*Γράφει ο Σάββας Μιχάλαρος

Τρόμο στην ιατρική κοινότητα προκαλούν τα πρώτα αποτελέσματα από τις αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν σε ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους από τον νέο κορωνοϊό. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα από τη συγκέντρωση των στοιχείων από διάφορες χώρες, η Covid-19 καταστρέφει τους πνεύμονες σε τέτοιο σημείο, που «τους καθιστά μη αναγνωρίσιμους».

Ο καθηγητής καρδιαγγειακών επιστημών Mauro Giacca, του King’s College London, δήλωσε σε κοινοβουλευτική επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας τη Δευτέρα ότι εξέτασε τους πνεύμονες και άλλα όργανα ασθενών στην Ιταλία που είχαν πεθάνει μετά από 40 ημέρες εντατικής θεραπείας. Βρέθηκε μια «πλήρης διακοπή της λειτουργίας των πνευμόνων» τονίζοντας επίσης ότι η Covid-19 είχε τη δυνατότητα να δημιουργήσει «πραγματικά προβλήματα» ακόμη και για όσους επέζησαν από αυτή τη μεγάλη δοκιμασία.

«Αυτές οι πληροφορίες απουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό από τη βιβλιογραφία, καθώς δεν έχουν γίνει αυτοψίες σε όλο τον κόσμο», είπε και πρόσθεσε: «Και αυτό που μπορείτε να βρείτε στους πνεύμονες ανθρώπων που έχουν μείνει με την ασθένεια για περισσότερο από ένα μήνα πριν πεθάνουν, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την κανονική πνευμονία, τη γρίπη ή ακόμα και το Sars-CoV-1. Βλέπουμε μαζική θρόμβωση. Υπάρχει πλήρης διαταραχή της αρχιτεκτονικής των πνευμόνων, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μπορούμε καν να διακρίνουμε ότι είναι πνεύμονας. Υπάρχουν μεγάλοι αριθμοί συντηγμένων κυττάρων που είναι θετικοί στον ιό με έως και 10, 15 πυρήνες. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό εξηγεί τη μοναδική παθολογία της Covid-19».

Πρόσθεσε ότι η αντι-ιική θεραπεία μπορεί να λειτουργήσει στις πρώτες φάσεις των ασθενών, αλλά παραδέχτηκε ότι ήταν απίθανο να παρέχει θεραπεία για τους ασθενείς με Covid-19.

Ο Σερ Τζον Μπελ, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος υπηρετεί στην ειδική ομάδα για τον νέο κορωνοϊό, δήλωσε στους ότι θα «εκπλαγώ πολύ εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποφύγει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας τους επόμενους μήνες. Δεδομένου ότι το τα μέτρα περιορισμού έχουν αρθεί σε μεγάλο βαθμό και επιστρέφουμε τώρα στη δράση, θα ήμουν πολύ έκπληκτος αν αποφύγαμε το δεύτερο κύμα. Νομίζω ότι το πραγματικό ερώτημα είναι αν θα έχουμε μια σειρά εκρήξεων και μετά από ένα δεύτερο κύμα».