Νέα δυσάρεστη είδηση φτάνει από τη Βρετανία. Κατέληξε 14χρονος, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, από φλεγμονώδη ασθένεια, τα συμπτώματα της οποίας παραπέμπουν στο σύνδρομο Καβασάκι και πιθανόν να συνδέεται με τον κορωνοϊό.

Ο έφηβος ήταν μεταξύ των οκτώ ανηλίκων που προσβλήθηκαν από αυτή τη σπάνια ασθένεια και νοσηλεύτηκαν τον Απρίλιο στο παιδιατρικό νοσοκομείο Εβελίνα του Λονδίνου. Σύμφωνα με την ιατρική επιθεώρηση The Lancet, που επικαλείται τους γιατρούς του, παρέμεινε για έξι ημέρες στην εντατική και βρέθηκε θετικός στον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 μετά τον θάνατό του.

Τα υπόλοιπα παιδιά επέζησαν, διευκρίνισε η ιατρική διευθύντρια του νοσοκομείου, η Σάρα Χάνα, μιλώντας στο βρετανικό πρακτορείο Press Association.

Συνολικά, περίπου 50 παιδιά που έχουν προσβληθεί από αυτή τη σοβαρή φλεγμονώδη νόσο είχαν εισαχθεί μέχρι την Τρίτη σε αυτό το νοσοκομείο της βρετανικής πρωτεύουσας. Σχεδόν τα μισά έχουν ήδη επιστρέψει στο σπίτι τους.

Τα περισσότερα από τα παιδιά είναι σχολικής ηλικίας και ορισμένα είναι κάτω των πέντε ετών. Στη συντριπτική πλειονότητά τους η υγεία τους ήταν καλή προτού να αρρωστήσουν. Μόνο «ένας μικρός αριθμός» από αυτά βρέθηκε θετικός στον νέο κορονοϊό, σύμφωνα με την Δρα Χάνα.

Αυτή η φλεγμονώδης νόσος εμφανίστηκε πρόσφατα και θυμίζει το σύνδρομο Καβασάκι, τα αίτια του οποίου είναι απροσδιόριστα. Οι μικροί ασθενείς –είτε έχουν προσβληθεί από την Covid-19 είτε όχι– εμφανίζουν υψηλό πυρετό, πόνους στην κοιλιακή χώρα, συμπτώματα στο γαστρεντερικό και φλεγμονή στην καρδιά. Στα τέλη Απριλίου ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ανέφερε ότι οι υγειονομικές αρχές προσπαθούν να καθορίσουν αν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ του νέου κορονοϊού και αυτής της νόσου.

Παρόμοια συμπτώματα έχουν εμφανίσει δεκάδες παιδιά στη Βρετανία αλλά επίσης στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Αν και η σύνδεση της νόσου με την Covid-19 δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως, οι επιστήμονες την θεωρούν πολύ πιθανή.

Ειδήσεις σήμερα:

Κατέληξε 62χρονος στον «Ευαγγελισμό» – 156 τα θύματα

Έκθεση-«βόμβα» στα χέρια της CIA: Η Κίνα έκρυβε την αλήθεια για τον κορωνοϊό και εισήγαγε 56.000.000 αναπνευστήρες και μάσκες!