Με τον τρόμο ότι τους επόμενους δυο μήνες θα επαναληφθεί στα νοσοκομεία ό,τι έγινε το «μαύρο» τρίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2015, παρακολουθούν εναγωνίως την επέλαση της εφετινής εποχικής γρίπης οι επιστήμονες στη χώρα μας.
Το διάστημα εκείνο η γρίπη «σάρωνε» τη χώρα, στέλνοντας συνεχώς ασθενείς, κυρίως ανεμβολίαστους, στις ΜΕΘ. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) συνολικά είχαν νοσηλευτεί 408 άνθρωποι με επιπλοκές της γρίπης, εκ των οποίων οι 197 είχαν καταλήξει. Η επιδημία είχε διαρκέσει περίπου 10 εβδομάδες και κυριαρχούσε ο ιός Α(Η1Ν1).
Το σκηνικό που ήδη έχει διαμορφωθεί στα νοσοκομεία της χώρας έχει πολλές ομοιότητες με εκείνο του 2015, όταν μόλις είχε αναδειχθεί η πρώτη αριστερή κυβέρνηση. Κι αν τότε μπορούσε να δοθεί άλλοθι στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας -κ.κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής και Ανδρέας Ξανθός- καθώς τον Ιανουάριο του 2015 ανέλαβαν τα καθήκοντά τους, σήμερα δύσκολα μπορεί να δοθεί άλλοθι στην ηγεσία της Αριστοτέλους για τις ελλείψεις, τα προβλήματα, τα κενά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της αντιγριπικής θωράκισης του πληθυσμού.
Από την αρχή του έτους και μέχρι την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, κι ενώ το κύμα της γρίπης με κυρίαρχο και πάλι τον ιό Α(Η1Ν1) υψώνεται προς την κορύφωσή του, έχουν καταγραφεί 173 σοβαρά κρούσματα γρίπης, εκ των οποίων τα 38 είχαν θανατηφόρα κατάληξη. Σημειωτέον, δεν υπολογίζονται και δεν προστίθενται σε αυτή τη μοιραία λίστα οι θάνατοι από λοιμώξεις του αναπνευστικού, οι οποίοι δεν έχουν συσχετιστεί με τη γρίπη και δεν έχουν διερευνηθεί εργαστηριακά. Την περασμένη Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου βρίσκονταν στις ΜΕΘ διασωληνωμένοι με επιπλοκές της γρίπης 60 ασθενείς. Στοιχεία για τον αριθμό και το προφίλ των ασθενών με γρίπη που νοσηλεύονται σε θαλάμους νοσοκομείων δεν υπάρχουν, γεγονός που όπως αναφέρουν οι ειδικοί σημαίνει ότι δεν αποτυπώνεται ευκρινώς και πλήρως το βάρος της γρίπης στο σύστημα υγείας. Αν σε αυτό το σκηνικό προστεθούν και οι δεκάδες ασθενείς με γρίπη που καθημερινά διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ περιμένουν να εισαχθούν για νοσηλεία σε Μονάδα, αντιλαμβάνεται κάποιος πως η πραγματική εικόνα για την εποχική γρίπη είναι πολύ πιο μελανή από ό,τι δείχνουν οι αριθμοί του ΚΕΕΛΠΝΟ και από ό,τι θεωρούν οι επικεφαλής του υπουργείου Υγείας.
ΠΟΕΔΗΝ: Κρύβουν νεκρούς – Υπουργείο Υγείας: Το σύστημα είναι στην καλύτερη στιγμή του
«Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών λόγω της γρίπης απέχει πολύ από εκείνον που δηλώνεται», δηλώνει κατηγορηματικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλης Γιαννάκος. Κι αυτό διότι, όπως εξηγεί, «σε πολλούς ασθενείς που νοσηλεύονται στις κλινικές νοσοκομείων από επιπλοκές της γρίπης δεν γίνονται τα τεστ ή δεν αποστέλλονται δείγματα για μοριακό έλεγχο στα Κέντρα Αναφοράς. Ως αιτίες θανάτου πολλών ασθενών δηλώνονται οι επιπλοκές της γρίπης ή άλλο συνοδό νόσημα και όχι η γρίπη. Έτσι κρύβουν τον πραγματικό αριθμό θανάτων που προκλήθηκαν από επιπλοκές της γρίπης».
Την ίδια στιγμή, και παρά τους 20 νεκρούς και τις 56 εισαγωγές σε ΜΕΘ σε διάστημα μιας εβδομάδας, στο υπουργείο Υγείας «βλέπουν» ότι το σύστημα υγείας βρίσκεται στην καλύτερή του στιγμή από πολλές πλευρές, και ιδίως σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του κύματος γρίπης. Η τοποθέτηση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κ. Ιωάννη Μπασκόζος, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου του ΚΕΕΛΠΝΟ την περασμένη Πέμπτη, είναι ενδεικτική της προσπάθειας που γίνεται ώστε να φανεί πως η επιδημία βρίσκεται υπό έλεγχο και πως το σύστημα υγείας αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την επέλαση της γρίπης και τους βαρέως ασθενείς.
«Εφέτος έγινε έγκαιρα η καμπάνια για τον αντιγριπικό εμβολιασμό (σ.σ. χωρίς να δοθούν, παρότι ζητήθηκαν, περαιτέρω λεπτομέρειες για την υλοποίησή της αλλά και την εκτιμώμενη απήχησή της), έχουμε το καλύτερο ποσοστό εμβολιασμού των τελευταίων χρόνων (σ.σ. υπάρχουν μόνο εκτιμήσεις για τον εμβολιασμό οι οποίες δεν ανακοινώθηκαν), έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό εμβολίων που εισήχθησαν, επάρκεια αντι-ιικών φαρμάκων, έχουμε νοσοκομεία σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά περιστατικά γρίπης (σ.σ. η πολύωρη αναμονή των ασθενών με γρίπη και σοβαρές επιπλοκές της στα Επείγοντα των νοσοκομείων και η υπολειτουργούσα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτυπώνουν ετοιμότητα ή διάλυση;) και τέλος έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό λειτουργουσών ΜΕΘ των τελευταίων χρόνων (σ.σ. η λίστα με τους δεκάδες ασθενείς που περιμένουν να αδειάσει κρεβάτι σε ΜΕΘ θεωρείται δείκτης ετοιμότητας;)», ανέφερε ο κ. Μπασκόζος. Ουδείς τολμά να σκεφθεί πού θα είχαν εκτιναχθεί οι ασθενείς και οι νεκροί εάν το σύστημα δημόσιας υγείας δεν βρισκόταν στην καλύτερη στιγμή του, όπως θεωρεί το υπουργείο Υγείας.
Αναγκαίος ο εμβολιασμός
Ακόμη και στην παρούσα φάση, οι ειδικοί συνιστούν τον εμβολιασμό στα άτομα υψηλού κινδύνου και στους επαγγελματίες υγείας. Όπως ανέφερε, μάλιστα, ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά τη συνέντευξη τύπου στο ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να θωρακίσει όσους κινδυνεύουν, π.χ. ευπαθείς ομάδες, μέχρι τον Μάρτιο τόσο έναντι του ιού Α(Η1Ν1) όσο και έναντι του Α(Η3Ν2) που θεωρείται πιθανόν να κυριαρχήσει προς το κλείσιμο της εφετινής περιόδου γρίπης. Το γεγονός βεβαίως πως δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια στα φαρμακεία και πως η έκτακτη παραγγελία του υπουργείου Υγείας -50.000 εμβόλια- αναμένεται στο τέλος της εβδομάδας, μπλοκάρει ουσιαστικά τον εμβολιασμό.