Την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αλλά και την ευρωπαϊκή σήμανση CE έλαβε το εργαστηριακό τεστ αντισωμάτων για τη νόσο COVID-19, της εταιρείας Abbott Laboratories.

Σε επικοινωνία που είχε το protothema.gr και το ygeiamou.gr με εκπρόσωπο της εταιρείας για την Ελλάδα και την Κύπρο, επιβεβαιώθηκε η έγκριση της εργαστηριακής εξέτασης από τα αρμόδια αμερικανικά και ευρωπαϊκά όργανα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, η Abbott Laboratories θα μπορεί πλέον να δεχθεί παραγγελίες για το εν λόγω προϊόν που ανιχνεύει το αντίσωμα IgG που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός όταν είναι παρών ο ιός SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19.

Το αντίσωμα IgG είναι μια πρωτεΐνη που παράγει το σώμα στα τελικά στάδια της λοίμωξης και παραμένει στον οργανισμό για μήνες ίσως και χρόνια μετά την ανάρρωση του ασθενή.

Η ανίχνευση των αντισωμάτων IgG βοηθά να καθοριστεί αν κάποιος έχει προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 στο παρελθόν και όχι στην ενεργό φάση της λοίμωξης.

Η έγκριση του τεστ της Abbott, που εκτελείται σε εργαστηριακή υποδομή (δεν πρόκειται για rapid test που μπορεί να γίνει κατ’ οίκον) κατέστη εφικτή καθώς πετυχαίνει ειδικότητα σε ποσοστά 99,5% και ευαισθησία 100%, γεγονός που το κατατάσσει πρώτο στα τεστ επίδοσης ανάλογων διαγνωστικών εργαλείων.

Η εταιρεία ξεκινά άμεσα διαδικασία αξιολόγησης των παραγγελιών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19. Σε ότι αφορά στη χώρα μας έχει γίνει παρουσίαση του τεστ στις αρμόδιες ελληνικές αρχές και επίκεινται εξελίξεις επί του θέματος, δεδομένου ότι από τις 4 Μαΐου ξεκινά η σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα και παράλληλα ξεκινούν οι επιδημιολογικές μελέτες για την επίπτωση της νόσου COVID-19 στην Ελλάδα.

Ειδήσεις σήμερα:

Άρση μέτρων – Σχολεία: Μισοί-μισοί και μέρα παρά μέρα οι μαθητές πίσω στα θρανία

Κομμωτήρια – Καταστήματα: Μπάνιο μετά τη δοκιμή ρούχων – Προσοχή στο «πιστολάκι»