Ο άχαρος ρόλος του θεατή, που είναι αναγκασμένος να παρακολουθεί τις κυβερνητικές δράσεις για την πανδημία του κορωνοϊού, χωρίς πολλά περιθώρια διαφοροποιήσεων, αλλά και τα μπερδεμένα μηνύματα που εξέπεμπε εσχάτως ο ΣΥΡΙΖΑ, πότε συναινετικές τοποθετήσεις και πότε με ακραίες επιθέσεις, ακόμη και κατά του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, επιβάλλουν στον Αλέξη Τσίπρα, να αφήσει στην άκρη το «μένω σπίτι» και να πάει στο γραφείο – ήτοι να αναλάβει ο ίδιος να ξεκαθαρίσει τις θέσεις και τις προτάσεις του κόμματος για την μεγάλη υγειονομική, αλλά και οικονομική και κοινωνική κρίση, που ταλανίζει τη χώρα.

Δύο μέρες μετά την παρουσίαση του οικονομικού πακέτου που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία, ο κ. Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη (στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου) και για να βάλει τέρμα στην πολυφωνία εντός της Κουμουνδούρου. Είχε προηγηθεί μία «χαμένη ημέρα» για την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εμφανίστηκε σε κάποιο δημόσιο χώρο με αφορμή την παγκόσμια ημέρα υγείας, σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή άλλους πολιτικούς αρχηγούς, που έσπευσαν σε νοσοκομεία και δίπλα στους εργαζομένους.

Η τηλεοπτική συνέντευξη πιθανόν κρίθηκε αναγκαία και για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος στο πεδίο των πολιτικών εντυπώσεων, όπου κανονικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα περίμενε κανείς να έχει πιο έντονη παρουσία.

Όπως και να έχει, ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να βάλει μερικά πράγματα στη θέση τους για να σταματήσει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στο επίκεντρο μία θολής συζήτησης, που εν τέλει τού προκαλεί μόνο φθορά.

«Στηρίζουμε την εθνική προσπάθεια, δεν πιστεύω ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του μπορεί να κριθεί από ορισμένα ψήγματα κριτικής» σημείωσε με έμφαση, αποστασιοποιούμενος τόσο από τον Παύλο Πολάκη, όσο και από τον διευθυντή του γραφείου τύπου τις μέρες του Μαξίμου Θανάση Καρτερό (είναι δημοσιογράφος, έχει την άποψή του, δεν εκφράζει την Κουμουνδούρου»). «Κάποιοι ξύνουν τα νύχια τους και από τις δύο πλευρές» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του κ. Τσίπρα με αφορμή το «θα λογαριαστούμε μετά», που έχει εκτοξευθεί από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κάποια ακραία σχόλια.

Ειδικά για τον κ. Τσιόδρα ήταν προσεκτικός, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο του στη μάχη κατά της πανδημίας. «Εγώ δεν θα ασκούσα κριτική στον επιστήμονα Τσιόδρα, είναι καλός επιστήμονας» ξεκαθάρισε, σπεύδοντας ωστόσο να ξεκαθαρίσει ότι η συναινετική στάση που τηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει ότι θα σιωπά κιόλας. «Στηρίζουμε, δεν σημαίνει ότι σιωπούμε. Υπάρχουν παραλείψεις, αδυναμίες, καθυστερήσεις» τόνισε, επιχειρώντας να αναδείξει τον ρόλο και το στίγμα της αντιπολιτευτικής του τακτικής. Μάλιστα επικέντρωσε σε τρία σημεία για το σύστημα υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας: την ανάγκη να υπάρξει ο κατάλληλος εξοπλισμός στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, τις προσλήψεις και με τη μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών, που σηκώνουν μεγάλο βάρος αυτή την ώρα και στην διενέργεια πολλών τεστ για να περιοριστεί η πανδημία. «Είναι νωρίς να πούμε ότι πετύχαμε» δήλωσε, στέλνοντας μήνυμα σε όσους σπεύδουν να προεξοφλήσουν την έκβαση της μεγάλης μάχης.

Μέτρα τώρα για να μην πάμε σε μνημόνιο

Αναλύοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για γενναία εμπροσθοβαρή μέτρα στην οικονομία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι τα λεφτά υπάρχουν από το μαξιλάρι που άφησε η κυβέρνησή του (διαθέσιμα τα περίπου 20 από τα 37 δισ. ευρώ), από ευρωπαϊκούς και άλλους πόρους, αλλά και από τις εγγυήσεις της ΕΚΤ. Η λογική του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, είναι να υπάρξει έγκαιρη και προληπτική δράση, για «να μην κυλήσουμε στην κρίση, διότι μετά οι ανάγκες θα είναι πολλαπλάσιες. Να μην πάμε σε μνημόνιο, να μην επαναλάβουμε τα λάθη του 2010», όπως είπε.

Επέκρινε δε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι περιμένει να δει πώς θα πάει η κρίση και μετά να δράσει πιο αποφασιστικά, ενώ σημείωσε ότι είναι η μοναδική (σσ. Κυβέρνηση) στην Ευρώπη, που επιδοτεί την ανεργία και όχι την εργασία (με τα 800άρια).

«Θα περίμενα από την κυβέρνηση περισσότερη σοβαρότητα και λιγότερη αλαζονεία, όταν κρίνει τις προτάσεις μας» πρόσθεσε σε αυστηρό τόνο.

Κυνική η συζήτηση για εκλογές

Ο κ. Τσίπρας αντέδρασε έντονα στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο. Πρόκειται για «απίστευτο κυνισμό», σημείωσε, προειδοποιώντας ότι «εάν σκέφτεται ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του με βάση το πολιτικό όφελος εν μέσω κρίσης θα υποστεί μεγάλο κόστος». τόνισε και αναρωτήθηκε «εδώ δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε τις πανελλαδικές, θα λέμε για εθνικές εκλογές;». Πρόσθεσε δε ότι «αν μας πηγαίνουν σε μνημόνια και θέλουν να το κρύψουν, αυτό δεν κρύβεται».

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός – Βρετανία: Βελτίωση για τον Μπόρις Τζόνσον που τώρα «κάθεται στο κρεβάτι»

Πανελλαδικές – Κεραμέως: Ο Τσιόδρας θα υποδείξει πότε θα γίνουν