Τέσσερις εβδομάδες από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα, εφαρμόζεται στην Αυστρία το πρώτο στάδιο της χαλάρωσης τους και δοκιμάζεται μία βαθμιαία μερική επιστροφή σε κάποια κανονικότητα, με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Υγείας Ρούντολφ Άνσομπερ, με την σταδιακή επανεκκίνηση του εμπορίου στην Αυστρία, ξεκινά η δεύτερη διαδρομή στον αγώνα κατά του νέου κορονοϊού, που αποτελεί την «αποφασιστική φάση», η οποία θα δείξει εάν το βαθμιαίο άνοιγμα της αγοράς μπορεί να συνεχιστεί.
Ο ίδιος χαρακτήρισε «πολύ ενθαρρυντικές εξελίξεις» τα στοιχεία των προηγούμενων ημερών ως προς την πορεία της επιδημίας στη χώρα, επισημαίνοντας ότι ξεπεράστηκε καλά η πρώτη φάση της κρίσης. Ενώ, στις 12 Μαρτίου, όταν άρχισαν να ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα, το ποσοστό ημερήσιας αύξησης των κρουσμάτων βρισκόταν στο 40% και πάνω, τώρα, το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί τώρα στο 2-2,5%.
Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά
Υπό την προϋπόθεση ότι η επιφάνεια του χώρου των πελατών δεν υπερβαίνει τα 400 τετραγωνικά μέτρα, λειτουργούν: καταστήματα ρουχισμού, υποδημάτων, οπτικών ειδών, κινητής τηλεφωνίας, ενώ κλειστά θα εξακολουθήσουν να παραμένουν καταστήματα επίπλων, κουρεία και κομμωτήρια, όπως επίσης ξενοδοχεία και γαστρονομία.
Ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, ανοικτά από σήμερα είναι επιπλέον: συνεργεία αυτοκινήτων και δικύκλων, πλυντήρια αυτοκινήτων, καταστήματα πώλησης οικοδομικών υλικών, ξυλείας, σιδήρου, ειδών κήπου και εμπορίας πολυτίμων μετάλλων.
Για την είσοδο σε οποιοδήποτε κατάστημα ισχύει από σήμερα η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας, ή άλλου «προστατευτικού μέσου κατά μόλυνσης με σταγονίδια», όπως το κασκόλ, που υποχρεούται να φέρει μαζί του ο πελάτης, καθώς δεν υπάρχει πλέον η δωρεάν διάθεση μασκών, όπως αρχικά συνέβαινε στα σουπερμάρκετ.
Για την αποφυγή συνωστισμού, τα καταστήματα υποχρεούνται να φροντίζουν να μην βρίσκονται σε μία επιφάνεια κάτω των 20 τετραγωνικών μέτρων περισσότεροι του ενός πελάτη, καθένας από τους οποίους υποχρεωτικά πρέπει να χρησιμοποιεί «καροτσάκι» ώστε να τηρείται η απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον ενός μέτρου.
Σε καταστηματάρχες, οι οποίοι θα επιτρέπουν την είσοδο στα καταστήματά τους συγχρόνως σε πολλούς πελάτες, με αποτέλεσμα να υπάρχει συνωστισμός και να μην τηρείται η μεταξύ τους απόσταση ασφαλείας, θα επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα μέχρι και 3.600 ευρώ.
Υποχρεωτική είναι από σήμερα η χρήση μάσκας επίσης στα δημόσια μέσα μετακίνησης και στα ταξί – από το μέτρο εξαιρούνται παιδιά ηλικίας μέχρι έξι ετών, ενώ η τήρηση απόστασης ασφαλείας ενός μέτρου ισχύει σε όλες τις στάσεις δημόσιων μέσων μετακίνησης και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς.