Δύο μήνες μετά το κλείσιμο των σχολείων οι μαθητές της Γ λυκείου επιστρέφουν σήμερα στα θρανία.

Τα σχολεία έχουν ήδη ανοίξει από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας προκειμένου να γίνουν σχολαστικοί καθαρισμοί, πριν την υποδοχή των μαθητών της Γ’ Λυκείου και όλων των τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου από 18 του μηνός.

Το protothema.gr βρέθηκε από νωρίς το πρωί σε σχολείο στη Γλυφάδα όπου έχει εγκατασταθεί και θερμική κάμερα για να εντοπίσει μαθητή ή εκπαιδευτικό που τυχόν έχει πυρετό.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από το σχολείο στη Γλυφάδα

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

close icon

VIDEO: YGEIAMOU
IMG_7524
IMG_7527
IMG_7528
IMG_7529
IMG_7531

Σε «τρεις ταχύτητες» η επιστροφή

Η επιστροφή στα θρανία αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση. Οι μαθητές θα προσέρχονται στις τάξεις εκ περιτροπής,  οι μισοί Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή και οι άλλοι μισοί Τρίτη-Πέμπτη ώστε να σχηματισθούν μικρότερα τμήματα, το πολύ 15 ατόμων και να τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις ασφαλείας. Υπάρχει επίσης ένα ποσοστό μαθητών που θα κάνει καθημερινά μάθημα καθώς  το 66% των τμημάτων της Γ’  Λυκείου έχει κάτω από 15 μαθητές αλλά και ένα ποσοστό που θα κάνει μάθημα από το σπίτι – για λόγους ασφαλείας – με μεθόδους σύγχρονης ή ασύγχρονης εκπαίδευσης.

Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνει οδηγίες για την εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης και την διδασκαλία των μαθημάτων με διασφάλιση της προστασίας της υγείας μαθητών και καθηγητών και την διαχείριση και αντιμετώπιση τυχόν νέων κρουσμάτων κορωνοΐού που μπορεί να εμφανιστούν.

Ακόμα και οι βαθμοί των μαθητών θα σταλούν ηλεκτρονικά στους γονείς καθώς το υπουργείο λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι άμεσοι κίνδυνοι από τη διάδοση του νέου κορωνοϊού COVID-19, δημιούργησε στο myschool ,λειτουργικότητα που επιτρέπει τη δημιουργία ενός αρχείου excel με όλα τα στοιχεία που χρειάζονται οι εκπαιδευτικοί για την δημιουργία ηλεκτρονικού μηνύματος (e-mail), χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας τους στις σχολικές μονάδες.

Αναλυτικά το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει.

– Την πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων θα δοθούν οδηγίες προς διευθυντές, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς με έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό. Στα σχολικά λεωφορεία η χρήση μάσκας από τους μαθητές είναι προαιρετική ενώ , οι μαθητές που θα μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θα φορούν μάσκα, όπως όλοι που θα εισέρχονται σε αυτά. .
-Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα γίνεται φυσικός εξαερισμός.
-Προβλέπεται καθαρισμός 2 φορές την ημέρα.
-Θα προβλεφθούν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές.
-Θα απαγορεύεται η λειτουργία των κυλικείων.
-Θα είναι προαιρετική χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
-Δυνατότητα μη προσμετρούμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο με βάση δήλωσης του γονέα
-Ζωντανή εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθήματος για όσους μαθητές έχουν λόγο απουσίας από το σχολείο

Για την προσέλευση στον χώρο του σχολείου

Περιορίζεται ο συνωστισμός κατά την προσέλευση-αποχώρηση στη σχολική μονάδα, φροντίζοντας να τηρούνται αποστάσεις μεταξύ των μαθητών. Δεν πραγματοποιείται η συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του ωρολογίου προγράμματος και η καθιερωμένη διαδικασία πραγματοποιείται εντός των αιθουσών.

