Με μεγάφωνα, διακριτική παρουσία και συνεχείς εκκλήσεις προκειμένου οι πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να περιορίσουν στις απολύτως απαραίτητες τις μετακινήσεις τους, αποφεύγοντας τον συγχρωτισμό και την «επανάσταση της πλατείας», επιχειρούν οι αρμόδιοι να πείσουν εκείνο το μικρό, αλλά επικίνδυνο για το σύνολο, ποσοστό που επιμένει να κατακλύζει τις πλατείες, ιδιαίτερα της Αττικής. Την Πέμπτη το βράδυ, για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο, η αστυνομία βρισκόταν σε πλήρη κινητοποίηση, προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο του συνωστισμού σε πλατείες. Ακόμη και μεγάφωνα επιστρατεύθηκαν από τς αρχές, ώστε να απομακρυνθούν οι πολίτες και να μείνουν στα σπίτια τους.

Δείτε το βίντεο με τις συστάσεις των ανδρών της ΕΛΑΣ στην Αγία Παρασκευή:

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους που συνεπάγεται η συγκεκριμένη «ανεύθυνη συμπεριφορά», με συνέπεια να επηρεαστεί ένα ικανό ποσοστό πολιτών και στη συντριπτική πλειοψηφία, με εξαίρεση την πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, να τηρηθούν οι κανόνες των αποστάσεων και της αποφυγής του συγχρωτισμού.

Η εικόνα, ωστόσο, του ανταρτοπόλεμου στις πλατείες και στους πεζόδρομους της Αθήνας, με τους αστυνομικούς να παραφυλάνε και τους πολίτες να παίζουν… κρυφτό, προκειμένου να μαζευτούν σε σημεία που δεν διακρίνονται, μόνο κινδύνους για την κοινωνία εγκυμονεί.

Το βράδυ της Πέμπτης, η κινητοποίηση της Αστυνομίας ήταν από νωρίς έντονη στην Αγία Παρασκευή, όπου περιπολικά με ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα καλούσαν τους κατοίκους της περιοχής να μην συγκεντρωθούν στην πλατεία Αγίου Ιωάννου -όπερ και εγένετο, με τον κόσμο στην πλατεία να είναι λιγοστός και να αποτελείται κυρίως από νέους και μικρά παιδιά.

Σε επιφυλακή βρίσκονταν και οι δυνάμεις των ΜΑΤ, ωστόσο δεν χρειάστηκε να μεταβούν -ούτε για προληπτικούς λόγους- στην Αγία Παρασκευή, προκειμένου να μην οξυνθούν τα πνεύματα.

Οι συστάσεις της Πολιτείας έπειτα από δύο νύχτες έντασης στην Αγία Παρασκευή και τις εικόνες συνωστισμού σε σημεία όπως η πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι και ο Λυκαβηττός, φαίνεται ότι έπιασαν τόπο, καθώς τη νύχτα της Πέμπτης η κατάσταση ήταν σαφώς καλύτερη σε περιοχές όπως το Χαλάνδρι, η Κυψέλη. η Κηφισιά και ο Λυκαβηττός. Αντίθετα, αρκετός ήταν και πάλι ο κόσμος στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι.

Νωρίτερα στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αναφερόμενος ειδικά στα περιστατικά των τελευταίων ημερών με επίκεντρο την Πλατεία Αγίου Ιωάννου, στην Αγία Παρασκευή, τόνισε με έμφαση ότι οι συγκεντρωμένοι «αυτό που κάνουν είναι να θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους ζωή και τη ζωή των φίλων τους».

Ο κ. Χαρδαλιάς και προειδοποίησε ότι «υπάρχει ο κίνδυνος να τα τινάξουμε όλα στον αέρα. Δεν είναι ζήτημα της αστυνομίας ο περιορισμός της νόσου». «Οι δραματικές εικόνες άλλων χωρών με εκατόμβες νεκρών είναι πολύ πρόσφατες, για να τις ξεχνάμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε και εμείς δραματικές στιγμές».

Εικόνες από το Χαλάνδρι το βράδυ της Πέμπτης:

Εικόνες από την Πλατεία Βαρνάβα το βράδυ της Πέμπτης:

Εικόνα από τον Λυκαβητό:

Εικόνες από την πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη:

Εικόνες από την Κηφισιά:

Ειδήσεις σήμερα:

Εντοπίστηκε κρούσμα κορωνοϊού στην Κρήτη μετά από ένα μήνα