Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα από τη δράση του μονοκλωνικού αντισώματος, sarilumab, έναντι της λοίμωξης COVID-19. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία από μελέτη Φάσης 2, το sarilumab μείωσε ταχύτατα την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, έναν βασικό δείκτη φλεγμονής, στον οργανισμό.

Το sarilumab είναι ένα αντίσωμα που αναστέλλει τον υποδοχέα της ιντερλευκίνης-6 (IL-6) σε ασθενείς που νοσηλεύονται με «σοβαρή» ή «κρίσιμη» λοίμωξη του αναπνευστικού λόγω COVID-19.

Το τυχαιοποιημένο μέρος Φάσης 2 της μελέτης συνέκρινε την ενδοφλέβια χορήγηση υψηλότερης δόσης sarilumab (400 mg), χαμηλότερης δόσης sarilumab (200 mg) και εικονικού φαρμάκου. Αξιολόγησε 457 νοσηλευόμενους ασθενείς, οι οποίοι ταξινομήθηκαν κατά την έναρξη της μελέτης σε κατηγορίες ανάλογα με το εάν έπασχαν από «σοβαρή» νόσο (28% των ασθενών), «κρίσιμη» νόσο (49% των ασθενών) ή «πολυοργανική δυσλειτουργία» (23% των ασθενών). Η κατάσταση των ασθενών χαρακτηρίστηκε ως «σοβαρή» αν χρειάζονταν συμπληρωματικό οξυγόνο χωρίς μηχανική υποστήριξη ή συσκευή υψηλής ροής ή ως «κρίσιμη» εάν χρειάζονταν μηχανικό αερισμό ή συσκευή υψηλής ροής ή χρειάζονταν θεραπεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Η προκαταρκτική ανάλυση του μέρους Φάσης 2 της μελέτης έδειξε ότι το sarilumab μείωσε ταχύτατα την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, πετυχαίνοντας το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της έρευνας.

Μετά την αξιολόγηση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Παρακολούθησης Δεδομένων (IDMC), εταιρείες που διεξάγουν από κοινού τη μελέτη, Regeneron και Sanofi, προχώρησαν στην αξιολόγηση της ομάδας ασθενών με «σοβαρή» νόσο. Οι εκβάσεις για την ομάδα ασθενών με «σοβαρή» νόσο ήταν καλύτερες από το αναμενόμενο βάσει προηγούμενων αναφορών, ανεξάρτητα από την κατανομή θεραπείας: για παράδειγμα, στο μέρος Φάσης 2 της μελέτης, περίπου το 80% των ασθενών έλαβε εξιτήριο, το 10% απεβίωσε και το 10% εξακολουθεί να νοσηλεύεται.

Η μελέτη του sarilumab σχεδιάστηκε με βάση μια μικρή (n=21) μελέτη μονού σκέλους που διενεργήθηκε στην Κίνα (Xu et al) με τη συμμετοχή κυρίως ασθενών με σοβαρή, εμπύρετη νόσο COVID-19, όπου παρατηρήθηκαν αυξημένα επίπεδα ιντερλευκίνης-6, και η οποία έδειξε ότι η αναστολή αυτού του μονοπατιού με τον αναστολέα της ιντερλευκίνης-6 tocilizumab μείωσε ταχύτατα τον πυρετό και βελτίωσε την οξυγόνωση σε ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση, επιτρέποντας να λάβουν εξιτήριο από το νοσοκομείο. Όμως, απαιτείται τεκμηρίωση αυτών των μη ελεγχόμενων ευρημάτων στο πλαίσιο μελετών επαρκούς μεγέθους και κατάλληλου ελέγχου.

Τον προηγούμενο μήνα, Regeneron και Sanofi προχώρησαν στην αξιολόγηση του sarilumab σε μία προοπτική, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη Φάσης 2/3 που χρησιμοποιεί προσαρμοστικό σχεδιασμό και διενεργείται στις ΗΠΑ σε συνεργασία με διαφορετικές ομάδες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η Αρχή Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης στη Βιοϊατρική (BARDA), που υπάγεται στο Γραφείο του Υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης στο Αμερικανικό Υπουργείο Υγείας και Υπηρεσιών, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα.

Επιπλέον, οι εταιρείες διενεργούν και δεύτερη μελέτη σε χώρες εκτός των ΗΠΑ. Έχει ξεκινήσει η ένταξη ασθενών στη μελέτη Φάσης 3 του sarilumab σε περίπου 400 ασθενείς που νοσηλεύονται με νόσο COVID-19 στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τον Καναδά, τη Ρωσία, το Ισραήλ και την Ιαπωνία. Τα αρχικά αποτελέσματα αυτής της μελέτης αναμένονται το τρίτο τρίμηνο του έτους. Τα ευρήματα από την αμερικανική μελέτη θα κοινοποιηθούν άμεσα στην Ανεξάρτητη Επιτροπή Παρακολούθησης Δεδομένων (IDMC) και θα εξεταστεί η εφαρμογή παρόμοιων τροποποιήσεων στη μελέτη που διενεργείται εκτός των ΗΠΑ.

Η μελέτη του sarilumab στις ΗΠΑ χρηματοδοτείται εν μέρει με ομοσπονδιακά κονδύλια από το Υπουργείο Υγείας και Υπηρεσιών, το Γραφείο του Υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης και την BARDA, υπό τον αριθμό OT: HHSO100201700020C.