Στο σενάριο που συζητείται ολοένα και περισσότερο τελευταία, περί ανοίγματος των καταστημάτων εστίασης νωρίτερα από το προγραμματισμένο, αναφέρθηκε και ο Νίκος Σύψας.

«Είναι στο τραπέζι το ενδεχόμενο να ανοίξουν οι οργανωμένοι χώροι πριν από την 1η Ιουνίου», δήλωσε συγκεκριμένα στο ΣΚΑΙ ο  καθηγητής Λοιμωξιολογίας,  και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

«Έχουμε ένα λόγο παραπάνω, υπό την προϋπόθεση ότι μας το επιτρέψουν οι καμπύλες της επιδημίας και η επίδραση των προηγούμενων μέτρων» επισήμανε.

Ερωτηθείς αν θα ήταν καλύτερα να έχουν ανοίξει οι οργανωμένες πλαζ, τα καφέ και τα εστιατόρια ώστε οι άνθρωποι να κάθονται με κανόνες και αποστάσεις, κι όχι να συνωστίζονται άναρχα, δήλωσε ότι η αρχική σκέψη ήταν να ανοίξουν μεγάλους χώρους για να δοθεί χώρος στον κόσμο να είναι μακριά ο ένας από τον άλλο, «Αυτό φαίνεται ότι δεν έγινε κατανοητό από τον κόσμο και έχουμε συνωστισμό» παραδέχθηκε.

«Με ανησυχεί η κοσμοσυρροή στις παραλίες αυτό που προκαλεί την εξάπλωση της πανδημίας είναι ο συνωστισμός… Εάν δεν τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων ο ιός μεταδίδεται πολύ ευκολότερα, είτε είμαστε σε ανοιχτό χώρο είτε είμαστε σε κλειστό χώρο επομένως διακινδυνεύουμε ορισμένα πράγματα με το συνωστισμό. Γι’ αυτό επελέγησαν σε πρώτη φάση οι ανοιχτές πλατείες και οι μεγάλες παραλίες για να μπορέσει ο κόσμος να τηρήσει την απόσταση αλλά δεν τηρείται και αυτό είναι ολίγον ανησυχητικό», τόνισε ο κ. Σύψας.

Για το άνοιγμα σχολείων και των καταστημάτων τη Δευτέρα εξήγησε ότι το R0 είναι κάτω από το μισό, οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, το μόνο που τον ανησυχεί είναι ο άναρχος συνωστισμός σε μη οργανωμένους χώρους που μπορούν να αποτελέσουν εστίες πυροδότησης της επιδημίας.

Ο κ. Σύψας προειδοποίησε ότι «δεν μπορεί η πολιτεία να ελέγξει τους πάντες, πρέπει να μάθουμε να ζούμε διαφορετικά, αυτές οι εικόνες θα μας βγουν ξινές γιατί θα έχουμε εστίες υπερμετάδοσης, αν είμαστε όρθιοι με ένα ποτό ο ένας πάνω στον άλλον θα υπάρξει διασπορά και μην περιμένουμε τότε τουρισμό ή οικονομική ανάκαμψη, δεν είναι μόνο θέμα δημόσιας υγείας».

Ειδήσεις σήμερα:

Αλλάζουν τα πάντα στα ταξίδια στην εποχή μετά τον κορωνοϊό – Τι θα ισχύει σε αεροπλάνα, πλοία και ξενοδοχεία

Κορωνοϊός – Υπουργείο Υγείας: Το μήνυμα του Δημήτρη Χατζηγεωργίου προς τους μαθητές της Γ’ Λυκείου

Γερμανία: Σύντομα θα διατεθεί η ρεμντεσιβίρη στη μάχη κατά του κορωνοϊού