Τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα το τελευταίο εικοσιτετράωρο ανακοίνωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο κ. Τσιόδρας έκανε γνωστό ότι άλλοι τρεις άνθρωποι κατέληξαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα στα 86. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκαν 71 νέα κρούσματα με τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ανέρχεται πλέον στα 1.955. Στις Εντατικές Μονάδες όλης της χώρας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 79 ασθενείς με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη και με το 77% αυτού του συνόλου να έχει υποκείμενο νόσημα ή να είναι υπερήλικες. Το 57% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι άνδρες, ενώ στα θύματα γυναίκες είναι οι 23. Συνολικά έχουν ελεγχθεί 33.464 δείγματα. Λιγότερο από το 3% των κρουσμάτων είναι παιδιά, ενώ άνω των 65 ετών είναι το 21% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ενώ το 30% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα από 18-39 ετών και οι υπόλοιποι βρίσκονται στην ομάδα 40-64 ετών. Δεκαέξι άνθρωποι βγήκαν από τις εντατικές.
Ερωτηθείς από το protothema.gr τι είναι αυτό που σε έναν άνθρωπο ο κορωνοϊός είναι ασυμπτωματικός και άλλους τους σκοτώνει, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι αυτό που είναι γνωστό είναι ότι νοσούν σοβαρότερα οι μεγαλύτερης ηλικίας και όσοι έχουν υποκείμενο νόσημα. Δεν είναι σαφές το κριτήριο που θα καθορίσει ποιος θα νοσήσει βαρύτερα. Οι ηλικιωμένοι, που υπάρχει πτώση της άμυνας υπάρχει υψηλότερη πιθανότητα να εκδηλώσουν αυτή την πνευμονία, δεν το κατανοούμε ακόμη, το εξετάζουμε και εδώ στην Ελλάδα και με τους συναδέλφους στο εξωτερικό που μιλάμε.
Υπάρχει φόβος των πολιτών να προσέρχονται στις δομές υγείας- μπορεί αυτό να οδηγήσει σε αύξηση της νοσηρότητας το επόμενο διάστημα, ρωτήθηκε ο κ. Τσιόδρας. Απάντησε ότι σε κάποιες νόσους, χωρίς να είναι γνωστός ο λόγος, παρά εικασίες, δεν δίνουν τους αριθμούς που είχαν παλαιότερα. Υπάρχουν ασθένειες, όπως κακοήθη κρούσματα που συνεχίζονται, είναι σημαντικά ερωτήματα, τα παρακολουθούμε, υπάρχουν και στοιχεία έκπληξης, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.
Στην ερώτηση αν ιαθέντες έχουν αναπτύξει ανοσία και αν έχουν ελεγχθεί σχετικά, ο κ. Τσιόδρας απάντησε ότι όντως υπάρχει ανάπτυξη ανοσίας, που δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Δεν έχουν ακόμη επικυρωθεί όσον αφορά την αξιοπιστία τους. Προχώρησε σε ένα σημαντικό αριθμό τεστ ο διεθνής οργανισμός. Αυτά τα τεστ αν θέλουμε να είναι τέλεια, πρέπει να μην εξαιρούν κανέναν. Δεν μπορούμε να πούμε ότι ένα τεστ είναι αξιόπιστο, μπορεί άλλο να έδινε άλλα αποτελέσματα. Αυτό αναζητά ο κόσμος να βγουν αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων. Πιστεύω ότι θα έχουμε τον επόμενο μήνα. Κάποια τεστ έχουν δοκιμαστεί και στην Ελλάδα, όσο περνάει ο καιρός θα ξέρουμε ποια είναι αξιόπιστα. Δοκιμάσαμε κάποια κινέζικα τεστ, υπάρχουν κι άλλα στην αγορά θα δούμε ποια θα είναι πιο αξιόπιστα.
Για τους ασυμπτωματικούς που εμφάνιζαν κλινική εικόνα μιας νέου τύπου πνευμονίας και θα μπορούσαν να έχουν συνέπειες στη λειτουργία των πνευμόνων, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι έχουν ανιχνευθεί περιστατικά που έχουν μολυνθεί από τον ιό, αλλά δε νοσούν από τον ιό. Πιο μεταδοτικοί είναι οι προσυμπτωματικοί. Δεν έχει δημοσιευθεί εικόνα, κατά κόρον, να είσαι ασυμπτωματικός και να έχεις πνευμονία.
Είναι ευκαιρία για να γίνει μόνιμη παρέμβαση στο σύστημα υγείας με προσλήψεις και άλλα μέτρα, ρωτήθηκε στη συνέχεια ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. «Ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος υγείας είναι αδιαπραγμάτευτος. Τα σύγχρονα συστήματα υγείας έχουν δείκτες μέτρησης που βασίζονται στην ανταποκρισιμότητα του συστήματος και το δικό μας ανταποκρίνεται και αυτό αποδεικνύεται από την πανδημία και πόσο γρήγορα ξεπεράσαμε στρεβλώσεις, ανοίξαμε κρεβάτια, κάναμε προσλήψεις. Όλα αυτά δημιουργούν παρακαταθήκη για το μέλλον».
Ειδήσεις σήμερα:
Τι έκανε η Ελλάδα και τι δεν έκανε η Βρετανία στη μάχη με τον κορωνοϊό
Κορωνοϊός: Απίστευτο βίντεο δείχνει τι γίνεται αν φορέας του ιού βήξει σε σούπερ μάρκετ
Πανελλαδικές – Κεραμέως: Ο Τσιόδρας θα υποδείξει πότε θα γίνουν