Επιστρέφουν σήμερα οι πιστοί στις Εκκλησίες για να συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία. Ολη η οργάνωση της Εκκλησίας για το άνοιγμα των Ναών, έχει γίνει σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτείας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στην ΚΥΑ , «παρά το «παιχνίδι» παραθρησκευτικών οργανώσεων και ακροδεξιών κύκλων που προσπαθούν να αποκομίσουν οφέλη εις βάρος της υγείας των Ελλήνων αλλά και των θυσιών της Εκκλησίας, όπως έλεγαν εκκλησιαστικοί κύκλοι. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους «ορισμένοι προσπαθούν να κάνουν την Εκκλησία να φερθεί σαν τον Σύριζα του 2015 με τις «αυταπάτες», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά « για να το δικό τους κέρδος σε βάρος της Εκκλησίας», ωστόσο η πλειονότητα των Ιεραρχών επέδειξε ψυχραιμία και προσπάθησε να βρει την «χρυσή τομή» στη δύσκολη συγκυρία.

Καταλυτικό ρόλο στην αμοιβαία συνεργασία Εκκλησίας Πολιτείας έχει παίξει η άριστη συνεννόηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Οι Εκκλησίες ανοίγουν με επαναλαμβανόμενες λειτουργίες, ελεγχόμενη αναμονή στην είσοδο, αποστάσεις ασφαλείας και με μέγιστο αριθμό ατόμων σε κάθε ναό, ενώ η Εκκλησία θα κάνει Ανάσταση τα μεσάνυχτα της Τρίτης 26 Μαΐου, ημέρα της απόδοσης της εορτής του Πάσχα, όπως αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Το βράδυ της 26ης προς 27 Μαίου θα τελεσθεί στους ναούς η πανηγυρική αναστάσιμη Παννυχίδα που τελείται κανονικά τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου, την τελευταία δηλαδή ημέρα που ψάλλεται το «Χριστός Ανέστη», παραμονή της Αναλήψεως προκειμένου να μπορέσουν να προσέλθουν οι Ελληνες στις εκκλησίες για να ακούσουν τους αναστάσιμους ύμνους.

church1

Σύμφωνα με τις οδηγίες στην είσοδο των ναών υπάρχει ένα σύστημα ελεγχόμενης αναμονής πιστών. Απαραίτητη είναι η τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου, ενώ ο μέγιστος αριθμός των πιστών θα είναι 50 άτομα. Το πρόσωπο που θα ελέγχει στην είσοδο θα φοράει μάσκα και γάντια Ανοιχτά τα μεγάφωνα τις ώρες της Θείας Λειτουργίας. Θα τελούνται περισσότερες Θείες Λειτουργίες όπου υπάρχει η δυνατότητα. Οι ευπαθείς ομάδες να αποφύγουν την έξοδο από το σπίτι. Στην είσοδο των ναών θα υπάρχουν αντισηπτικά. Ο φυσικός εξαερισμός των είναι υποχρεωτικός θα γίνεται συχνή και σχολαστική καθαριότητα Τα συσσίτια θα εξακολουθούν να λειτουργούν με διανομή δεμάτων. Οι πιστοί με προσωπική ευθύνη και μέριμνα συστήνεται να φοράνε μάσκα.
Για το θέμα της Θείας Κοινωνίας ο Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Μητροπολίτης Φιλίππων, Στέφανος είπε: «Το θέμα με την Θεία κοινωνία είναι αδιαπραγμάτευτο», επισημαίνοντας: «Το θέμα βρίσκεται μόνο σε κάποιους, μέσα στο μυαλό τους. Τα επιστημονικά δεδομένα δεν μας είπαν ούτε για κουτάλια, ούτε για πιρούνια, ούτε για ποτήρια, ούτε για τίποτα άλλο. Ο Χριστός που είναι μέσα στο Αγιο Ποτήριο, δεν μπορεί να επιτρέψει τον θάνατο” ξεκαθάρισε ο Μητροπολίτης.

ΜΕ ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας δίνονται αναλυτικές οδηγίες και επισημαίνεται ότι επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους θρησκευτικής λειτουργίας ή θρησκευτικής τελετής (συμπεριλαμβανομένων και των γάμων και των βαπτίσεων) με την συμμετοχή πιστών σε όλους τους χώρους λατρείας όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. (π.χ. σε έναν χώρο λατρείας επιφανείας 300 τ.μ. ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων είναι 30) και πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Για τους χώρους λατρείας που είναι πάνω των 500 τ.μ. ο μέγιστος αριθμός είναι 50. Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που πρέπει να τηρούνται αναφέρονται αναλυτικά στην ΚΥΑ (π.χ. σύσταση για την χρήση μάσκας, υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού για την υγιεινή των χεριών, συχνός καθαρισμός επιφανειών κ.λπ.).Ενσωματώθηκαν επιπλέον συστάσεις και μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που ανταποκρίνονται σε ειδικότερες ανάγκες και χαρακτηριστικά επιμέρους θρησκευτικών κοινοτήτων (π.χ. τρόπος εισόδου σε χώρους λατρείας που δεν επιτρέπεται η είσοδος με υποδήματα κ.λπ.).Αποσαφηνίζεται, επίσης, ότι σε περίπτωση τέλεσης λειτουργιών η θρησκευτικών τελετών σε υπαίθριους χώρους ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων. Η ισχύς της ΚΥΑ είναι από τις 17 Μαΐου έως και τις 5 Ιουνίου.

