Η διαρκής καταγραφή καθημερινών νέων εισαγόμενων κρουσμάτων και οι εστίες που διατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, προβληματίζουν τις αρχές, με δεδομένο, μάλιστα, το άνοιγμα των πυλών της χώρας στον τουρισμό από την 1η Ιουλίου.
Και μπορεί κυβέρνηση και αρμόδιοι φορείς να δηλώνουν έτοιμοι να ανταποκριθούν στην πρόκληση, ωστόσο δεν σταματούν οι προσπάθειες και η συμμετοχή της χώρας στις έρευνες για την ανάπτυξη και παραγωγή ενός εμβολίου, που θα ενισχύσει περισσότερο τις ιατρικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο, στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού.
Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωσε, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να «μην εργαλειοποιηθεί στο όνομα του κέρδους» η διανομή του εμβολίου, όταν αυτό αναπτυχθεί, σημειώνοντας πως θα πρέπει να είναι ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό.
Εισαγόμενα κι από Βόρεια Ελλάδα τα περισσότερα νέα κρούσματα
Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 10 νέα κρούσματα του νέου ιού. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων είναι η εξής: Δύο εισαγόμενα από πρόσφατο ταξίδι στην Αλβανία, τρία στην Ξάνθη, από ένα σε Αττική και Καστοριά, δύο στη Ροδόπη και ένα ακόμη το οποίο είναι αγνώστου ταυτότητας και προέλευσης, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία επικοινωνίας και κατοικίας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην χώρα μας είναι 3376, εκ των οποίων το 54.9% αφορά άνδρες.
754 (22.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1880 (55.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
10 είναι οι συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 60 ετών. 3 (30.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 119 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 191 θανάτους συνολικά στη χώρα. 61 (31.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μητσοτάκης: Το εμβόλιο να είναι παγκόσμιο δημόσιο αγαθό
Στο μεταξύ, την διανομή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού όταν αυτό αναπτυχθεί, σε ολόκληρο τον κόσμο χωρίς να εργαλειοποιηθεί στο όνομα του κέρδους, ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της νέας συνόδου για τη διεθνή πρωτοβουλία Coronavirus Global Response, που διοργανώθηκε τις προηγούμενες ημέρες με τη συνδρομή της οργάνωσης Global Citizen.
Ο πρωθυπουργός τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο, ότι το εμβόλιο κατά της Covid-19, θα πρέπει να είναι παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, και ανέφερε συγκεκριμένα:
“Όταν η επιστήμη κάνει το έργο της θα βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, προκειμένου το εμβόλιο να γίνει παγκόσμιο δημόσιο αγαθό κι όχι απλώς ένα μέσο για να υπάρξει κέρδος. Το εμβόλιο πρέπει να φτάσει σε όλες τις γωνιές του κόσμου και να είναι προσβάσιμο σε όλους”. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι όταν η απειλή αφορά ολόκληρο τον κόσμο, η αντιμετώπισή της πρέπει επίσης να είναι παγκόσμια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην επιτυχημένη αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας από την Ελλάδα, που επέτρεψε τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα: “Η κυβέρνηση, επιστήμονες και πολίτες ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δώσουμε αυτή τη μάχη και να διαφυλάξουμε την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών μας. Και μετά από τρεις μήνες έχουμε αναδειχθεί νικητές. Η κοινωνία και η οικονομία μας επιστρέφουν στους κανονικούς ρυθμούς τους” είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Ωστόσο, πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση. Πρέπει επίσης να διατηρήσουμε την ελπίδα ότι η θεραπεία και το εμβόλιο εναντίον της Covid-19 θα αναπτυχθούν στο άμεσο μέλλον. Επομένως, συμμετέχουμε ενεργά στην παγκόσμια σύνοδο για το εμβόλιο για την Covid-19”.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα – όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης – έχει συνεισφέρει 3 εκατομμύρια ευρώ στην εκστρατεία του Coronavirus Global Response, η οποία έχει ως στόχο την ισότιμη πρόσβαση στη διάγνωση και θεραπεία του νέου κορονοϊού, αλλά και την ανάπτυξη εμβολίου που θα διατίθεται σε όλους, σε προσιτή τιμή.
Μέχρι σήμερα η πρωτοβουλία αυτή, η οποία ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε συγκεντρώσει 9,8 δισεκατομμύρια ευρώ, χάρη στη συμμετοχή δεκάδων χωρών, θεσμών και οργανισμών.