Η Νότια Κορέα θα αντιμετωπίσει ένα ακόμη κύμα μολύνσεων από κορωνοϊό, με έως και 800 νέα κρούσματα να καταγράφονται ημερησίως τον Ιούλιο, αν η κυβέρνηση δεν υιοθετήσει αυστηρότερους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, προειδοποίησε σήμερα γνωστός ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες.

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται, αφού οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν την Παρασκευή την παράταση των μέτρων πρόληψης και υγιεινής κατά του κορωνοϊού μέχρι ο αριθμός των ημερήσιων νέων κρουσμάτων της ασθένειας να πέσει σε μονοψήφιο νούμερο.

Ο Κι Μοράν, καθηγητής ελέγχου του καρκίνου και δημόσιας υγείας στο Εθνικό Κέντρο Καρκίνου, χρησιμοποίησε ένα μαθηματικό μοντέλο βάσει της κατάστασης που επικρατούσε στη Νότια Κορέα στις 11 Ιουνίου. Τότε ο ρυθμός αναπαραγωγής (R) της covid-19 ήταν 1,79, κάτι που σημαίνει ότι ένας μολυσμένος άνθρωπος μεταδίδει την ασθένεια σε 1,79 άλλους.

Αν ο ρυθμός παραμείνει στο επίπεδο αυτό ως τις 25 Ιουνίου, θα καταγράφονται στη χώρα 254 νέα κρούσματα ημερησίως και στις 9 Ιουλίου 826, βάσει του μοντέλου του Κι.

Στο καλύτερο σενάριο του υποδιπλασιασμού του ρυθμού αναπαραγωγής, στις 25 Ιουνίου θα καταγραφούν 23 νέα κρούσματα και στις 9 Ιουλίου 4.

«Η πιθανότητα μόλυνσης (P) μειώνεται με τη χρήση μάσκας και το πλύσιμο των χεριών, όμως ο αριθμός των επαφών (C), ένας από τους δύο παράγοντες που καθορίζουν τον R, μπορεί να μειωθεί μόνο με εντατικά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης», εξήγησε ο Κι.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων επιμένει να βρίσκεται σε διψήφιους αριθμούς αφού εντοπίστηκαν διάφορες εστίες της covid-19 γύρω από τη Σεούλ. Χθες Κυριακή αναφέρθηκαν 37 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 12.121 με 277 θανάτους.

«Εξακολουθούμε να διατηρούμε σε ισχύ προληπτικά μέτρα στην περιοχή της Σεούλ, αν και ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων κυμαίνεται γύρω στα 50 καθημερινά, και συνεχίζουμε ενεργά την ιχνηλάτηση προκειμένου να θέσουμε υπό έλεγχο τους αριθμούς», επεσήμανε από την πλευρά του ο Κουόν Τζουν- γουκ, υποδιευθυντής των Κορεατικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης (KCDC).

Ωστόσο άλλοι ειδικοί διερωτώνται αν οι Νοτιοκορεάτες θα έχουν την υπομονή να δεχθούν την επιστροφή αυστηρών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.