«Η αγορά άνοιξε πολύ καλά, ιδιαίτερα στο δεύτερο στάδιο, τη Δευτέρα στις 11 του μηνός, ενώ στο πρώτο στάδιο, στις 4 του μηνός υπήρχε μια αναμονή» τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης στον ΘΕΜΑ 104,6 και τον Γιάννη Πρετεντέρη.

«Αυτήν την εβδομάδα υπήρχε ικανοποιητικότατη και προχωράμε καλά. Όλα τα μέτρα τηρούνται, υπάρχει άψογη συνείδηση του εμπορικού κόσμου» σχολίασε ο κ. Παπαθανάσης και γνωστοποίησε ότι «η εστίαση έχει προσδιοριστεί να ανοίξει την 1η Ιουνίου. Φαίνεται ότι εκεί κουμπώνει».

Με δεδομένο πως «ό,τι ξεκίνησε τη Δευτέρα, πριν τρεις ημέρες, θα εκτιμηθεί περίπου στις 22 του μηνός και στις 18 του μηνός έχουμε απελευθέρωση της κίνησης στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη», η εστίαση «παραμένει την 1η Ιουνίου, όπως έχει έχει σχεδιαστεί. Είναι το καλό σενάριο αυτό. Η καθυστέρηση, το πισωγύρισμα είναι το κακό σενάριο» εξήγησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο κ. Παπαθανάσης περιέγραψε ότι η εστίαση θα εκκινήσει καθώς «δεν χρειάζεται κλιματισμό» και έκανε ειδική αναφορά στους ημιυπαίθριους χώρους, καθώς αυτοί θα διαθέτουν απαραίτητα φυσικό φωτισμό και αερισμό.

«Θα δώσουμε ένα πολλαπλάσιο του πλάτους του ανοίγματος σε βάθος» ακόμη και σήμερα -οπότε το θέμα συζητείται με τους επιστήμονες- δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και οι χώροι που έχουν παράθυρα κατά ένα βάθος.

Για τα καταστήματα που «δεν έχουν ούτε ένα μέτρο ημιυπαίθριου», δηλαδή όσα χαρακτηρίζονται ως τελείως «κλειστά», αυτά θα λειτουργήσουν με συγκεκριμένους κανόνες εντός του Ιουνίου υποστήριξε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Επιπλέον, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε για τα μεγάλα εμπορικά κέντρα ότι παρόλο που είναι «προγραμματισμένα να ανοίξουν την 1η Ιουνίου, γίνεται όμως συζήτηση, για να ανοίξουν στις 25 του μηνός», την ώρα που «τα μπαρ πάνε πίσω».

Με ορίζοντα την 1η Ιουνίου, «περίπου το 75%, ίσως και παραπάνω θα έχει ανοίξει. Ίσως προσεγγίζουμε και το 80% την 1η Ιουνίου» δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, καθώς οι εκτιμήσεις των εμπορικών συλλόγων αποτυπώνει ότι η λειτουργία της αγοράς «πάει καλά. Ότι υπάρχει ανταπόκριση».

«Στο πλαίσιο αυτό, η εικόνα είναι αρκετά ικανοποιητική. Από τα μέσα Ιουνίου θα έχουμε μια ομαλοποίηση αγοράς σε ποσοστό 75-80%» παρατήρησε ο κ. Παπαθανάσης και εξαίρεσε τα γυμναστήρια και τα εκθεσιακά κέντρα, τοποθετώντας το τελευταίο κύμα ανοίγματος των καταστημάτων στις 29 Ιουνίου.

Ειδήσεις σήμερα

Πώς θα μπουν τελικά οι «κάμερες» στα σχολεία

Άρση μέτρων: Τα μπάνια του λαού το επόμενο «στοίχημα» εν μέσω καύσωνα

Τα «μαύρα μεσάνυχτα» των επιστημόνων – Εννέα ερωτήματα χωρίς απάντηση