Την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την επαναλειτουργία ή μη των δημοτικών σχολείων. Το θέμα προβληματίζει τους επιστήμονες, οι οποίοι περιμένουν να περάσει και η δεύτερη εβδομάδα επιστροφής στα σχολεία, προκειμένου να βγάλουν τελικά συμπεράσματα.

Υπέρ της επιστροφής των μαθητών του Δημοτικού στα θρανία τάχθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή, για να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο».

Έως την Δευτέρα, η κυβέρνηση θα εξετάσει όλα τα σενάρια για την επιστροφή των μαθητών του Δημοτικού στα σχολεία, συνεκτιμώντας την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού και τα αποτελέσματα των πρώτων φάσεων της άρσης των μέτρων, μεταξύ αυτών και της επιστροφής στα θρανία των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου. Τα δύο σενάρια είναι η επιστροφή την 1η Ιουνίου ή η επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές των δημοτικών την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ το υπουργείο Παιδείας δηλώνει έτοιμο για την επαναλειτουργία των δημοτικών, με όποια επιλογή προκριθεί.

Αν ανοίξουν τα Δημοτικά την 1η Ιουνίου, θα κάνουν μαθήματα έως τις 30 του μηνός.

Ο καθηγητής Τσιόδρας είπε: «Είναι σημαντικό να ξέρει κανείς τι θα κάνει το παιδί που δεν θα πάει σχολείο. Αν είναι σπίτι, σε απομόνωση, θα είναι ασφαλέστερο. Αν όμως βγαίνει να παίζει στη γειτονιά, τότε εκτίθεται σε κίνδυνο. Οριζόντιες αποφάσεις είναι δύσκολο να λαμβάνονται. Το άνοιγμα των σχολείων για τα μικρά παιδιά παραμένει ένα σύνθετο δίλημμα. Υπάρχουν αρκετά υπέρ και κάποιοι ενδοιασμοί. Από την άλλη η δεδομένη χρονική στιγμή μοιάζει η καταλληλότερη για να επιστρέψουν στην κανονικότητα που τους στερήσαμε. Ό,τι και να αποφασίσει η πολιτεία, την καλύτερη απόφαση για τα παιδιά τους, θα την πάρει το οικογενειακό περιβάλλον».

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις. Δεν υπάρχουν, είπε, απόλυτα επιστημονικά δεδομένα ότι τα παιδιά δεν διατρέχουν κίνδυνο με την επιστροφή τους στο σχολείο. Τα δεδομένα που υπάρχουν δεν αποτελούν εγγύηση ότι θα πάει το παιδί στο σχολείο και δεν θα νοσήσει -υπάρχουν και παιδιά που νοσούν σοβαρά. Δεν είναι ότι δεν μπορεί να συμβεί, αλλά ότι είναι σπάνιο.

«Ακούγονται διαφορετικές τοποθετήσεις που μπερδεύουν τους ανθρώπους. Ορισμένα επιχειρήματα θα μπορούσαν να αφορούν κι άλλες ασθένειες, όπως τη γρίπη. Η παρουσία του ιού δεν μπορεί να σταματήσει τη ζωή» συνέχισε. «Τα επιχειρήματα υπερ της επιστροφής στο σχολείο: κρυφή ανισότητα στη μάθηση για τα παιδιά των πιο φτωχών οικογενειών, κόστος σε χαμένη γνώση -η πλειονότητα των παιδιών είτε δεν είχε πλήρη πρόσβαση είτε δεν παρακολουθούσαν πλήρως, όπως προκύπτει από έρευνες στο εξωτερικό. Υπάρχουν, επίσης, και συνέπειες για την ψυχική υγεία των παιδιών. Υπάρχουν οικονομικοί λόγοι που αφορούν τους γονείς και την κοινωνία. Δεν υπάρχει εγγύηση 100% για την επιστροφή στην τάξη, ειδικά για τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς».

«Το άνοιγμα παραμένει σύνθετο δίλημμα. Η δεδομένη στιγμή, ωστόσο, μοιάζει η καταλληλότερη για να επιστρέψουν τα παιδιά στα δημοτικά με κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Τα παιδιά ήδη παίζουν μαζί στις γειτονιές» προσέθεσε ο κ. Τσιόδρας.

Ερωτηθείς ειδικότερα για τα δημοτικά σχολεία και την προσωπική του θέση, είπε ότι υπάρχει ανησυχία στην κοινωνία, το ζήτημα συζητείται στην επιτροπή, πράγματι έχουν καλύτερα δεδομένα επιδημιολογικά τα παιδιά από τις μεγαλύτερες ηλικίες και έχει δοθεί το δικαίωμα στους ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να μην έρχονται σε επαφή. «Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να επιστρέψουν τα παιδιά στο φυσικό τους περιβάλλον» είπε και σημείωσε ότι στην Επιτροπή η ημερομηνία επιστροφής των παιδιών στα θρανία είναι η 1η Ιουνίου και υπάρχουν οι εισηγήσεις για τα μέτρα.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έκανε γνωστό ότι οι οριστικές αποφάσεις για το άνοιγμα ή μη των δημοτικών σχολείων θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα, 25 Μαΐου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στη δέσμευση του πρωθυπουργού να ανοίξουν τα Δημοτικά σχολεία, όπως είναι προγραμματισμένο, την 1η Ιουνίου, εφόσον είναι καθοδική η πορεία της πανδημίας. Ερωτηθείς «πότε θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τις προθέσεις της για την επαναλειτουργία των Δημοτικών σχολείων; Εξετάζεται να μην επανέλθουν όλες οι τάξεις του Δημοτικού;», ο κ. Πέτσας απάντησε: «Αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες. Θα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα από το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου και, από σήμερα, των Γυμνασίων και των υπολοίπων τάξεων του Λυκείου. Η Επιτροπή των ειδικών θα εισηγηθεί ανάλογα στην κυβέρνηση και η Κυβέρνηση θα αποφασίσει. Δεν μπορώ, αυτή τη στιγμή, να σας πω τι θα γίνει. Το μόνο που κρατάμε είναι η δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι θα ανοίξουν τα Δημοτικά σχολεία, όπως είναι προγραμματισμένο, την 1η Ιουνίου, εφόσον είναι καθοδική η πορεία της πανδημίας. Αυτό περιμένουμε να το δούμε».

Για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής παθολογίας-λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος. «Έχουμε θετικά δείγματα. Αν συνεχίσουν τα δείγματα αυτά, υγειονομικά τουλάχιστον, υπάρχει ασφάλεια για την επάνοδο των παιδιών στα σχολεία», είπε ο κ. Γώγος.

Στο μεταξύ συμπληρωματικές οδηγίες για τη διδασκαλία των μαθημάτων της Γλώσσας, των Μαθηματικών και των Φυσικών στις τάξεις των Δημοτικών Σχολείων κατά το σχολικό έτος 2019-2020, για αξιοποίηση σε πιθανή περιορισμένης διάρκειας διδασκαλία πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς 2019-2020, απέστειλε το υπουργείο Παιδείας σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας.