Δύο παιδιά για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι ήταν τα πρώτα κρούσματα στη Νότια Κορέα ενός απειλητικού για τη ζωή συνδρόμου που συνδέεται με τον νέο κορωνοϊό διεγνώσθη τελικά ότι είχαν προσβληθεί από νόσο Kawasaki, μια παρόμοια αλλά διαφορετική λοίμωξη, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Τα Νοτιοκορεατικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (KCDC) ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι ξεκίνησαν έρευνα για δύο ύποπτα κρούσματα Πολυοργανικού Φλεγμονώδους Συνδρόμου στα Παιδιά (MIS-C).

Κρούσματα MIS-C έχουν αναφερθεί στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, όπου περισσότερα από 100 έχουν αναφερθεί στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Τα συμπτώματα του MIS-C μοιάζουν με αυτά του τοξικού σοκ ή συνδρόμου τοξικής καταπληξίας, όπως και με αυτά της νόσου Kawasaki, και περιλαμβάνουν πυρετό, εξάνθημα, πρησμένους αδένες και σε σοβαρές περιπτώσεις φλεγμονή στην καρδιά.

Η διευθύντρια των KCDC Τζεόνγκ Εούν-Κιεόνγκ δήλωσε ότι η έρευνα που έγινε έδειξε ότι και οι δύο ασθενείς, ένα 11χρονο αγόρι και ένα 4χρονο κοριτσάκι έπασχαν από νόσο Kawasaki και σύνδρομο τοξικής καταπληξίας.

Και τα δύο παιδιά εξετάστηκαν και διεγνώσθη ότι δεν έχουν προσβληθεί από SARS-CoV-2 και πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο αφού έλαβαν θεραπεία, πρόσθεσε.

«Αφού συμβουλευτήκαμε επιτροπή ειδικών, εξακριβώσαμε ότι καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν ανταποκρινόταν στο MIS-C», σημείωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων η διευθύντρια των Νοτιοκορεατικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών.

«Εξετάζουμε επίσης μια τρίτη ύποπτη περίπτωση που αναφέρθηκε, αν και υπάρχουν λίγες πιθανότητες να πρόκειται για MIS-C», πρόσθεσε.

Το σύνδρομο αυτό έχει εγείρει φόβους ότι η COVID-19, η νόσος που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, μπορεί να θέτει μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτόν που πιστευόταν για τα παιδιά. Μέχρι στιγμής τον μεγαλύτερο φόρο αίματος από την νόσο αυτή έχουν πληρώσει οι ηλικιωμένοι και αυτοί που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.

Ο Κιμ Γε-τζιν, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Σιουνγκιουνγκουάν, δήλωσε ότι επιτροπή ειδικών πραγματοποιεί έρευνα καθώς η σχέση μεταξύ MIS-C και COVID-19 δεν έχει καθοριστεί με σαφήνεια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ειδήσεις σήμερα: 

Έπρεπε να εφαρμόσουμε πιο σφιχτό lockdown, λέει ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας

«Πρόβα» για τους επόμενους μήνες η διαχείριση των 12 κρουσμάτων από Ντόχα