Άρθρο της ανταποκρίτριας των Financial Times στην Αθήνα, Kerin Hope, αναφέρεται στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση της καραντίνας. Ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες με μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, δεν θα υπάρχει πια μπουφές, ενώ σε κάθε νησί έχει οριστεί συγκεκριμένο σημείο για αυτο-απομόνωση.

Σημειώνεται ότι λόγω της απαγόρευσης των ταξιδιών που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση, πολλοί από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς πανευρωπαϊκά, είχαν παραμείνει κλειστοί, στο ξεκίνημα της σεζόν. Τώρα οι ξενοδόχοι ελπίζουν ότι η κατάσταση θα αντιστραφεί, όταν η Ελλάδα ανοίξει τα σύνορά της σε ξένους επισκέπτες, στις αρχές Ιουλίου. «Πέρυσι υποφέραμε από υπερβολικό τουρισμό και συζητούσαμε τρόπους να τον ελέγξουμε. Τώρα έχουμε μηδέν τουρισμό, αλλά τουλάχιστον δεν έχουμε Covid-19. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν μπορεί να σωθεί η σεζόν» ανέφερε ο Αντώνης Ηλιόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης.

Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι ένα success story σχετικά με τον κορωνοϊό και δίνει τον χαμηλό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των θυμάτων της χώρας φαίνεται μικροσκοπικός σε σχέση με αυτόν, άλλων χωρών του ευρωπαϊκού νότου (δίνεται και σχετικός πίνακας που δείχνει το χαμηλό ποσοτό θανάτων από κορωνοϊό στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες και κυρίως Ιταλία, Ισπανία και ΗΒ). «Ο πρωθυπουργός έδρασε πολύ γρήγορα και πήρε τις σωστές αποφάσεις, πολύ νωρίτερα από τις άλλες χώρες» δήλωσε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής στην πολιτική της υγείας και σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης.

Όμως η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ενός οικονομικού χτυπήματος, ειδικά αφού οι αξιωματούχοι της ΕΕ, κατέστρεψαν τις ελπίδες για συνηθισμένες θερινές διακοπές. Ακόμη κι αν ξεκινήσει κανονικά η τουριστική περίοδος τον Ιούλιο και πάλι το ΑΕΠ θα πέσει κατά 4%, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Συμπλήρωσε ότι αν ο τουριστικός τομέας δεν λειτουργήσει καθόλου, η μείωση θα είναι στο 8%.

Καθώς ο έμμεσος αντίκτυπος του τουρισμού στο ΑΕΠ ξεπερνά το 20% και δίνει εργασία στο ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού της χώρας, οι ξενοδόχοι εκφράζουν ένα επείγον αίτημα για το άνοιγμά του. Αν και ξεκινούν οι εσωτερικές πτήσεις, αυτόν τον μήνα, δεν είναι ξεκάθαρο το πότε θα αρχίσουν οι πτήσεις προς τα νησιά. Χωρίς τακτικές πτήσεις από Γερμανία και Βρετανία, που είναι οι κύριες αγορές για τα νησιά, θα μπορούσε να σημειωθεί 70% μείωση των αφίξεων για φέτος. Ακόμη κι αν ανοίξουν τα ξενοδοχείο εναπόκειται στους ταξιδιωτικούς πράκτορες και στις αεροπορικές εταιρείες να φέρουν τους επισκέπτες, ανέφερε ο Μπάμπης Μουρελάτος, ξενοδόχος από την Κεφαλονιά, όπου, όπως σημειώνεται έχει γυριστεί η ταινία Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι. Συμπλήρωσε ότι το ένα τρίτο των πελατών έρχονται κάθε χρόνο και δεν ακύρωσαν τις κρατήσεις τους, γεγονός που θα επιτρέψει τη λειτουργία των ξενοδοχείων. «Όμως μας τηλεφωνούν άνθρωποι που θέλουν να κάνουν διακοπές και δεν μπορούμε να τους δώσουμε ξεκάθαρες απαντήσεις για το πότε θα ξεκινήσουν οι πτήσεις».

Η κυβέρνηση στηρίζει προσωρινά τα ξενοδοχεία, με επιχορήγηση για την πληρωμή της ασφάλειας των εργαζόμενων και τετράμηνη παράταση για την πληρωμή φόρων και δανείων.

Η συμβουλευτική εταιρεία Deloitte, προειδοποίησε σε έκθεσή της, ότι αν συνεχιστεί η πανδημία, πολλά ελληνικά ξενοδοχεία θα αντιμετωπίσουν τη χρεοκοπία. Στην Κρήτη, πάνω από το 40% των ξενοδοχείων, ενδέχεται να μην ανοίξουν καθόλου, δήλωσε ο Μανώλης Τσακαλάκης, πρόεδρος του τοπικού ξενοδοχειακού επιμελητηρίου. Πολλά ξενοδοχεία στην Κρήτη -υπολογίζεται πάνω από 700- είχαν ήδη υποστεί απώλειες τον περασμένο Οκτώβριο, λόγω της κατάρρευσης της Thomas Cook«Αν δεν έχουμε κρατήσεις από το εξωτερικό, και δεν έχουμε προς το παρόν -τα μεγάλα ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν. Η εγχώρια ζήτηση δεν θα είναι αρκετή για να καλύψει το λειτουργικό κόστος, ειδικά με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Οι επιχειρήσεις αυτές θα διαγράψουν το 2020 και θα ελπίζουν σε ανάκαμψη το 2021» δήλωσε.

Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης σημαίνουν ότι τα ξενοδοχεία θα δουλέψουν στο 50% της χωρητικότητας τους, ενώ σε κάθε νησί υπάρχει τουλάχιστον ένας χώρος, που έχει οριστεί για απομόνωση, σε περίπτωση που κάποιος μολυνθεί από τον ιό. «Βάλαμε τις ομπρέλες παραλίας σε απόσταση 10 μέτρων μεταξύ τους, καθώς κάποιοι σημείωσαν ότι τα 5 μέτρα ίσως δεν είναι αρκετά, για λόγους ασφαλείας» δήλωσε ο Ανδρέας Ανδρεάδης, συνιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ξενοδοχειακού ομίλου της Ελλάδας. «Δεν θα επιτρέπεται μπουφές και τα τραπέζια θα βρίσκονται πολλά μέτρα μακριά το ένα από το άλλο, οπότε πρέπει να βρούμε επιπλέον χώρο, κατά προτίμηση έξω. Καταφέραμε να βρούμε εναλλακτικές που πιστεύουμε ότι θα δουλέψουν» δήλωσε ο Μουρελάτος, για την Κεφαλονιά.

Από τα 3 εκ. των επισκεπτών της Σαντορίνης, πάνω από 2 εκ. επισκέφθηκαν το νησί, μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου, γεγονός που δίνει ελπίδες ότι ο τουρισμός μπορεί να δουλέψει και φέτος. Η Κυριακούλα Τσούνη, ιδιοκτήτρια ενός βραβευμένου ξενοδοχείου στη Σαντορίνη, δήλωσε ότι πολλοί πελάτες, που ακύρωσαν τις κρατήσεις τους τον Φεβρουάριο, δέχθηκαν voucher, που θα ισχύει για τους επόμενους 18 μήνες, αντί για χρήματα. «Έχουμε μερικές κρατήσεις για τον Ιούλιο και κάποιοι πελάτες που ακύρωσαν τις κρατήσεις τους για τον Μάιο, έκαναν νέα κράτηση για τον Σεπτέμβριο».

Ειδήσεις σήμερα:

Ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης στις 25 Μαΐου