Τις τελευταίες συστάσεις ενόψει της έλευσης της Μεγάλης Εβδομάδας απευθύνουν ολοένα και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τα θετικά αποτελέσματα του ρυθμού μετάδοσης του κορωνοϊού στη χώρα, τα οποία μέρα με την ημέρα γίνονται όλο και πιο απτά. Υπό αυτό το πρίσμα, «θα ήθελα να τονίσω κατηγορηματικά για μία ακόμη φορά, ότι ο Απρίλης θα είναι ο πιο δύσκολος, αλλά και οι πιο κρίσιμος μήνας. Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός, μα κανένας εφησυχασμός» δήλωσε χθες εμφατικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο ίδιος έθεσε ως διακύβευμα των ημερών «να διαφυλάξουμε αυτό που με πολύ κόπο έχουμε κερδίσει μέχρι σήμερα», ενώ δεν έκρυψε τον «προβληματισμό» του κυβερνητικού επιτελείου για παραβιάσεις των μέτρων αυτοπεριορισμού, οι οποίες καταγράφηκαν σε μεμονωμένους ναούς της χώρας τις προηγούμενες ημέρες.
«Το Κράτος έπραξε τα δέοντα για τους οργανωτές και παρακινητές αυτών των πρωτοβουλιών. Ουδείς μπορεί να λειτουργεί εκτός νόμου, εκτός κανόνων. εκτός μέτρων. Τα φαινόμενα αυτά, βεβαίως και δεν έχουν σχέση με τους πιστούς, αλλά μεμονωμένες προσπάθειες κάποιων φανατικών, οι οποίοι δρουν αντίθετα και στις αποφάσεις της ίδιας της ηγεσίας της εκκλησίας» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, υποδεικνύοντας το δρόμο της μηδενικής ανοχής σε τυχόν επανάληψη αντίστοιχων φαινομένων.
Υψηλή ετοιμότητα
Ο διάχυτος, ωστόσο, προβληματισμός στους κόλπους της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο εκδήλωσης κρουσμάτων ανυπακοής τις γιορτινές ημέρες έχει ενεργοποιήσει όλο τον μηχανισμό, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως έχει καταλήξει στους άξονες εντατικοποίησης των μέτρων προστασίας, αν αυτό καταστεί αναγκαίο. Διαγράφοντας την περίμετρο του Σχεδίου Β στο Θέμα 104,6, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε πως αυτό «θα ενεργοποιηθεί αν υπάρξουν δείγματα επιβάρυνσης της κατάστασης», ενώ ανάμεσα στις γραμμές του Σχεδίου περιλαμβάνονται:
· αυστηροποίηση του προστίμου για παραβιάσεις των κανόνων μετακίνησης
· γεωγραφικοί περιορισμοί, όπου υπάρχουν εστίες επιμόλυνσης (καραντίνα)
· περιορισμοί στο εύρος των εξόδων με έμφαση στον περιορισμό κίνησης εκτός έδρας των ανθρώπων
· είτε περαιτέρω αυστηροποίηση πτήσεων από το εξωτερικό για να μην υπάρχουν επιπλέον κίνδυνοι.
Στις βλέψεις του κυβερνητικού επιτελείου σταθερή επιδίωξη παραμένει από τα νέα μέτρα να μην θιγεί η συντριπτική «συνεπής» ως προς την τήρηση των κανόνων πλειοψηφία, με τον υπουργό Επικρατείας να διαπιστώνει «μεγάλο επίπεδο συμμόρφωσης». «Εάν συνεχίσουμε σε αυτό το επίπεδο συμμόρφωσης, θεωρώ ότι σταδιακά θα απεγκλωβιστούμε από αυτόν τον εφιάλτη» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης, καθώς «διαφαίνεται ότι υπάρχει μια μεγάλη σταθερότητα στην επέκταση της επιδημίας και αυτό είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό μήνυμα γιατί φαίνεται ότι δεν θα πάμε σε μεγάλη εκθετική επέκταση και θεωρώ ότι το ΕΣΥ θα αντέξει και δεν θα έχουμε φαινόμενα όπως αυτά στο εξωτερικό», κατέληξε.
Η συγκρατημένη, ωστόσο, αισιοδοξία με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα τελευταία εικοσιτετράωρα την πανδημία δεν αφήνει περιθώριο «αγρανάπαυσης» στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι θα βρίσκονται επί ποδός, καθώς οδεύουμε προς τις ημέρες των γιορτών.
Αρνί με την… ΕΛΑΣ
«Όποιος ξεκινήσει για Πάσχα στο χωριό, θα βρει μπροστά του την Αστυνομία» ξεκαθάρισε χθες ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, με αποδέκτες του αυστηρού του μηνύματος, όσοι σκέφτονται να σπάσουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό τις ημέρες του Πάσχα. «Έχουν γνώσιν οι φύλακες» αποφάνθηκε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με το ενδεχόμενο αυτό, καθώς γνωστοποίησε ότι το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ για τις ημέρες των γιορτών περιλαμβάνει τόσο τη τη φύλαξη των διοδίων όσο και των παράπλευρων οδών.
Ο ίδιος υπενθύμισε με νόημα πως έχουν προβλεφθεί αυστηρά πρόστιμα όσο και ποινικές ευθύνες που φθάνουν έως την κάθειρξη για τους παραβάτες, ενώ αναφέρθηκε και στα πρόστιμα που έχουν μέχρι σήμερα επιβληθεί, με τον μέσο όρο των ημερήσιων παραβάσεων (1.200) να βαίνει σταθερά μειούμενος.
Μια συνολική εικόνα για το εύρος των παραβάσεων τόσο ως προς τους κανόνες μετακίνησης, όσο και ως προς τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων έδωσε χθες και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας πως από την έναρξη του αυτοπεριορισμού μέχρι και σήμερα, έχουν επιδοθεί 21.308 πρόστιμα για παραβίαση κυκλοφορίας και έχουν καταγραφεί 359 παραβάσεις ως προς την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων, οδηγώντας σε 353 συλλήψεις.
Μόσιαλος: Να μην ανοίξουν κανονικά τα σχολεία – Τα μέτρα πρέπει να κρατήσουν 10-12 εβδομάδες
Το «μενού» των νέων μέτρων: Αυξήσεις προστίμων, καραντίνες και stop στις μετακινήσεις εκτός έδρας