Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσε τις οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης για την επαναλειτουργία των δημόσιων χώρων, χώρων εργασίας, εταιρειών, σχολείων και κατοικιών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δρ. Gregory Poland, λοιμωξιολόγος από την Κλινική Mayo προτείνει μια πρακτική προσέγγιση στις δουλειές καθαριότητας και προετοιμασίας του σπιτιού που κάνουμε όλοι αυτή την εποχή – το spring cleaning κατά τους Αμερικάνους. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ειδικός, αν κανένα μέλος της οικογένειας δεν έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό, οι παραδοσιακές εργασίες καθαρισμού του σπιτιού κατά την άνοιξη είναι επαρκείς. Στην περίπτωση, όμως, που κάποιος από την οικογένεια είναι άρρωστος ή θεωρείται πιθανό κρούσμα, είναι σημαντικό να λάβουμε περισσότερα μέτρα καθαρισμού και απολύμανσης.

«Το σημαντικό όταν καθαρίζουμε ή απολυμαίνουμε μια επιφάνεια, είναι να φοράμε γάντια και να μην χρησιμοποιούμε χημικές ουσίες, παρά μόνο όσα προϊόντα είναι εγκεκριμένα από τις αρμόδιες αρχές. Ακόμα, μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας απολυμαντικά, χρησιμοποιώντας 1/3 της κούπας χλωρίνη και 3,5 περίπου λίτρα νερό, για να καθαρίσουμε σκληρές επιφάνειες. Σημειώνεται ότι αυτές οι ουσίες δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το δέρμα, το στόμα και τα μάτια», εξηγεί ο Δρ. Poland.

Ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί τη νόσο COVID-19, μπορεί να εξοντωθεί με τη χρήση των σωστών προϊόντων, όπως απολυμαντικά σπρέι, υγρά απορρυπαντικά και μαντηλάκια. Όλα αυτά τα προϊόντα, μάλιστα, έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά ενάντια σε ιούς που θεωρούνται πιο ανθεκτικοί από τον κορωνοϊό.
Για όσους θέλουν να αποφύγουν τη χρήση ισχυρών χημικών ουσιών καθαρισμού ή/και ακριβών προϊόντων, ο Δρ. Poland τονίζει πως το απλό σαπούνι και το νερό είναι εξίσου αποτελεσματικά.

«Το σαπούνι και το νερό συστήνονται στην περίπτωση των ιών με περίβλημα, δηλαδή με διπλή στοιβάδα λιπιδίων που περικλείει το καψίδιο του ιού –όπως ο SARS-CoV-2 – καθώς τους σκοτώνει ή τους αδρανοποιεί με αρκετά μεγάλη ευκολία. Το πλεονέκτημα στην περίπτωση αυτή είναι ότι το σαπούνι και το νερό δεν υπάρχει περίπτωση ούτε να βλάψουν το άτομο που τα χρησιμοποιεί αλλά ούτε και να χαλάσουν κάποιο ρούχο ή επιφάνεια. Τα μόρια του σαπουνιού ουσιαστικά εισέρχονται στη λιπιδική μεμβράνη του ιού και τον αδρανοποιούν, την ίδια στιγμή που το άτομο τον αφαιρεί από την επιφάνεια», προσθέτει ο Δρ.Poland.

Ο ειδικός συμπληρώνει πως η άνοιξη είναι μια καλή εποχή για να αλλάξουμε τα φίλτρα στις συσκευές κλιματισμού, σχολιάζοντας, τέλος, πως στόχος των ειδικών δεν είναι να κάνουν τους ανθρώπους μικροβιοφοβικούς, «θέλουμε όμως να καταστήσουμε σαφές ότι υπάρχουν κάποιες περίοδοι που οι κίνδυνοι είναι αυξημένοι. Μια τέτοια περίοδος είναι και αυτή της εποχικής γρίπης, όπως επίσης και αν υπάρξει επανεμφάνιση του COVID-19 τον χειμώνα. Πρόκειται, λοιπόν, για πράγματα που θα χρειαστεί να προσέξουμε και να αντιμετωπίσουμε σωστά», καταλήγει ο Δρ. Poland.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Κολλάει από τα ρούχα; Δείτε τι ισχύει

Κορωνοϊός: Πως τραυματίζουν την ψυχή μας ο φόβος, το στρες και ο πανικός

Κορωνοϊός: Πόσες ημέρες επιβιώνει ο ιός στις επιφάνειες