Καλύτερο προσδιορισμό των βέλτιστων τεχνικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων των παιδιών με καρδιολογικά προβλήματα υπόσχεται η εφαρμογή των πλέον προηγμένων τεχνικών της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ).

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Παιδοκαρδιοχειρουργική Εταιρεία* (European Congenital Heart Surgeons Association, ECHSA) σε συνεργασία με το Τμήμα Operations Research Center του ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology) των ΗΠΑ έχει ήδη προχωρήσει στην εφαρμογή της ΑΙ στη μελέτη του μεγάλου όγκου των πληροφοριών που περιέχει η Βάση Παιδοκαρδιοχειρουργικών Δεδομένων της ECHSA.

Στόχος της πρωτοποριακής αυτής ερευνητικής προσπάθειας που διεξάγεται με τη συνεργασία του καθηγητή Δημήτριου Μπερτσιμά, Διευθυντή του Τμήματος Operations Research Center του ΜΙΤ, είναι ο αντικειμενικός προσδιορισμός των βέλτιστων τεχνικών, αλγορίθμων και πρωτοκόλλων θεραπείας παιδιών με καρδιολογικά προβλήματα. Αυτό συνεπάγεται μεγάλη ωφέλεια για το κάθε παιδί αλλά και για το σύστημα υγείας γενικότερα, αφού η βελτίωση των αποτελεσμάτων και η μείωση των επιπλοκών μειώνουν δραματικά και το κόστος.

Τα πρώτα εντυπωσιακά αποτελέσματα έχουν ήδη γίνει δεκτά για παρουσίαση στο προγραμματισθέν για τις ημέρες αυτές 100ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιοχειρουργικής Εταιρείας, που όμως ανεβλήθη λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ECHSA κ. Γιώργο Σαρρή, «η τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης ανοίγει νέους ορίζοντες, για πρώτη φορά στην Παιδοκαρδιοχειρουργική, διότι επιτρέπει την σε βάθος ανάλυση του τεράστιου αριθμού κλινικών πληροφοριών που συγκεντρώνει η ECHSA από εκατοντάδες χιλιάδες παιδοκαρδιοχειρουργικές επεμβάσεις από όλο τον κόσμο, μάλιστα με απολύτως αντικειμενικό, καθαρά μαθηματικό τρόπο, εντελώς διαφορετικό από αυτόν της ανθρώπινης σκέψης. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποκαλύπτει αφανείς συσχετισμούς ανάμεσα σε παράγοντες που συμβάλλουν αποφασιστικά στην επιτυχή έκβαση των παιδοκαρδιοχειρουργικών επεμβάσεων και στην αποφυγή σοβαρών επιπλοκών. H μεθοδολογία αυτή, που υποστηρίζεται από την τεράστια σχετική τεχνογνωσία και υπολογιστική ισχύ του ΜΙΤ, μπορεί να προσφέρει στον κάθε ένα ασθενή εξατομικευμένη ιατρική ακριβείας (“personalized precision medicine”), γεγονός που αποτελεί νέα γενικότερη κατεύθυνση της ιατρικής».

*Σκοπός της Ευρωπαϊκής Παιδοκαρδιοχειρουργικής Εταιρείας (European Congenital Heart Surgeons Association – ECHSA) είναι να προάγει τη χειρουργική για συγγενείς καρδιοπάθειες, να βελτιώσει τη θεραπεία ασθενών με συγγενείς καρδιοπάθειες στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, και να προωθήσει με κάθε τρόπο την έρευνα και τις θεραπείες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τις συγγενείς καρδιοπάθειες, ανεξάρτητα από τη φυλή, το θρήσκευμα, την καταγωγή, την οικονομική ευμάρεια ή όποιον άλλο παράγοντα μπορεί να ξεχωρίζει τους ασθενείς. Για την υλοποίηση του στόχου της η Εταιρεία πραγματοποιεί έρευνα πάνω στη χειρουργική για συγγενείς καρδιοπάθειες και οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια και συνέδρια με αντικείμενο τις συγγενείς καρδιοπάθειες.