που περιλαμβάνει 21 χώρες από το Μαρόκο μέχρι το Πακιστάν, ανέρχεται στα 1.077.706. Από αυτούς τους ασθενείς, οι 24.973 πέθαναν. Η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο είναι το Ιράν, με 227.662 κρούσματα και 10.817 θανάτους.

Τον Ιούνιο, ο αριθμός των κρουσμάτων στην περιοχή αυτή «ήταν μεγαλύτερος από τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων των τεσσάρων προηγουμένων μηνών», τόνισε ο Αλ Μαντάρι.