Για τη διαρρύθμιση των αιθουσών

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, οι σχολικές αίθουσες πρέπει να διαμορφωθούν έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η απόσταση μεταξύ των μαθητών στο
πλαίσιο του εφικτού, δηλαδή ένας μαθητής ανά θρανίο. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός μαθητών ανά σχολική αίθουσα ορίζεται στους 15. Υπάρχει η δυνατότητα αναπροσαρμογής των ωρολογίων προγραμμάτων ανά υποτμήμα, ώστε το ήδη υφιστάμενο εκπαιδευτικό προσωπικό να αξιοποιείται με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο ανά υποτμήμα και διδακτική ώρα.

Μονές καρέκλες στα θρανία λόγω κορωνοϊού

Η απόσταση μεταξύ των μαθητών πρέπει να είναι ίση με 1,5 μέτρo μήκος. Εάν κάποια σχολική αίθουσα δεν επαρκεί για την τήρηση αυτής της απόστασης, τότε το τμήμα, ανεξαρτήτως αριθμού μαθητών, χωρίζεται σε υποτμήματα.

Προτείνεται, επίσης, τα θρανία να έχουν κοινό προσανατολισμό, ώστε να μειώνεται κατά το μέγιστο δυνατό η έκθεση των μαθητών σε σταγονίδια από βήχα ή φτέρνισμα, ιδιαίτερα σε αίθουσες με περιορισμένο χώρο. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι είναι σημαντική η αποσυμφόρηση και του γραφείου των εκπαιδευτικών.

Ωράρια διαλειμμάτων

Προκειμένου να περιοριστεί η αλληλεπίδραση μεταξύ των τμημάτων/υποτμημάτων, είναι σημαντικό να υιοθετηθούν πρακτικές συστηματικού διαχωρισμού των μαθητών και κατά τα διαλείμματα. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, το πρόγραμμα εφημεριών θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των μαθητών κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και να διασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων των μαθητών σε κάθε χώρο του σχολείου. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στη σταδιακή έξοδο, με σειρά, των μαθητών στο προαύλιο. Κάθε τμήμα/τάξη θα έχει διαφορετικό χώρο στο προαύλιο και απαγορεύονται τα παιχνίδια με μπάλα (π.χ. βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο).

Συνεδριάσεις Συλλόγου Διδασκόντων

Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων έχουν τη δυνατότητα να καλούν τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων σε συνεδρίαση σε χώρο που πληροί τις προϋποθέσεις της προβλεπόμενης απόστασης μεταξύ των εκπαιδευτικών, ακόμη και αν αυτό απαιτεί τη μετακίνηση της συνεδρίασης του Συλλόγου σε άλλο χώρο από εκείνο που συνήθως χρησιμοποιείται για αυτόν τον σκοπό.

Για τους καθηγητές γυμνασίων

Ειδικότερα, για τους καθηγητές γυμνασίου, η καθημερινή παρουσία στο σχολείο δύναται, έως την επανέναρξη της λειτουργίας των γυμνασίων, να ορίζεται από τον διευθυντή σύμφωνα με τις διοικητικές ανάγκες σε κάθε περίσταση. Όσον αφορά στη χρήση μάσκας διευκρινίζεται ότι κατά τη διαδικασία παροχής της παράλληλης στήριξης προς τους μαθητές από τον αρμόδιο εκπαιδευτικό είτε από ειδικό βοηθητικό προσωπικό είτε από σχολικό νοσηλευτή κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Κατά τα λοιπά, η χρήση προστατευτικής μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό εντός των σχολικών μονάδων είναι προαιρετική.

Τα μέτρα ασφαλείας στα σχολεία

1.Ο διευθυντής σχολικής μονάδας και ο Σύλλογος Διδασκόντων, φροντίζουν ώστε να λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας και προφύλαξης μαθητών και εκπαιδευτικών, ιδίως σε σχέση με τον φυσικό αερισμό των αιθουσών διδασκαλίας, την αποφυγή συγχρωτισμού και την τήρηση των οδηγιών καλής υγιεινής χεριών, σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και του Ε.Ο.Δ.Υ.
2. Ειδικά, το πρακτικό μάθημα «Εργαστήρια Πληροφορικής» πραγματοποιείται με κάλυψη των πληκτρολογίων με μεμβράνη οικιακής χρήσεως, η οποία αφαιρείται με την εναλλαγή κάθε χρήστη.
3. Ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας και ο Σύλλογος Διδασκόντων προβαίνουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων που προβλέπονται στα ωρολόγια προγράμματα.
4. Με ευθύνη του Διευθυντή κάθε σχολικής μονάδας και της σχολικής επιτροπής, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, ορίζεται η παροχή υπηρεσιών καθαριότητας και κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολικών μονάδων, σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και του Ε.Ο.Δ.Υ.
5. Τα κυλικεία των σχολικών μονάδων παραμένουν κλειστά μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.
6. Για το σχολικό έτος 2019-2020 δεν πραγματοποιούνται οι εκδρομές, επισκέψεις, περίπατοι, εκδηλώσεις, μαθητικοί αγώνες, προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και εκπαιδευτικών και η λειτουργία βιβλιοθηκών.

