Σταθμό για την ιατρική επιστήμη στην Ελλάδα και για τα παιδιά με καρκίνο αποτελεί η πραγματοποίηση της πρώτης εξατομικευμένης θεραπείας από το μοναδικό στη χώρα Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας για παιδιά και εφήβους της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ». H θεραπεία, που έγκειται στη χορήγηση ειδικών λεμφοκυττάρων που εξοντώνουν τα μολυσμένα κύτταρα, εφαρμόστηκε σε παιδί ηλικίας 4 ετών, δίνοντάς του ελπίδα ζωής, εκεί όπου όλες οι άλλες θεραπείες δεν είχαν προοπτική.

mari12

Η θεραπεία είναι πρωτοποριακή σε όλον τον κόσμο και στην Ελλάδα εφαρμόζεται αποκλειστικά στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ». Η δημιουργία του εμβληματικού αυτού έργου είναι μια ακόμα προσφορά του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» στην ελληνική κοινωνία και της προέδρου του, Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, της οποίας το όραμα είναι «4 στα 4 παιδιά να γίνονται καλά», ένα όραμα ζωής που μοιάζει να αρχίζει να πραγματοποιείται.

Τη σπουδαιότητα αυτού του επιτεύγματος τόνισε με επίσκεψή του στο Νοσοκομείο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, που συνεχάρη τον διοικητή των Νοσοκομείων Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Π.&Α. Κυριακού», Μανώλη Παπασάββα, και την ομάδα που πραγματοποίησε την επαναστατική αυτή θεραπεία, με επικεφαλής τον παιδίατρο αιματολόγο-ογκολόγο, επιστημονικό υπεύθυνο του Κέντρου Δρ. Ευγένιο Γουσέτη, και ενημερώθηκε αναλυτικά για την πορεία υγείας του μικρού ασθενούς.

Επίσης, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη της προσφορά, ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε την πρόεδρο της «ΕΛΠΙΔΑΣ» κ. Βαρδινογιάννημ, συνομιλώντας μαζί της, λόγω των ειδικών συνθηκών, μέσω skype.

Η πρώτη εξατομικευμένη θεραπεία από το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας

Η εν λόγω πρώτη εξατομικευμένη κυτταρική θεραπεία με ειδικά λεμφοκύτταρα για την αντιμετώπιση λοίμωξης από τον ιό Ebstein Barr έγινε στις 16 Μαΐου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε παιδί 4 ετών, το οποίο είχε παρουσιάσει ανθεκτική στα φάρμακα EBV-λοίμωξη μετά από μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, και του χορηγήθηκαν ειδικά κύτταρα, με στόχο να εξοντώσουν όλα τα μολυσμένα με τον EBV κύτταρα.

ki3
ki12

Ενώ σε υγιείς ανθρώπους με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα ο EBV προκαλεί ήπια λοίμωξη, σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς και ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν μεταμοσχευτεί μπορεί να προκαλέσει λέμφωμα με κακή πρόγνωση. Για αυτούς τους ασθενείς η συμβατική θεραπεία εκριζώνει τον ιό σε ένα ποσοστό 50%, οι υπόλοιποι ασθενείς αναπτύσσουν διάχυτη λεμφοϋπερπλαστική νόσο σχετιζόμενη με τον EBV και καταλήγουν.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μία κυτταρική θεραπεία η οποία βασίζεται στην έγχυση EBV ειδικών Τ-λεμφοκυττάρων, τα οποία απομονώνονται από το αίμα δοτών, που έχουν μολυνθεί με τον ιό και έχουν αναπτύξει ανοσία. Η απομόνωση και επεξεργασία των κυττάρων γίνεται κάτω από αυστηρές συνθήκες με τη χρησιμοποίηση κατάλληλης συσκευής, η οποία διασφαλίζει τον πολλαπλασιασμό και την επιλογή των EBV-ειδικών κυττάρων.

Με την πρόσφατη δημιουργία του Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής θεραπείας της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΗ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ -ΕΛΠΙΔΑ», προσφορά του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο», είναι δυνατή η σχεδίαση και πραγματοποίηση τέτοιων προηγμένων κυτταρικών θεραπειών και στη χώρα μας.