Φως στην συμπτωματολόγια της λοίμωξης COVID-19 σε ότι αφορά στα παιδιά ρίχνει μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Pediatrics. Οι ειδικοί του Νοσοκομείου Tongji της Ουχάν υποστηρίζουν ότι τα παιδιά με διάρροια, πυρετό και ιστορικό έκθεσης στο νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 θα πρέπει να θεωρούνται ως ύποπτα κρούσματα COVID-19.
Οι Κινέζοι ερευνητές υποστηρίζουν επίσης ότι τα γαστρεντερικά συμπτώματα που εμφάνισαν αρχικά κάποια παιδιά με τη συγκεκριμένη λοίμωξη ουσιαστικά αποδεικνύουν τους τύπους των υποδοχέων στα κύτταρα των πνευμόνων που στοχεύει ο ιός και που επίσης υπάρχουν και στο παχύ και λεπτό έντερο.
«Τα περισσότερα παιδιά έχουν ήπια νόσηση λόγω COVID-19 και οι ελάχιστες σοβαρές περιπτώσεις συχνά σχετίζονται με υποκείμενα νοσήματα. Είναι εύκολο να κάνεις λάθος στην διάγνωση, ειδικά στα αρχικά στάδια της νόσου, όταν το παιδί δεν έχει αναπνευστικά συμπτώματα ή πάσχει από κάτι άλλο», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Wenbin Li, από το Τμήμα Παιδιατρικής του κινεζικού νοσοκομείου.
Και συμπληρώνει ότι «βάσει της εμπειρίας μας με την COVID-19, στις περιοχές που ο ιός είναι επιδημικός, τα παιδιά εμφανίζουν συμπτώματα από το πεπτικό, ειδικά όταν παράλληλα έχουν πυρετό και/ή ιστορικό έκθεσης στη νόσο, θα πρέπει να υποψιαζόμαστε ότι ενδεχομένως να έχουν μολυνθεί με τον νέο κορωνοϊό».
Η μελέτη
Οι γιατροί του κινεζικού νοσοκομείου αξιολόγησαν λεπτομερώς τα κλινικά χαρακτηριστικά παιδιών που είχαν εισαχθεί για νοσηλεία με μη αναπνευστικά συμπτώματα, όπως βήχα, και που στη συνέχεια διαγνώστηκαν με πνευμονία και νόσο COVID-19.
Επρόκειτο για παιδιά που είχαν πάει στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου για άσχετα προβλήματα υγείας, όπως νεφρολιθίαση ή τραύμα στο κεφάλι. Όλα είχαν πνευμονία που επιβεβαιώθηκε με ακτινογραφία πριν ή αμέσως μετά την εισαγωγή και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι είχαν COVID-19. Ενώ τα αρχικά συμπτώματα ήταν άσχετα ή τα συμπτώματα της COVID-19 ήταν αρχικά ήπια ή σχετικά μη ανιχνεύσιμα πριν την εισαγωγή στο νοσοκομείο, 4 στα 5 παιδιά είχαν συμπτώματα από το πεπτικό σύστημα ως πρώτη εκδήλωση της λοίμωξης.
Ο Δρ. Li και οι συνεργάτες του σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν αυτή την παρατήρηση για να διαγνώσουν και να απομονώσουν ταχύτερα ασθενείς με όμοια συμπτώματα, στο πλαίσιο της προσπάθειας για περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας.
Και λένε ότι τα παιδιατρικά γαστρεντερικά συμπτώματα σχετίζονται με αυτά των ενηλίκων και αναδεικνύουν την πορεία της λοίμωξης στον οργανισμό.
«Τα γαστρεντερικά συμπτώματα αιτιολογούνται από την κατανομή των υποδοχέων και την οδό μετάδοσης που σχετίζεται με την COVID-19 στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο ιός μολύνει τα άτομα μέσω του υποδοχέα ACE2, που υπάρχει σε συγκεκριμένα κύτταρα των πνευμόνων, αλλά και στο λεπτό και παχύ έντερο. Αυτό σημαίνει ότι η νόσος μπορεί να προσβάλλει τον άνθρωπο όχι μόνο μέσω του αναπνευστικού από τα σταγονίδια, αλλά και μέσω του πεπτικού δια της στοματικής οδού αλλά και των κοπράνων», εξηγεί ο Δρ. Li.
Πότε θα γίνεται έλεγχος για κορωνοϊό στα δημόσια νοσοκομεία – Τι ισχύει για τα χειρουργεία