Χατζηγεωργίου: «Προσοχή στο πλύσιμο των χεριών»

Στους μαθητές της Γ´Λυκείου που επιστρέφουν σήμερα, Δευτέρα, στα θρανία αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτησής του ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό την Κυριακή.

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

«Τα παιδιά μας, οι αυριανοί πολίτες είναι το πιο πολύτιμο κομμάτι της κοινωνίας μας. Και κάθε κρίση μας δίνει την ευκαιρία να μάθουν ή να καλλιεργήσουν αρετές, όπως η σύνεση ή η συμπόνια, αλλά και να αυξήσουν την αντοχή του χρίζοντας αύριο πιο ασφαλείς κοινωνίες» ανέφερε, προσθέτοντας οφείλουμε να τους ενημερώσουμε σωστά για να μειωθούν οι φόβοι τους και το άγχος για τα μέτρα. Να γίνουν κήρυκες των μέτρων προφύλαξης. Τα παιδιά μας είναι μιμητές και θα συμπεριφερθούν με τον ίδιο τρόπο που βλέπουν να συμπεριφερόμαστε κι εμείς» τόνισε.

Όπως επανέλαβε «ευτυχώς τα παιδιά δεν διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο με τους ενήλικες καθώς πλήττονται λιγότερο από τον ιό και η θνητότητα από τις ηλικίες έως 20 ετών είναι σχεδόν μηδενική».

Ο κ. Χατζηγεωργίου κάλεσε και τους γονείς των παιδιών να μην πιστεύουν τα fake news που διαβάζουν στο διαδίκτυο, να αναγνωρίσουν άμεσα τα βασικά συμπτώματα του κορωνοϊού στα παιδιά τους και να επικοινωνήσουν με γιατρό ώστε αυτά να παραμείνουν στο σπίτι.

Αν τα παιδιά ζουν με ηλικιωμένους ή ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, έχουν τη δυνατότητα όπως είπε να παρακολουθήσουν τα μαθήματα από απόσταση. Επίσης κάλεσε τους γονείς να εκπαιδεύσουν σωστά τα παιδιά τους στους κανόνες υγιεινής για την τήρηση της απόστασης, το συχνό πλύσιμο των χεριών και όλων των άλλων κανόνων για να είναι ασφαλή στο σχολείο αλλά και να μην μεταδίδουν τον ιό.

«Να τους δείξουν την σωστή τεχνική για πλένουν τα χέρια τους η οποία θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Το πλύσιμο θα πρέπει να γίνεται πριν και μετά το φαγητό, μετά το βήχα ή το φτέρνισμα ή όταν πηγαίνουν στην τουαλέτα ή τα χέρια είναι ορατά λερωμένα» , κατέληξε ο κος Χατζηγεωργίου προσθέτοντας ότι εάν κάπου δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό, θα πρέπει να χρησιμοποιείται αλκοολικό διάλυμα η τζελ.

Ειδήσεις σήμερα:

Αλλάζουν τα πάντα στα ταξίδια στην εποχή μετά τον κορωνοϊό – Τι θα ισχύει σε αεροπλάνα, πλοία και ξενοδοχεία

Κορωνοϊός – Υπουργείο Υγείας: Το μήνυμα του Δημήτρη Χατζηγεωργίου προς τους μαθητές της Γ’ Λυκείου

Γερμανία: Σύντομα θα διατεθεί η ρεμντεσιβίρη στη μάχη κατά του κορωνοϊού