«Είμαστε σε μία ενδημική φάση της επιδημίας με σποραδικά κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία όταν γίνονται συνωστισμοί θα έχουμε και μικρή αύξηση των κρουσμάτων» είπε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας.

Ο καθηγητής τόνισε πως πρέπει να συνεχίσουμε να ανησυχούμε και όχι να οδηγηθούμε σε εφησυχασμό, υπεραμυνόμενος την τήρηση των μέτρων, ο κ. Τούντας διευκρίνισε πως αν δεν τηρούμε τα μέτρα κινδυνεύουμε να αρρωστήσουμε.

Αναφορικά με τον συνωστισμό στα μπαρ, φαινόμενο που παρατηρήθηκε έντονα κατά τη διάρκεια του τριημέρου του Αγ. Πνεύματος, ο κ. Τούντας είπε πως σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται άμεση παρέμβαση της αστυνομίας και όπου παρατηρούνται ανάλογα φαινόμενα, να κλείνει επί τόπου για ένα βράδυ η επιχείρηση, ώστε να μην δίνεται συνέχεια σε αυτό τον συνωστισμό, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Σε ερώτηση αν τον φοβίζει το άνοιγμα των συνόρων, ο κ.Τούντας απάντησε πως τον φοβίζει λιγότερο από τα προαναφερθέντα, δηλαδή τους τοπικούς συνωστισμούς και τα μπαρ, εκφράζοντας επιπρόσθετα την ανησυχία του για τη μη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους. Για τον ίδιο, όπως είπε «η μάσκα είναι πολύ σημαντικό» προσθέτοντας ότι το λεγόμενο ΧΑΜ – πλύσιμο χεριών – τήρηση αποστάσεων – χρήση μάσκας – είναι τα «τρία κλειδιά» για να αποφύγουμε τον κίνδυνο.

Σημείωσε τέλος, πως δεν θα διακινδύνευε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το τι θα συμβεί είτε το φθινόπωρο, είτε του χρόνου καθώς υπάρχουν διαφορετικές συμπεριφορές σε αυτές τις περιπτώσεις και αναφέρθηκε στον SARS και στη γρίπη «με την οποία επιβιώνουμε εδώ και εκατοντάδες χρόνια, άρα δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοιου είδους πρόβλεψη, ούτε θεωρώ ότι δεν θεωρώ ως πιθανό σενάριο ότι θα υπάρξει δεύτερο κύμα, όπως πολλοί φοβούνται».

Ειδήσεις σήμερα

Κρούσματα κορωνοϊού: Γιατί ο συνωστισμός χτυπάει καμπανάκι στις αρχές

Κορωνοϊός: Οι προβληματισμοί και τα μέχρι τώρα δεδομένα για τα τεστ αντισωμάτων

Στο νοσοκομείο της Λάρισας με τη μητέρα του το βρέφος 2 μηνών με κορωνοϊό από τη Λαμία