Ένα σημαντικό κεφάλαιο στον… τόμο, που γράφεται για την πανδημία στη χώρα μας, ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης, όταν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε πως δεν θα συνεχιστούν οι ημερήσιες ενημερώσεις για τον κορωνοϊό, για τον «αόρατο εφιάλτη» των τελευταίων πέντε μηνών όπως τον χαρακτήρισε.

Μια ανακοίνωση, που ενώ λίγο πολύ έμοιαζε αναμενόμενη, δεδομένης και της εξαιρετικής επιδημιολογικής πορείας του κορωνοϊού στη χώρα μας η οποία δεν δικαιολογούσε πια το καθημερινό ραντεβού με τον κ. Τσιόδρα, εν τούτοις περιείχε έντονο το στοιχείο του αιφνιδιασμού, της ανατροπής, της έντονης συναισθηματικής φόρτισης.

Έπειτα από 72 ημέρες «ζωντανής» ενημέρωσης από την αίθουσα τύπου του υπουργείου Υγείας, στην οδό Αριστοτέλους, ο κ. Τσιόδρας έριξε την αυλαία στη συγκεκριμένη διαδικασία, με τον μοναδικό, βαθιά ανθρώπινο και μαζί επιστημονικό τρόπο που τον διέκρινε και καθόλη τη διάρκεια της «παραμονής» του στους τηλεοπτικούς δέκτες της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων.

Αναφέρθηκε στους προβληματισμούς και τις αγωνίες που είχε ως άνθρωπος και ως λοιμωξιολόγος, επανήλθε σε όσα τον στενοχώρησαν και τον άγχωσαν, έδωσε έμφαση σε όσα αναμένονται από τον επιστημονικό αγώνα δρόμου που διεξάγεται σε παγκόσμιο επίπεδο για εμβόλιο και θεραπεία. «Ελεγα πάντα την αλήθεια. Η αλήθεια δεν μπορεί να γίνει ψέμα και το ψέμα αλήθεια», είπε, ανακοινώνοντας ότι στο εξής και μέχρι το τέλος του μήνα η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας θα γίνεται με γραπτή ανακοίνωση, ενώ μετά θα συνεχιστεί με εβδομαδιαία έκθεση από τον ΕΟΔΥ.

Ο κ. Τσιόδρας θα συνεχίσει να περνά το κατώφλι του υπουργείου και να συμμετέχει σε συσκέψεις με την ηγεσία για το θέμα του κορωνοϊού, όπως θα κάνει και στο πλαίσιο του ρόλου του στο Μαξίμου ως σύμβουλος για θέματα υγείας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ωστόσο, ο καθηγητής βρίσκεται και αυτός όπως οι περισσότεροι Έλληνες στον δρόμο της επιστροφής στην κανονικότητα.

Η δική του κανονικότητα δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει τα ιατρικά και ακαδημαϊκά του καθήκοντα, στο νοσοκομείο Αττικόν και στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, τα οποία ασκούσε μέχρι και τον περασμένο Ιανουάριο. «Επιστρέφω στους αγαπημένους μου ασθενείς και τους φοιτητές, στα υπόλοιπα καθήκοντά μου» είπε χαρακτηριστικά το απόγευμα της Τρίτης. «Είναι τώρα η ώρα, μιας και η επιδημιολογική μας εικόνα είναι καλή, τόσο καλή χάρη σε όλους σας, και δε χρειάζεται η τακτική ενημέρωση» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

Ήταν μια επιστροφή που είχε δρομολογηθεί από τα μέσα Μαΐου. Ο καθηγητής είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την απόφασή του να ολοκληρώσει αυτόν τον κύκλο των ανακοινώσεων και απαντήσεων σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας ως το τέλος του τρέχοντος μήνα. Ο αστάθμητος παράγοντας που ενδεχομένως να άλλαζε τα σχέδιά του ήταν η επιδημιολογική εικόνα του κορωνοϊού. Αν αυτή παρέμενε καλή όπως έδειχναν τα στοιχεία του περίφημου δείκτη R0 για τη μετάδοση του ιού και στις πρώτες δέκα ημέρες του Μαϊου, τότε ο καθηγητής θα αποχαιρετούσε το τηλεοπτικό κοινό που πιστά τον ακολουθούσε από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου σε καθημερινή βάση μέχρι το Πάσχα και μετά σε τακτική, αλλά όχι ημερήσια, βάση. Πλέον ο δείκτης είναι 0,33 ανακοίνωσε.

Όλοι οι συνομιλητές του, από τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια μέχρι τους συναδέλφους του, επιστήμονες που μετέχουν στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, άκουσαν τον καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας με προσοχή και με την ίδια εμπιστοσύνη που διέκρινε τη σχέση τους τους προηγούμενους τέσσερις μήνες για την ολοκλήρωση της «ζωντανής» διαδικασίας ενημέρωσης και της μετάβασης σε μια άλλη ρουτίνα, εκείνη της σύνταξης επιδημιολογικών εκθέσεων και για τον κορωνοϊό, όπως για άλλους ιούς. Γιατί γνωρίζουν πως ο καθηγητής θα συνεχίσει να είναι μαζί τους, θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του επιστημονικού μετώπου, θα συνεχίσει να αναζητεί την ευτυχία στην απλότητα των πραγμάτων, με την οποία αποχαιρέτησε τους Έλληνες τηλεθεατές, διαβάζοντας στίχους από ένα αγαπημένο του ποίημα που αποδίδεται στον Οδυσσέα Ελύτη.

Ειδήσεις σήμερα:

Τέλος στην υδροξυχλωροκίνη για τους ασθενείς με κορωνοϊό στην Ελλάδα