Αναφορικά με τα μέτρα που θα ισχύσουν από την Κυριακή, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως είπε ότι στην είσοδο των ναών θα υπάρχει ένα σύστημα ελεγχόμενης αναμονής πιστών, ενώ απαραίτητη είναι η τήρηση αποστάσεων 1,5 μ., με μέγιστο αριθμό πιστών τα 50 άτομα. Επίσης, όπως τόνισε ότι: Ανοιχτά θα είναι τα μεγάφωνα τις ώρες της Θείας Λειτουργίας θα τελούνται περισσότερες Θείες Λειτουργίες όπου υπάρχει η δυνατότητα, οι ευπαθείς ομάδες να αποφύγουν την έξοδο από το σπίτι, στην είσοδο των ναών θα υπάρχουν αντισηπτικά, ο φυσικός εξαερισμός τους είναι υποχρεωτικός, ενώ θα γίνεται συχνή και σχολαστική καθαριότητα και τα συσσίτια θα εξακολουθούν να λειτουργούν με διανομή δεμάτων.

Γερμανίας Αυγουστίνος : Δεν έχω το δικαίωμα να αλλάξω τον τρόπο της Θείας Κοινωνίας

Απαγόρευση της συμμετοχής των πιστών στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας δημοσιοποίησε η Κυβέρνηση της Γερμανίας, που ενώ επιτρέπει την προσέλευση στη Θεία Λειτουργία, απαγορεύει την μετάδοση της Θείας Κοινωνίας με την λαβίδα. Όπως ενημερώνει ο Μητροπολίτης Γερμανίας ενόψει του ανοίγματος των Ναών στην γερμανική επικράτεια εκδόθηκαν Νομοθετικά Διατάγματα «τα οποία ΄ήδη υιοθετήσαμεν» και «φθάνουν μέχρι του σημείου να ρυθμίζουν και τον τρόπο της Θείας Μεταλήψεως , να απαγορεύουν δηλαδή την Θεία Κοινωνία από το Αγιο Ποτήριο με την χρήση της αγίας Λαβίδος»Όπως είπε στο «Πρώτο Θέμα» ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος «απευθύνω παράκληση στον κόσμο να κάνει άσκηση και υπομονή. Θα περάσει και αυτή η δύσκολη συγκυρία» , λέγοντας ότι με μεγάλη δυσκολία ανακοίνωσε αυτήν την εγκύκλιο , που ελπίζει σύντομα να ανακαλέσει. . Και τονίζει ότι «όταν το κράτος λέει ότι δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω την Λαβίδα στην Θεία Κοινωνία ως ένας Επίσκοπος της Εκκλησίας δεν έχω το δικαίωμα να αλλάξω τον τρόπο της Θείας Κοινωνίας να εφεύρω έναν άλλο τρόπο». Για να εξηγήσει ότι αυτό αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση και αυτό θα πρέπει να ισχύσει παρόλο που είναι πολύ σκληρό, όπως επίσης και οι κλειστοί Ναοί . «Κάναμε Πάσχα με τρία άτομα κεκλεισμένων των θυρών» λέει οΜητροπολίτης Αυγουστίνος. Από τη στιγμή που τα μέτρα φθάνουν στο να ορίζουν και την Θεία Κοινωνία λέει ο Μητροπολίτης Γερμανίας δεν θέλουμε να υπάρχει σχετικοποίηση και να πούμε ότι θα βρούμε άλλον τρόπο , όπως με κουταλάκια που είπαν άλλοι , καθώς είναι σαν λέμε ότι με την Θεία κοινωνία μεταφέρεται ο ιός .

Ν. Ιωνίας Γαβριήλ :Δύο Θείες Λειτουργίες κάθε Κυριακή

Στο άνοιγμα των Ναών σήμερα Κυριακή αναφέρεται σε μήνυμά του ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ. «Καλούμαστε να αναλογισθούμε την ευθύνη απέναντι μεγάλη στην προστασία της ανθρώπινης ζωής», λέει ο Μητροπολίτης και ανακοινώνει ότι από σήμερα, Κυριακή 17 Μαΐου 2020 και κάθε Κυριακή μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα τελούνται υποχρεωτικά δύο (2) θείες Λειτουργίες σε κάθε ενοριακό Ναό της Μητρόπολης  από τις 07:00 το πρωί μέχρι και τις 10:00π.μ. η πρώτη, και από τις 10:30π.μ έως και τις 11:30π.μ. η δεύτερη. Επίσης, ο Μητροπολίτης Γαβριήλ λέει ότι «όσοι έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα μπορούν να μεταλαμβάνουν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού μέσα από το κοινό Ποτήριον της ζωής, όπως αιώνες τώρα έχει ορίσει η παράδοση της Ορδοδόξου Εκκλησίας μας».

Ειδήσεις σήμερα:

Το «ρολόι» δείχνει κανονικότητα: Πώς ταξιδεύουμε, πώς ψωνίζουμε από αύριο