Παρά την εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων γρίπης το τελευταίο διάστημα, επιφυλακτική απέναντι στο αντιγριπικό εμβόλιο παραμένει η πλειονότητα των εργαζομένων στις δημόσιες δομές υγείας.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ανέφεραν ότι καταγράφεται μικρή αύξηση τα τελευταία τρία χρόνια στον αριθμό των εργαζομένων του ΕΣΥ που λαμβάνουν το εμβόλιο για την εποχική γρίπη, χωρίς ωστόσο να δώσουν στοιχεία για τη φετινή περίοδο της εποχικής γρίπης.
Η αρνητική στάση των επαγγελματιών υγείας στο ΕΣΥ απέναντι στον εμβολιασμό για τη γρίπη έρχεται συχνά στο προσκήνιο, καθώς υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν πως ο εμβολιασμός τους πρέπει να είναι υποχρεωτικός πρωτίστως για την προστασία των ασθενών αλλά και οι «αρνητές» του εμβολίου που θεωρούν πως είναι δικαίωμά τους να μην εμβολιαστούν, παρά την κομβική θέση που κατέχουν στο σύστημα υγείας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), την περίοδο 2017-2018 η εμβολιαστική κάλυψη των εργαζομένων ήταν 24,9% στα νοσοκομεία και 40,2% στα Κέντρα Υγείας. Την περίοδο γρίπης 2016-2017, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 18% για τα νοσοκομεία και 34,6% για τα Κέντρα Υγείας, ενώ το διάστημα 2009-2016, τα ποσοστά κυμαίνονταν από 4,4% μέχρι 13% για τα νοσοκομεία και από 16,8% μέχρι 33% για τα Κέντρα Υγείας.
Τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης εμφανίζουν οι γιατροί (40,3%) και ακολουθούν οι νοσηλευτές (35,1%), οι τεχνικοί (31,7%), οι διοικητικοί (31,2%) και το λοιπό επιστημονικό προσωπικό (29,2%).
Οι εμβολιαστικές επιδόσεις στο ΕΣΥ ανά περιοχή
Πρωτιά για το εμβολιασμένο προσωπικό στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας στην Κρήτη καταγράφεται από τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης για τη γρίπη: θωρακισμένο με εμβόλιο έναντι της γρίπης ήταν πέρυσι το 39,3% του προσωπικού των νοσοκομείων και το 53,7% του προσωπικού των Κέντρων Υγείας. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι επαγγελματίες υγείας των δημόσιων δομών της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, δηλαδή σε Πελοπόννησο, Ήπειρο, Δυτική Ελλάδα και Ιόνια νησιά: 27,3% και 46,85 ήταν το ποσοστό των εμβολιασμένων σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας αντιστοίχως.
Στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας-Θεσσαλίας, τα στοιχεία έδειξαν ότι εμβολιάστηκε μόλις το 15% των εργαζομένων στα νοσοκομεία και το 39,1% εκείνων στα Κέντρα Υγείας. Συνεχίζοντας προς τις δημόσιες δομές της Μακεδονίας και της Θράκης (4η Υγειονομική Περιφέρεια) καταγράφονται χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά: το 16% των εργαζομένων στα νοσοκομεία και το 36,4% των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας εμβολιάστηκαν για τη γρίπη προκειμένου να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τους ασθενείς τους. Ελαφρώς καλύτερη η εικόνα για το εμβολιασμένο προσωπικό στις δημόσιες δομές της Μακεδονίας με ποσοστά 23% στα νοσοκομεία και 34% στα Κέντρα Υγείας.
Στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιά και Νήσων, «ναι» στο αντιγριπικό εμβόλιο είπαν το 20,9% των εργαζομένων στα νοσοκομεία το διπλάσιο ποσοστό (41,5%) στα Κέντρα Υγείας. Τέλος, στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, στην Αθήνα με τα 20 μεγάλα νοσοκομεία, μόλις 1 στους 4 εργαζόμενους (ποσοστό 24,7%) των νοσοκομείων και τρεις στους δέκα (ποσοστό 33%) εκείνων σε Κέντρα Υγείας έλαβαν το αντιγριπικό εμβόλιο.
Η λίστα με τους εμβολιασμούς στα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ
Η ΠΟΕΔΗΝ δημοσιοποίησε περαιτέρω στοιχεία για τα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, που κατέχει την τελευταία θέση στην κατάταξη των 7 ΥΠΕ της χώρας στην εμβολιαστική κάλυψη των εργαζομένων.
Στην 1η θέση βρίσκεται το νοσοκομείο Σισμανόγλειο, με εμβολιαστική κάλυψη 42,6% στο σύνολο των εργαζομένων του. Ακολουθεί το νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» με ποσοστό 42,3% και στην τρίτη θέση είναι το Οφθαλμιατρείο (διασυνδεδεμένο με τον Ευαγγελισμό) όπου είχαν εμβολιαστεί το 37,9% των εργαζομένων του.
Στην 4η θέση βρίσκεται και πάλι παιδιατρικό νοσοκομείο, το Παίδων Πεντέλης (36,9%) και έπεται το νοσοκομείο Λαϊκό (ποσοστό 35,7%).
«Ανδρέας Συγγρός» και «Σπηλιοπούλειο» ακολουθούν με ποσοστά 31,9 και 31,1, αντίστοιχα.
Το 28,5% των εργαζομένων έχει εμβολιαστεί στο «Αμαλία Φλέμινγκ» και το 25% στην Παμμακάριστο, το 23% στον Ευαγγελισμό, το 22,9% στο Παίδων «Αγία Σοφία», το 22% στο ΕΛΠΙΣ, το 21% στο «Αλεξάνδρα» και το 20% στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Σωτηρία».
Ακόμη πιο χαμηλή είναι η εμβολιαστική κάλυψη των εργαζομένων στα άλλα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους κινδύνους της μετάδοσης της γρίπης τόσο στο προσωπικό όσο και στους νοσηλευόμενους: 19, 8% στο «Γ. Γεννηματάς», 18,4% στο Ιπποκράτειο, 17,8% στον αντικαρκινικό «Άγιος Σάββας», 17, 5% στο ογκολογικό «Άγιοι Ανάργυροι», 17,3% στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, 16,8% στον Ερυθρό Σταυρό, 13,3% στο «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ», 10,6% στο «Κωσνταντοπούλειο», 10,2% στο ΚΑΤ.