Ο Πανελλήνιος σύλλογος Ασθενών «Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας», στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας της Νόσου της Πνευμονικής Υπέρτασης (Π.Υ.) – 5ης Μαΐου, διοργανώνει κάθε χρόνο σειρά εκδηλώσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ελληνικού κοινού.

Οι εκδηλώσεις για την ημέρα αυτή επικεντρώνονται στην αναγνώριση της ασθένειας από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με στόχο την έγκαιρη διάγνωση για την ασθένεια της Π.Υ. αφού ακόμα και σήμερα ο μέσος χρόνος διάγνωσης της είναι πάνω από τρία έτη.

Φέτος  ο Σύλλογος προέβη σε ακύρωση όλων των δράσεων φυσικής παρουσίας λόγω της πανδημίας της νόσου Covid-19 και αντ’ αυτού εκπόνησε ένα βίντεο ενημέρωσης για τη νόσο της Π.Υ. τονίζοντας την σημασία της προφύλαξης της ευπαθούς ομάδας των ασθενών μας αλλά και των φροντιστών αυτών. Το βίντεο, εγκεκριμένο από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ) ως κοινωνικό μήνυμα, προβάλλεται ήδη στα τηλεοπτικά κανάλια σε όλη την επικράτεια βοηθώντας σημαντικά στον στόχο του Συλλόγου, που δεν είναι άλλος από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού, καθώς και των θεσμικών φορέων ώστε τελικά να γνωρίσουν όλοι αυτή την αόρατη ασθένεια.

Στα πλαίσια της άρσης των μέτρων από σήμερα Δευτέρα 4 Μαΐου, ο Σύλλογος ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο ότι οι ασθενείς με πνευμονική υπέρταση παραμένουν σπίτι και οι φροντιστές αυτών πρέπει να προσέχουν διπλά εάν τελικά υποχρεωθούν να μην εργαστούν κατ’ οίκον.

Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να επιτρέπει την κυκλοφορία αλλά η θανατηφόρος νόσος Covid-19 δεν έχει ακόμα θεραπεία και παραμένει μια τεράστια απειλή για τον ασθενή με Πνευμονική Υπέρταση.