Γεγονός είναι πως οι γενικές οδηγίες σχετικά με τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους μπορούν πολλές φορές να μπερδέψουν παρά να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση. Τι ορίζεται ως δημόσιος χώρος; Τι διαφορά έχει το «βγαίνω από το σπίτι» από το «βγαίνω έξω»;

Στην πραγματικότητα, όλες αυτές οι ερωτήσεις έχουν μία και μόνο απάντηση. Θα πρέπει να καλύπττετε το στόμα και τη μύτη σας κάθε φορά που μπορεί να έρθετε σε επαφή με άτομο με το οποίο δεν μένετε στο ίδιο σπίτι και όχι μόνο όταν πηγαίνετε σε ένα συγκεκριμένο μέρος όπου μπορεί να συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι (π.χ. ένα κατάστημα).

Για όσους, μάλιστα, ζουν σε διαμερίσματα, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να φορούν μάσκα ακόμα και όταν χρησιμοποιούν τους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας, όπου μπορεί να συναντήσουν κάποιον από τους υπόλοιπους ενοίκους.

Αυτό συμβαίνει επειδή, ουσιαστικά, δεν μοιράζεστε το χώρο με τους γείτονες από τα άλλα διαμερίσματα. Αν κάποιος από αυτούς (ή εσείς οι ίδιοι) είναι άρρωστος, φυσιολογικά δεν θα μεταδώσετε τον ιό ο ένας στον άλλο. Αν, όμως, συναντηθείτε στον διάδρομο ή σε κάποιο άλλο κοινόχρηστο χώρο, αυτό γίνεται πλέον πολύ πιθανό.

Ακόμα, λοιπόν, κι αν δεν φεύγετε από το κτίριο ή αν απλώς κατεβείτε τις σκάλες για να πετάξετε τα σκουπίδια, καλό θα είναι να φορέσετε μάσκα μόλις βγείτε εκτός του διαμερίσματός σας.

«Έχει να κάνει με την πιθανή έκθεση στους γείτονες και την έλλειψη ελέγχου σε αυτό το θέμα. Σε ένα περιβάλλον που μπορείτε να ελέγξετε, δε χρειάζεται να φοράτε μάσκα. Από τη στιγμή, όμως, που βγαίνετε από το διαμέρισμά σας, ο έλεγχος παύει να υφίσταται», αναφέρει η Suzanne Willard, αναπληρώτρια κοσμήτορας παγκόσμιας υγείας και κλινική καθηγήτρια στη Νοσηλευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Rutgers.

Σαφώς και δεν πρόκειται για κάτι ευχάριστο, καθώς οι μάσκες μπορεί να μην είναι άνετες, να ζεσταίνουν ή να δυσκολεύουν την αναπνοή αυτού που τη φοράει, ενώ ακόμα και η όλη διαδικασία εφαρμογής της μόνο και μόνο για να πας να πάρεις την αλληλογραφία σου μπορεί να είναι ενοχλητική ή μια άβολη κοινωνικά κατάσταση.

«Απαιτείται να συμπεριφερόμαστε με ένα τρόπο που μπορεί να φαίνεται αγενής, απόμακρος ή ψυχρός. Το σημαντικό, όμως, είναι να θυμόμαστε ότι με τον τρόπο αυτό προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο για όλους. Επομένως, βάζουμε μάσκα κάθε φορά που βγαίνουμε από το διαμέρισμα, ακόμα κι αν φαίνεται χαζό», εξηγεί η καθηγήτρια στη Σχολή Οστεοπαθητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Rutgers.

Οι επιστήμονες τονίζουν, επίσης, πως θα πρέπει να κρατάμε στο μυαλό μας ότι οι μάσκες δεν αντικαθιστούν την κοινωνική απόσταση, αντιθέτως τη συμπληρώνουν. Άρα, θα πρέπει να συνεχίσουμε να διατηρούμε την απόσταση των δύο μέτρων από τους άλλους. Αν, τέλος, τύχει να μην συναντήσετε κανέναν στην έξοδό σας από το σπίτι, δε θα χρειαστεί να πλύνετε τη μάσκα σας, σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να πλύνετε τα χέρια σας.

Διαβάστε επίσης

Δείτε βίντεο: Πώς να φορέσουμε και να αφαιρέσουμε σωστά τη μάσκα για να μείνουμε ασφαλείς

Μάσκα για τον κορωνοϊό: Αυτή είναι η μάσκα που απαγορεύεται να φοράτε, γιατί είναι επικίνδυνη

Μάσκα: Πώς να αντιμετωπίσετε τους ερεθισμούς του δέρματος από τη χρήση της