Σε άρθρο για το φετινό καλοκαίρι και τον τουρισμό στην Ευρώπη, η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» τονίζει πως η Ελλάδα «ελπίζει να κεφαλαιοποιήσει την διαχείριση της κρίσης (του κορωνοϊού), ανοίγοντας τα σύνορά της τον Ιούλιο».

Χαρακτηριστικά, δε, είναι και όσα μεταδίδουν σήμερα, με επιτόπια ρεπορταζ, γαλλικά μέσα ενημέρωσης, όπως η «Le Monde», που σκιαγραφεί με φωτογραφίες το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών, αλλά και το κανάλι France 3, που υπενθυμίζει τα μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της κρίσης και υπογραμμίζει την αυστηρότητα του Νίκου Χαρδαλιά, που έχει αναλάβει την επιτήρηση του πληθυσμού, από το ένα άκρο της χώρας μέχρι το άλλο.

Την ώρα που η Βρετανία προετοιμάζεται για νέες κρατήσεις εντός των συνόρων, άλλες ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε κινήσεις, ώστε να διασώσουν τον τουρισμό, που αντιπροσωπεύει το 10% του ΑΕΠ τους, σημειώνει το δημοσίευμα του Guardian, με τίτλο «Η Ευρώπη σχεδιάζει καλοκαιρινές “διακοπές στο σπίτι” (staycation) μετά τα lockdown για τον κορωνοϊό».

Η Γαλλία, ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, με σχεδόν 90 εκατ. επισκέπτες κάθε χρόνο, είναι η χώρα που χτυπήθηκε πιο σφοδρά από την πανδημία του κορωνοϊού. Μόνο στο Παρίσι υπολογίζεται πως ταξιδεύουν κάθε χρόνο σχεδόν 45 εκατ. τουρίστες, ενώ η Disneyland αποτελεί πόλο έλξης για 15.000.000 εξ αυτών.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας ανακοίνωσε πακέτο στήριξης του τουρισμού, ύψους 18 δισ. ευρώ, σε μια μάχη ώστε να μην καταρρεύσει ο αριθμός τουριστών. Οι Γάλλοι πολίτες θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, όμως μόνο εντός των συνόρων της χώρας, από τον Ιούλιο.

Αντίθετα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επιμένει πως οι Ιταλοί φέτος θα κάνουν διακοπές, με την χώρα να ανοίγει τις πύλες της και στον εξωτερικό τουρισμό από τις 3 Ιουνίου. Την ίδια μέρα θα επιτραπεί η μετακίνηση μεταξύ των περιοχών εντός της Ιταλίας στους Ιταλούς πολίτες.

Στην Ισπανία τα αυστηρά μέτρα ενάντια στη μετάδοση του κορωνοϊού παραμένουν, καθώς όποιος ταξιδεύει στη χώρα της Ιβηρικής, θα πρέπει να παραμένει σε καραντίνα για δύο εβδομάδες πριν μπορέσει να μετακινηθεί εντός της ισπανικής επικράτειας. Επιπλέον, η Ισπανία προχωρά στην άρση μέτρων με διαφορετικές ταχύτητες από περιοχή σε περιοχή. Κάποια ξενοδοχεία έλαβαν άδεια να ανοίξουν και πάλι, όμως ελάχιστα αποφάσισαν τελικά να λειτουργήσουν, καθώς δεν υπήρχε ζήτηση. Οι παραλίες στην Ισπανία θα μπορούσαν να ανοίξουν από τα μέσα Ιουνίου, αλλά παραμένει μυστήριο ο τρόπος που θα τηρηθούν σε αυτές τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Το δημοσίευμα αναφέρεται, εν τέλει, στην Ελλάδα και την Κύπρο, όπου ένας στους πέντε δουλεύει στον τουρισμό. Όπως αναφέρεται, η χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι δέχτηκε αριθμό-ρεκόρ τουριστών, που άγγιξε τα 33.000.000. Φέτος, οι ξενοδόχοι θα αισθάνονται ικανοποιημένοι, αν την Ελλάδα επισκεφτεί το ένα τρίτο αυτών.

Με σχεδόν το 65% των ξενοδοχείων να είναι αντιμέτωπα με την χρεοκοπία, αναφέρει το δημοσίευμα, η χώρα σκοπεύει να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, το «σπάνιο success story», όπως χαρακτηρίστηκε τις προηγούμενες μέρες από τον διεθνή Τύπο. Ο Guardian τονίζει και πάλι πως η Ελλάδα αναδύθηκε ως μία από τις χώρες της Ευρώπης με τα λιγότερα κρούσματα, αφού επέβαλε γρήγορα αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό.

«Αν τα πράγματα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, θα ανοίξουμε και πάλι την 1η Ιουλίου» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τις δηλώσεις του οποίου παραθέτει το βρετανικό δημοσίευμα. «Η πίτα του ευρωπαϊκού τουρισμού θα είναι πολύ μικρότερη, αλλά αυτό το καλοκαίρι θέλουμε μεγαλύτερο κομμάτι αυτής» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.