Εντείνεται τον τελευταίο χρόνο, ύστερα και από την καταστροφή μεγάλων τμημάτων του «πνεύμονα του πλανήτη», η ανησυχία για το μέλλον του Αμαζονίου.

Όπως προειδοποιεί, συγκεκριμένα, ο οικολόγος Ντέιβιντ Λάπολα το δάσος του Αμαζονίου ενδέχεται να αποτελέσει σοβαρή εστία μόλυνσης από τη στιγμή που συντελείται καταπάτηση της γης από τους ανθρώπους.

Η αστικοποίηση, όπως εξηγεί ο Λάπολα, περιοχών της άγριας ζωής είναι πιθανό να συμβάλλει στην εμφάνιση νόσων συνδεδεμένων με ζώα, ασθενειών – για την ακρίβεια – που περνούν από ζώα στον άνθρωπο. Δεν αποκλείεται, δε, επισημαίνει το συγκεκριμένο γεγονός να προκαλέσει ένα νέο ξέσπασμα κορωνοϊού.

Το «καμπανάκι» του κινδύνου χτυπά δυνατά αφότου η αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο αυξήθηκε κατά 85% σε σχέση πέρυσι, με περισσότερα από 3.900 τετραγωνικά μίλια της πολύτιμης γης να έχουν καταστραφεί από υλοτόμους.

Ο κορωνοϊός έχει μειώσει σημαντικά την ανθρώπινη δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν διαπιστώνεται και στο θέμα της αποψίλωσης του Αμαζονίου.

Το μεγαλύτερο κομμάτι, περίπου το 60%, του Αμαζονίου βρίσκεται στη Βραζιλία, που αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας στη Λατινική Αμερική, με πάνω από 10.000 θανάτους από κορωνοϊό.