Αναγκαία χαρακτήρισε την τήρηση των μέτρων ατομικής ευθύνης κατά του κορωνοϊού ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, που σχολίασε ότι η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών δεν είναι μεν καταστροφική, αλλά είναι ένας κώδωνας κινδύνου ότι ο ιός υπάρχει, ενώ ανέφερε ότι υπήρξε απίστευτη χαλάρωση. «Δεν μπορεί να μην φοράμε μάσκες στο αεροδρόμιο, στα λεωφορεία», ανέφερε.

«Πριν αντιμετωπίσουμε το θέμα της εισόδου τουριστών, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε την κατάσταση στη χώρα μας» τόνισε ο κ. Γώγος στην ΕΡΤ, υπενθυμίζοντας ότι πρέπει να φορούμε τις μάσκες, να παίρνουμε μέτρα ατομικής προστασίας και να προστατευτούν οι ευάλωτες ομάδες, πριν έλθουν οι τουρίστες στη χώρα.

Πότε θα γίνει το lockdown σε ένα νησί

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στα σχέδια της επιτροπής των ειδικών για τον κορωνοϊό. Στόχος είναι να υπάρξουν συνεργασίες ανάμεσα σε νησιά και νοσοκομεία αναφοράς της ηπειρωτικής Ελλάδας, για να υποδεχθούν τυχόν κρούσματα. Επίσης, στόχος είναι να υπάρχει και γιατρός σε κάθε μονάδα άνω των 50 ατόμων, για να βρίσκεται σε άμεση επαφή.

Εφόσον εντοπιστούν κρούσματα και θεωρηθούν στατιστικά ή επιδημιολογικά σημαντικά, ο κ. Γώγος προανήγγειλε περιοριστικά μέτρα.

Αρχικά, ενδέχεται να τεθούν περιορισμοί σε έναν συγκεκριμένο ξενοδοχειακό χώρο, ένα συγκεκριμένο ξενοδοχείο ή μια σειρά ξενοδοχείων. Το τελευταίο στάδιο προβλέπει τοπικό lockdown σε ένα νησί, αν και όπως διευκρίνισε «δεν φαντάζομαι ποτέ» ότι θα εφαρμοστεί το συγκεριμένο σενάριο.

Οι «πράσινες» και «κόκκινες χώρες»

Ο κ. Γώγος διευκρίνισε ότι στις λεγόμενες «πράσινες χώρες», με χαμηλό επιδημιολογικό δείκτη, θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι ανάμεσα στους επιβάτες.

Αντίθετα, στις «κόκκινες χώρες» θα υπάρχει συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση, ενώ οι έλεγχοι θα είναι περισσότεροι. Στόχος είναι να βγει η εξίσωση «τουρισμός – ασφάλεια».

Σε κάθε περίπτωση, παραδέχθηκε ότι θα υπάρξουν κρούσματα και γι’ αυτό υπάρχει σχέδιο να αντιμετωπιστούν. «Το φετινό καλοκαίρι είναι διαφορετικό, θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως τέτοιο και να έχουμε πάντα στο νου μας την παρουσία κρουσμάτων», σημείωσε.

Δέκα λεπτά επαφής με θετικό κρούσμα σε ένα μέτρο οδηγεί σε μετάδοση

«Δέκα λεπτά επαφής με έναν θετικό σε απόσταση ενός μέτρου οδηγεί σε μετάδοση. Ας κρατήσουμε τις αποστάσεις ενός μέτρου. Ας έχουμε ένα καλοκαίρι λιγότερο ξέφρενο, πιο χαλαρό. Είμαστε έτοιμοι, το ΕΣΥ είναι καλύτερο από πριν, όλα θα πάνε καλά αν τηρηθούν τα μέτρα. Πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι γι’ αυτό», τόνισε.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί, άρα υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης. «Να μην είμαστε στριμωγμένοι στα μπαρ και να χορεύουμε», πρόσθεσε.

Στόχος στην παρούσα φάση είναι να μην υπάρξει υποτροπή το καλοκαίρι. Παράλληλα, οι αρμόδιοι προχωρούν στον σχεδιασμό για το δεύτερο κύμα, που θεωρείται βέβαιο, καθώς η Covid-19 είναι μία νόσος χωρίς εμβόλιο, χωρίς θεραπεία, χωρίς ανοσία πληθυσμού. «Ας ελπίσουμε ότι θα είναι μικρά κύματα επαναλαμβανόμενα, αλλά πρέπει να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι».