Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού για θέματα που άπτονται του καρκίνου των νεφρών, η παγκόσμια κοινότητα που απαρτίζεται από πάσχοντες με καρκίνο των νεφρών (που είναι η κύρια κακοήθεια του V.H.L που αποτελεί τον κυριότερο κληρονομικό καρκίνο των νεφρών), τους φροντιστές και συνοδά μέλη, τις οικογένειες αυτών, αλλά και τους επαγγελματίες υγείας, επέλεξαν για φέτος την 18η Ιουνίου ως την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου των νεφρών.

Με γνώμονα την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του ευρέως κοινού για αυτήν την σπάνια πάθηση, οι εξειδικευμένοι ιατροί και επιστήμονες από όλο τον κόσμο, αποφάσισαν να συνεργαστούν σε μια κοινή προσπάθεια που θα ενημερώσει τον κόσμο για τη σημασία της φυσικής δραστηριότητας στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Σε αυτό το παγκόσμιο κάλεσμα, η VHL Alliance Greece, δεν θα μπορούσε να μην ανταποκριθεί θετικά. Σε συνεργασία με το Διεθνή Συνασπισμό για τον Καρκίνο του νεφρού, (International Kidney Cancer Coalition, IKCC), συμμετέχει ενεργά για να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει για τον καρκίνο των νεφρών, στις 18 Ιουνίου.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα έχει τίτλο «Πρέπει να μιλήσουμε για την φυσική δραστηριότητα» και στόχος της είναι η ενημέρωση των ασθενών για την μεγίστης σημασίας ένταξη της έστω ήπιας φυσικής δραστηριότητας στον τρόπο ζωής τους καθώς αυτή μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του νεφρού και να μεταμορφώσει τις ζωές των ανθρώπων που ζουν με καρκίνο του νεφρού παγκόσμια.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η φυσική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του νεφρού έως και 22%. Αν κάποιος πάσχει ήδη από την ασθένεια, ακόμη και η συντηρητική φυσική δραστηριότητα μπορεί να μεγιστοποιήσει τα αποτελέσματα της θεραπείας του ως και 15%, καθώς και να μειώσει την σχετική με τον καρκίνο κούραση, το άγχος και την κατάθλιψη και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι 3 από τους 4 ασθενείς με καρκίνο του νεφρού δεν έχουν αρκετή φυσική δραστηριότητα.

Όποια κι αν είναι η ηλικία του ασθενούς, όποιο κι αν είναι το στάδιο της νόσου, το να είναι φυσικά δραστήριος ανάλογα με το πόσο η κατάσταση του το επιτρέπει και το σώμα του το ανέχεται, μπορεί να φέρει μη αναμενόμενα ευεργετικά αποτελέσματα. Ακόμη και μερικά λεπτά, μπορεί να κάνουν την διαφορά.

Μέσω της ιστοσελίδας της IKCC https://www.worldkidneycancerday.org/home-grc/ αλλά και του blog της VHL Alliance Greece www.vhlgr.blogspot.com, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει συμβουλές για την ένταξη της φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητά του καθώς και να κατεβάσει δωρεάν έναν χρήσιμο οδηγό που θα τον βοηθήσει να μπει σε ένα νέο καινούριο δρόμο, για μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Στον παρακάτω ξεχωριστό σύνδεσμο βρίσκεται και ένα μικρό βίντεο με την Δρ. Linda Trinh, Βοηθό Διευθυντή Τμήματος άσκησης και επιβίωσης από τον καρκίνο, στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, η οποία εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οι ειδικοί πλέον υποστηρίζουν ότι όλοι οι ασθενείς πρέπει να έχουν ένα πλάνο φυσικής δραστηριότητας και να είναι όσο ενεργοί τους επιτρέπει η κατάστασή τους.

Τέλος, η κα Αθηνά Αλεξανδρίδου, Πρόεδρος της VHL Alliance Greece, δήλωσε: «Φέτος, σε συνεργασία με το Διεθνή Συνασπισμό για τον Καρκίνο του νεφρού, φιλοδοξούμε να ενημερώσουμε και να προτρέψουμε τους ασθενείς να εντάξουν την φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά τους. Στόχος μας πάντα, είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου ώστε να βελτιώσουν με κάθε δυνατό τρόπο την ποιότητα ζωής τους. Η άσκηση, και γενικότερα ο αθλητισμός, είναι η μεγαλύτερη πηγή υγείας και είναι στο χέρι μας να υιοθετήσουμε αυτό το μήνυμα και να το διαδώσουμε όσο περισσότερο μπορούμε!»

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

Η δράση υποστηρίζεται από τις εταιρείες IPSEN Greece και Glaxosmithkline Ελλάδας.