Νέα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τον ρόλο που διαδραματίζει η ηλικία στη νόσο COVID-19 – την οποία προκαλεί ο νέος κορωνοϊός – φέρει στο φως πρόσφατη έρευνα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Nature Medicine Journal, οι νέοι κάτω των 20 ετών κινδυνεύουν λιγότερο (έως και 50%) σε περίπτωση μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό, καθώς 4 στους 5 θα παραμείνουν ασυμπτωματικοί.

Επιπλέον, τα στοιχεία έδειξαν πως μόνο το 21% των ατόμων ηλικίας 10 έως 19 ετών ήταν πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα, σε σύγκριση με το 69% των ατόμων άνω των 70 ετών.

Στα παραπάνω κατέληξε επιστημονική ομάδα από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (LSHTM), η οποία ανέπτυξε ηλικιακά μοντέλα μετάδοσης του κορωνοϊού, με βάση επιδημιολογικά δεδομένα από την Κίνα, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη, τον Καναδά και τη Νότια Κορέα. Επιπροσθέτως, συνυπολογίστηκαν ο ρυθμός μετάδοσης και η ένταση των συμπτωμάτων.

 

Η πολιτική των κλειστών σχολείων υπό αμφισβήτηση

Η σημασία των νέων στοιχείων αναδεικνύεται και από την τελευταία ενημέρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ότι δηλαδή η μετάδοση του ιού από ασυμπτωματικούς ασθενείς. Κατά τους ειδικούς που εκπόνησαν τη μελέτη, τα συμπεράσματα αυτά μπορούν να επηρεάσουν τις πολιτικές διαφόρων χωρών όσον αφορά την επαναλειτουργία σχολείων και χώρων που δραστηριοποιούνται νέοι και παιδιά.

Ως προς αυτό, οι επιστήμονες διασταύρωσαν τα ευρήματα με τις περιπτώσεις Covid-19 σε 146 πρωτεύουσες χωρών από όλο τον κόσμο, με σκοπό τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας ή μη που είχε το κλείσιμο των σχολείων στη μετάδοση του νέου κορωνοϊού.

Διαπιστώθηκε πως, σε αντίθεση με τη γρίπη, τα κλειστά σχολεία ελάχιστα επηρέασαν τη μετάδοση του ιού.

Όπως σημείωσε η Δρ. Rosalind Eggo, ερευνήτρια λοιμωδών νόσων στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και επικεφαλής της μελέτης, περαιτέρω έρευνα κρίνεται απαραίτητη για να διευκρινιστεί εάν οι νέοι αυτού του ηλικιακού φάσματος μολύνονται σπανιότερα από τον ιό ή απλώς δεν εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου.

Ωστόσο, ο Δρ. Nicholas Davies, μέλος της ερευνητικής ομάδας, τόνισε πως παρά τις μελέτες που δίνουν μικρότερα ποσοστά μετάδοσης του ιού από ασυμπτωματικούς, ο κίνδυνος μόλυνσης παραμένει.