Γράφει η Γεωργία Σαδανά

«Τα πρώτα εικοσιτετράωρα της δεύτερης φάσης δείχνουν ότι η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται συντριπτικά την κρισιμότητα της κατάστασης» ανέφερε κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας,  Νίκος Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ελληνική κοινωνία «δείχνει πρωτόγνωρη υπευθυνότητα επιτυγχάνοντας ένα θετικό αποτέλεσμα».

Για το λόγο αυτό, «είναι προτιμότερο να προχωρήσουμε αργά από το να γυρίσουμε πίσω» εκτίμησε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε ότι προσπάθειες καταστημάτων και επιχειρήσεων να λειτουργήσουν νωρίτερα από τα προβλεπόμενα είναι λογικές που οδηγούν σε πιθανό πισωγύρισμα.

Ήδη, δύο καφετέριες που επιχείρησαν να λειτουργήσουν εκτός χρονοδιαγράμματος εντοπίστηκαν χθες στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν συλλήψεις μέσω της αυτόφωρης διαδικασίας, αλλά και να επιβληθούν πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ.

Συνολικά, τις τελευταίες 4 ημέρες έχουν καταγραφεί:

· 18 παραβάσεις σχετικά με προσπάθεια λειτουργίας επιχειρήσεων

· 19 συλλήψεις για τον ίδιο λόγο, ανέφερε ο Υφυπουργός.

Επιπρόσθετα, για 414 μη προβλεπόμενες μετακινήσεις, δηλαδή για μετακινήσεις εκτός νομών στην ηπειρωτική Ελλάδα κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα έκανε λόγο ο κ. Χαρδαλιάς, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως η μετακίνηση εκτός νομού αυτή τη στιγμή επιτρέπεται μόνο για:

· Τροφοδοσία

· Λόγους υγείας

· Λόγους επαγγελματικής απασχόλησης.

Στο πλαίσιο αυτό, «τους καλούμε όλους να κάνουν υπομονή μέχρι τις 18 Μαΐου, οπότε αν όλα πάνε καλά, θα είναι δυνατή η μετακίνηση χωρίς περιορισμούς σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα» τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ανοίγοντας για πρώτη φορά τόσο καθαρά το δρόμο για ελεύθερη μετακίνηση πανελλαδικά.

Τέλος, συστήνεται ειδική επιτροπή για το σχεδιασμό της ένταξης νέων κλινών στα δημόσια σχολεία με επικεφαλής την Καθηγήτρια, Αναστασία Κοττανίδου, ανακοίνωσε ο Υφυπουργός, μετά από πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας. Έργο της επιτροπής αποτελεί η αύξηση των κλινών ΜΕΘ σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε υπάρχουσες ή νέες κτιριακές δομές για την άμεση ενσωμάτωσή τους στο σύστημα κλινών ΜΕΘ.

«Η διαμόρφωση της νέας μας καθημερινότητας είναι μια σταδιακή διαδικασία. Είναι απαραίτητο να λειτουργήσουμε με σύνεση», καθώς «μέχρι σήμερα έχουμε επιτύχει πολλά» κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.