*Γράφει ο Σάββας Μιχάλαρος

Η δράση του νέου κορωνοϊού αποτελεί ακόμα αχαρτογράφητο τοπίο για την επιστημονική κοινότητα, η οποία, ωστόσο, δίνει τιτάνια μάχη με τον χρόνο, προσθέτοντας κάθε φορά και ένα -μικρό έστω- κομματάκι στο μεγάλο παζλ που πρέπει να συμπληρωθεί, πριν ξεκινήσει η διαδικασία παραγωγής ενός φαρμάκου ή ενός εμβολίου. Ο νέος κορωνοϊός προκαλεί πολλαπλές επιπλοκές στον οργανισμό και δείχνει να σχετίζεται με το αίμα. Η ομάδα αίματος και η δράση του νέου κορωνοϊού ανάλογα με τον τύπο, αποτελεί ένα ακόμα μεγάλο ερωτηματικό που απαιτεί τεκμηριωμένες απαντήσεις. Πρόσφατη έρευνα του γίγαντα της γενετικής έρευνας, 23andMe, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο νέος κορωνοϊός φέρεται να  έχει ιδιαίτερη προτίμηση σε ανθρώπους με συγκεκριμένη ομάδα αίματος και αντιστοίχως μικρότερη προτίμηση σε άτομα με άλλον τύπο αίματος.

Φαίνεται, λοιπόν, πως οι άνθρωποι με τύπο αίματος 0, διατρέχουν λιγότερο κίνδυνο να υποστούν επιπλοκές λόγω έλλειψης οξυγόνου. Η εταιρεία έλαβε δείγματα από 750.000 ασθενείς με Covid-19 και διαπίστωσε ότι εκείνοι με τύπο αίματος 0, έχουν από 9 έως και 18% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν. Η έρευνα εξέτασε την πιθανότητα και όχι τη σοβαρότητα.

Μια ευρωπαϊκή μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα διαπίστωσε επίσης ότι ο τύπος 0 σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο – και οι ασθενείς με αίμα τύπου Α έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν οξυγόνο ή να χρειαστούν αναπνευστήρα.

Η προκαταρκτική έρευνα της 23andMe, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο και εξακολουθεί να στρατολογεί συμμετέχοντες – δείχνει επίσης ότι μια παραλλαγή αλληλουχίας DNA στο γονίδιο ABO, το οποίο επηρεάζει τον τύπο του αίματος, σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για COVID-19.

Ενώ τα ευρήματα είναι συναρπαστικά, ο επικεφαλής ερευνητής του 23andMe, Adam Auton, δήλωσε στο Bloomberg News ότι πρέπει να γίνει πολύ περισσότερη δουλειά. «Είναι οι πρώτες μέρες. Ακόμα και με αυτά τα μεγέθη δειγμάτων, μπορεί να μην είναι αρκετό να βρεθούν γενετικοί συσχετισμοί», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε η μόνη ομάδα που το εξετάζει, και τελικά η επιστημονική κοινότητα μπορεί να χρειαστεί να συγκεντρώσει τους πόρους τηςς για να αντιμετωπίσει πραγματικά ερωτήματα που αφορούν τους δεσμούς μεταξύ της γενετικής και του COVID-19».

Ειδήσεις σήμερα

Κρούσματα κορωνοϊού: Αγωνία για τα «ορφανά» περιστατικά λόγω συνωστισμού

Κορωνοϊός: Στους 407.914 οι νεκροί σε όλον τον κόσμο

Κορωνοϊός – Λαμία: Γονείς και βρέφος θετικοί στο τεστ